Visionsbild över torget med tunnelbaneuppgång i Barkarbystaden. Den röda ovalen visar ungefär platsen som nu ska utredas för en eventuell flytt av Försvarsmaktens högkvarter från Gärdet till Barkarbystaden.

Försvarsmakten kan lämna Gärdet – överväger flytt till Barkarby

Försvarsmaktens högkvarter kan komma att flyttas till Barkarbystaden. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Försvaret för hela 100.000–130.000 kvm BTA där. I så fall tomställs dagens lokaler som finns på fyra adresser i Stockholms innerstad.

Annons

Järfälla kommun, Fortifikationsverket och Försvarsmakten har tecknat ett intentionsavtal för att genomföra en förstudie för att utreda möjligheten att flytta Försvarsmaktens högkvarter (HKV) från Lidingövägen 24 på Gärdet. Dessutom berörs ytterligare tre större förhyrningar i inom tullarna.

– Det här kan bli den största etableringen i Järfälla i modern tid. En flytt av Försvarsmaktens högkvarter till Barkarbystaden skulle innebära ett stort antal arbetsplatser som blir ett fantastiskt underlag för service, restauranger och butiker samt dagbefolkning som bidrar till liv och rörelse i den framväxande staden, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är lokalbehovet där bedömt till hela 100.000–130.000 kvm BTA. Det kan till exempel jämföras med SEB storflytt från tre adresser  till det nya kontoret i Arenastaden, med Fabege som hyresvärd, där förhyrningen är på totalt 72.000 kvm.

Den plats som ska utredas i förstudien är fastigheten Barkarby 4:1. Fastigheten ägs idag av Fortifikationsverket och ligger i direkt anslutning till den framtida tunnelbanestationen i Barkarbystaden. Förstudien startar under hösten 2018 och beräknas ta ett år. Resultatet av förstudien blir underlag för ett eventuellt beslut av flytt av Försvarsmaktens högkvarter, som på sikt är i behov av utökning och modernisering.

Järfälla kommun har sedan tidigare från Försvarsmakten/Fortfifikationsverket köpt flera fastigheter i närområdet för att förbereda för bostäder, men alltså inte denna. Den ligger på en kulle som mest innehåller skog men även ett stort bergrum. Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden har det tidigare förts diskussioner om en 3D-affär, men Fortfifikationsverket har alltså valt att behålla kontrollen över fastigheten. Om Försvaret flyttar till Barkarbystaden kommer anläggningens byggnader att behöva ett skyddsavstånd upp till 100 meter. Det visar handlingar som Fastighetsvärlden läst.

Försvarsmaken finns idag vid fyra lokaliseringar där verksamheter är aktuella att flytta till Järfälla, enligt Fastighetsvärldens information:

  • Lidingövägen, fastigheterna Kavalleristen 3 respektive Kavalleristen 2. Ligger mittemot Östermalm IP och bredvid det nyligen utvecklade området Svea Artilleri. På Kavalleristen 2 ligger kavallerikasernen och på Kavalleristen 3 ligger militärstabsbyggnaden, som användes av försvarsmaktens högkvarter och som rymmer cirka 1.000 arbetsplatser. Kavalleristen 3 (41.000 kvm LOA) ägs av statliga Specialfastigheter.
  • Den stora fastigheten Tre Vapen 4 på Banérgatan, längs med Gärdet. Här finns flera byggnader och även en stor parkeringsplats. Bredvid ligger Filmhuset och även Sida-huset (Sida ska för övrigt flytta till Botkyrka) finns nära. Tre Vapen 4 ägs av statliga Specialfastigheter och innehåller  66.500 kvm LOA på en tomt som omfattar 94.200 kvm. Alla ytor tillhör dock inte Högkvarteret. Här är bland annat Försvarets Materielverk stor hyresgäst.
  • Fastigheten Tegeludden 8 på Tegeluddsvägen 64. Fastigheten ägs av statliga Specialfastigheter som förvärvade den 2013 från GE Real Estate i en ”hemlig affär”, läs mer här.
  • Fastigheten Stettin 6 på Tegeluddsvägen 100. Ägs av Kungsleden som förvärvade den hösten 2016 som en del av ett paketköp av fastigheter i Stockholmsområdet, läs mer här. Försvarsmakten hyr två våningsplan här. Fastigheten ligger på ”baksidan” av Oscar Properties projekt 79 & Park.

I kommunala handlingar som Fastighetsvärlden läst står följande om flyttplaner och dagens lokalsituation för Försvarsmakten:

”Organisationsenheten HKV är idag grupperat spritt på flera platser i Stockholm. Efter utlokalisering av Armé-, Flyg- och Marinstab, är det Chefen för HKV:s inriktning att samla kvarvarande delar av HKV på en ny plats/etablering. Orsaken till detta är att nuvarande lokaler inte är ändamålsenliga samt att HKV erhållit nya uppgifter med en utökad personalstyrka och därmed behöver utökade utrymmen.”

De tre utlokaliserade har hamnat i Enköping, i Uppsala och på Muskö.

Överste Mats Lindberg, stf chef Högkvarteret och projektägare för Försvarsmakten, säger till Fastighetsvärlden att man övervägt tre alternativ till det flyttalternativ till Järfälla som nu ska utredas.

– Vi har utrett möjligheterna att förtäta vid Lidingövägen och även utrett samma sak vid Tre Vapen samt haft ett tredje alternativ som vi ännu låter vara hemligt i fall att vi inte går i mål med Barkarby.

Han berättar att Försvarsmaktens lokaler håller ojämn nivå.

– Husen är några år gamla, men speciellt handlar det om att vi vill samla allt på samma ställe. Dessutom har husen sina begränsningar för framtiden. En ny byggnad ger en bättre ansats för den fortsatta analysen, säger Lindberg och konstrar att Försvarsmaktens uppdrag förändras och att det även handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare och kunna arbeta i funktionsanpassade lokaler.

Mats Lindberg berättar för Fastighetsvärlden att Försvarets Högkvarter idag hyr totalt cirka 70.000 kvm lokaler vid dagens fyra förhyrningar. Det motsvarar ungefär kontorsytorna i sex Hötorgsskrapor.

Projektnamnet för den eventuella flytten är ”Högkvarteret 2025” som åsyftar när den nya byggnaden skulle kunna vara klar.

En slutlig överenskommelse om etablering av ett nytt försvarshögkvarter förutsätter beslut på riksdags-, regerings-, kommun- och myndighetsnivå.

Flera fastighetsutvecklare är redo att ta över Försvarets fastigheter i fall att flytten genomförs – läs mer här.

Om Barkarbystaden:

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanearbete för detaljplanerna Barkarbystaden IV, Barkarbystaden X, Veddesta 1, Veddesta 2, Veddesta 3 och Veddesta 4.

Detaljplanen för Barkarbystaden II har vunnit laga kraft och miljödom väntas hösten 2018. Detaljplanen för Barkarbystaden III har antagits av kommunfullmäktige i Järfälla i mars 2018. Beslutet har överklagats till Mark- och miljödomstolen och väntar där på avgörande.

Inom svartmarkerat område, fastighet Barkarby 4:1. Inom rödmarkerat område, aktuellt utredningsområde för eventuell flytt av Försvarsmaktens högkvarter.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Tillbaka till förstasidan