Det nya kontorshuset på Arlanda ligger mittemot Skycity.

Första uthyrningen för nya Office One på Arlanda

Swedavias kontorshus Office One på Arlanda om tio våningar och 15.200 kvm LOA börjar exteriört sett se klart ut. Det är det första nya kontorshuset på flygplatsen på mycket länge.

Nu har bolaget tecknat sitt första hyresavtal och det är coworkingaktören United Spaces som hyr halva entrévåningen och ett våningsplan upp. Totalt 2.700 kvm. Dessutom har United Spaces en option på nästan 2.000 kvm.

Swedavia startade kontorsbygget utan att ha några avtalade hyresgäster klara vid byggstart.

– När vi tittar tillbaka om fem år så kommer vi att tänka att det var jättebra att vi började bygga. Tror man på något så måste man våga satsa. Flygplatsen är unik som etableringsplats för arbete som växer fram efter framtidens sätt att arbeta; öppen, internationell, flexibel och med fokus på mötet mellan människor, säger Karl Wistrand, vd Swedavia Real Estate, till Fastighetsvärlden i samband med en rundvisning i kontorshuset som ligger mittemot Skycity och terminal fem.

Kontorshuset är färdigställt i oktober 2018 och United Spaces öppnar sitt koncept i mars 2019.

Wistrand berättar att Swedavia har ytterligare förhyrningar som summerar 4.000–5.000 kvm där förhandlingarna är inne i sitt slutskede. Bolaget har delvis avvaktat att få klart den stora uthyrningen till United Spaces.

Göran Garberg, vd United Spaces:

– Det är en fantastisk byggnad och plats. Detta är så bra att det inte går att misslyckas. De övriga hyresgästerna i fastigheten kommer att erbjudas att bli medlemmar i United Spaces för att ta del av vår service. Är det en stor hyresgäst som vill teckna ett kortare avtal än vad Swedavia vill så kan vi tänka oss att utöka vår yta och ta det långa avtalet med Swedavia och erbjuda ett kortare till hyresgästen, vår nya medlem. Med United Spaces som operatör i huset skapar vi, tillsammans med Swedavia, Sveriges första större fastighet för flexibla arbetsplatser, coworking, möten och extraordinär service.

Swedavia uppger för Fastighetsvärlden att man räknar med en genomsnittlig hyra i kontorshuset på 2.500–2.600 kr/kvm.

Den nya kontorshuset, byggt med träfasad och med en imponerade utsikt över start- och landningsbanorna från de övre våningsplanen, ligger ”bakom” Clarionhotellet och bredvid det nya Comforthotellet som börjat byggas.

Men flera investeringar än så kan vänta vid Arlanda – och som inte har med terminalen att göra. Swedavia jobbar vidare med idén att skapa en stor kongressanläggning nära hotellen och kontorshuset.

– Vi skulle vilja ha en anläggning som tar 3.000–4.000 besökare. Det skulle vara väldigt bra och komplettera hotellen. Det finns ett liknande vid flygplatsen i Oslo och det skulle funka utmärkt även här, säger Karl Wistrand.

Utöver det så skissar Swedavia även på ett fjärde terminalnära större hotell (Radisson finns sedan länge i Skycity), mittemot terminal fyra. Det finns även planer på ytterligare en kontorsbyggnad. Längre österut vid E4 utvecklas även ett stort logistikområde.

På längre sikt är tanken att en hel stadsdel ska växa fram i området vid Skycity och flygledartornet. Där finns det idag mycket markparkering. Swedavia räknar med att en allt större del av flygplatsbesökarna framöver kommer ta sig till flygplatsen kollektivt och bolaget planerar även för att flytta parkeringsplatserna längre bort för att istället slussa personerna den sista biten, precis som på många andra större flygplatser.

(flera bilder och illustrationer tillkommer under förmiddagen)

Så ser det 15.000 kvm stora kontorshuset på Arlanda ut från swimmingpoolen på hotellet Clarion.
Karl Wistrand och Göran Garberg.
Så här ska närområdet mittemot Skycity se ut när det är klart, enligt visionen. Nere till höger syns det färdigställda Clarionhotellet. Bakom syns kontorshuset där trekanten längst bak kan bli en senare etapp. Den vita byggnaden är det Comforthotell som börjat byggas och byggnaden med en cirkel ovanpå är en tänkt kongressbyggnad.
Det tionde och översta kontorsplanet.
Clarionhotellet på Arlanda invigdes hösten 2012. Det har 414 rum och fastigheten ägs av SPP Fastigheter.
Till vänster syns det nya kontorshuset. Nedan till höger syns det nya Comforthotellet som växer upp och som ska innehålla 503 rum. Den fastigheten ägs av två norska bolag.
Det nya kontorshuset innehåller drygt 15.000 kvm lokaler. Foto Hans Uhrus, Swedavia.
Takhöjden är 2,70 meter på alla våningsplan. Entrévåningen bjuder dock på ännu mer generös takhöjd.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan