En rendering över hur Unibail-Rodamco Westfields projekt i Göteborg kan komma att se ut. Till väster syns Gothia Towers och Svenska Mässans anläggning. Den byggs ihop med den del som U-R-W vill utveckla och där Scandinavium och Valhallabadet finns idag. Illustration: U-R-W.

Första bilden på U-R-W:s jätteidé i Göteborg

Så här kan Unibail-Rodamco-Westfields investering i Göteborg komma att se ut. Bolaget är redo att investera 10 miljarder kronor och det ska resulterar i det bästa som bolaget har att erbjuda världen: Westfield.

Under Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg under onsdagen visade Unibail-Rodamco-Westfield den första bilden av hur man vill att bolagets möjliga jättesatsning i det centrala evenemangsområdet i Göteborg kan komma att se ut. Se bilden på sajten!

– Det är området där Scandinavium finns och vid Valhallabadet som vi är intresserade av. Vi är jättetaggade, sa Martin Lindgren, director of operations i Norden vid Unibail-Rodamco-Westfield, som berättade mer om bolagets ambition.

Det var i februari 2018 som Fastighetsvärlden kunde avslöja bolagets planer för Göteborg – en delmarknad där bolaget inte tidigare investerat. Under de senaste månaderna har FV kunnat berätta att U-R-W är favorit till att få förverkliga sin idé, dels för att bolagets koncept stämmer väldigt väl med det som två utredningar har visat efterfrågas just där, dels för att exploateringsområdet växt vilket innebär att andra aktörer kan förverkliga sina idéer, som hittills främst består av bostäder och kontor, på andra platser.

Fastighetsvärlden har tidigare kunnat berätta att det sannolikt rör sig om en investering på runt 10 miljarder kronor för U-R-W. Vi har även berättat att bolagets idé ”flirtar” med Svenska Mässans verksamhet (som finns bredvid) om att skapa mötesplatser. Inspirationen till projektet kommer bland annat från Urban Escape i centrala Stockholm – inte från Mall of Scandinavia som bolaget utvecklat i Solna.

Vid seminariet i Göteborg passade Martin Lindgren på att kraftfullt dementera uppgifter i lokal media om att bolaget, som är en gigant, vill bygga en ”dinosaurie”.

– Det finns inte någon som vill bygga en ny dinosaurie.

U-R-W har hela 1,2 miljarder besökare årligen i sina anläggningar i Europa och USA. Totalt äger och utvecklar bolaget fastigheter i 13 länder.

– Det ger ett häftigt beslutsunderlag kring vad folk och konsumenter söker. Det samt den breda forskningen och våra egna erfarenheter – det är det som vi stoppar ner i grytan inför projektet.

Martin Lindgren konstaterade att det aktuella läget är högintressant och erbjuder en möjlighet till en förlängning av Göteborgs innerstad. Svenska mässan investerar och bygger ut, det gör även Liseberg och i närheten byggs en ny station när Västlänken står klar. Alla miljardprojekt.

– Göteborg har nu en unik möjlighet att skapa något i världsklass. Vi är supertaggade. Staden har tappat lite grann, är inte längre den självklara platsen för event. Göteborg har en unik chans att skapa en stadsdel som göteborgare, svenskar och européer åker till för att uppleva något. Vi vill stå för en kulturinjektion. Vi vill skapa upplevelser och unika samarbeten. Vi vill vara en del av ett större projekt, vi vill bidra till att ta tillbaka Göteborgs plats som evenemangsstad.

Martin Lindgren berättade att bolaget jobbat väldigt hårt med projektet under en längre tid. Han berättade även att U-R-W har frågat 800 göteborgare om vad de önskar på platsen.

Lindgren avslöjade även följande:

– Vårt arbetsnamn är Westfield Göteborg.

Det, Westfield, är namnet på megabolagets allra finaste anläggningar. Nyligen bytte till exempel Mall of Scandinavia namn och heter numera Westfield Mall of Scandinavia. Namnet Westfield anses världskänt och stå för yttersta klass.

Läs mer om den tänkta exploateringen av det stora och centrala evenemangsområdet i Göteborg här. Där finns de tre förslagen som politikerna i Göteborg inom kort väntas ta ställning till.

Martin Lindgren berättade om bolagets planer vid Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg.
Planen är att Scandinavium och Valhallabadset ska rivas och att en ny multihall och en ny simhall ska byggas på annan plats inom evenemangsområdet.

Fler Nyheter från förstasidan

Dråpslag – kan tappa 33.000 kvm

En av landets största fastighetsägare kan tappa en stor hyresgäst. Kan bli aktuellt med försäljning.

Lokal prestigefastighet såld till nykomlingen

Når genom affären ett fastighetsvärde om cirka 660 mkr.

Norska Selvaag får första egna markanvisningen i Sverige

Britta Blaxhult berättar om bolagets planer.

Här är de fem nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Serneke får markanvisning om 40.000 kvm i Hagastaden

Går vidare med de stora planerna i JV:t. Nu finns även ett politiskt beslut.

Vann kampen om myndighet

Hyr 6.000 kvadrameter. Ska ha undersökt över 30 alternativ.

Topplista

Uppdaterad lista: Största uthyrningarna av kontor 2019

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Tillbaka till förstasidan