En rendering över hur Unibail-Rodamco Westfields projekt i Göteborg kan komma att se ut. Till väster syns Gothia Towers och Svenska Mässans anläggning. Den byggs ihop med den del som U-R-W vill utveckla och där Scandinavium och Valhallabadet finns idag. Illustration: U-R-W.

Första bilden på U-R-W:s jätteidé i Göteborg

Så här kan Unibail-Rodamco-Westfields investering i Göteborg komma att se ut. Bolaget är redo att investera 10 miljarder kronor och det ska resulterar i det bästa som bolaget har att erbjuda världen: Westfield.

Annons

Under Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg under onsdagen visade Unibail-Rodamco-Westfield den första bilden av hur man vill att bolagets möjliga jättesatsning i det centrala evenemangsområdet i Göteborg kan komma att se ut. Se bilden på sajten!

– Det är området där Scandinavium finns och vid Valhallabadet som vi är intresserade av. Vi är jättetaggade, sa Martin Lindgren, director of operations i Norden vid Unibail-Rodamco-Westfield, som berättade mer om bolagets ambition.

Det var i februari 2018 som Fastighetsvärlden kunde avslöja bolagets planer för Göteborg – en delmarknad där bolaget inte tidigare investerat. Under de senaste månaderna har FV kunnat berätta att U-R-W är favorit till att få förverkliga sin idé, dels för att bolagets koncept stämmer väldigt väl med det som två utredningar har visat efterfrågas just där, dels för att exploateringsområdet växt vilket innebär att andra aktörer kan förverkliga sina idéer, som hittills främst består av bostäder och kontor, på andra platser.

Fastighetsvärlden har tidigare kunnat berätta att det sannolikt rör sig om en investering på runt 10 miljarder kronor för U-R-W. Vi har även berättat att bolagets idé ”flirtar” med Svenska Mässans verksamhet (som finns bredvid) om att skapa mötesplatser. Inspirationen till projektet kommer bland annat från Urban Escape i centrala Stockholm – inte från Mall of Scandinavia som bolaget utvecklat i Solna.

Vid seminariet i Göteborg passade Martin Lindgren på att kraftfullt dementera uppgifter i lokal media om att bolaget, som är en gigant, vill bygga en ”dinosaurie”.

– Det finns inte någon som vill bygga en ny dinosaurie.

U-R-W har hela 1,2 miljarder besökare årligen i sina anläggningar i Europa och USA. Totalt äger och utvecklar bolaget fastigheter i 13 länder.

– Det ger ett häftigt beslutsunderlag kring vad folk och konsumenter söker. Det samt den breda forskningen och våra egna erfarenheter – det är det som vi stoppar ner i grytan inför projektet.

Martin Lindgren konstaterade att det aktuella läget är högintressant och erbjuder en möjlighet till en förlängning av Göteborgs innerstad. Svenska mässan investerar och bygger ut, det gör även Liseberg och i närheten byggs en ny station när Västlänken står klar. Alla miljardprojekt.

– Göteborg har nu en unik möjlighet att skapa något i världsklass. Vi är supertaggade. Staden har tappat lite grann, är inte längre den självklara platsen för event. Göteborg har en unik chans att skapa en stadsdel som göteborgare, svenskar och européer åker till för att uppleva något. Vi vill stå för en kulturinjektion. Vi vill skapa upplevelser och unika samarbeten. Vi vill vara en del av ett större projekt, vi vill bidra till att ta tillbaka Göteborgs plats som evenemangsstad.

Martin Lindgren berättade att bolaget jobbat väldigt hårt med projektet under en längre tid. Han berättade även att U-R-W har frågat 800 göteborgare om vad de önskar på platsen.

Lindgren avslöjade även följande:

– Vårt arbetsnamn är Westfield Göteborg.

Det, Westfield, är namnet på megabolagets allra finaste anläggningar. Nyligen bytte till exempel Mall of Scandinavia namn och heter numera Westfield Mall of Scandinavia. Namnet Westfield anses världskänt och stå för yttersta klass.

Läs mer om den tänkta exploateringen av det stora och centrala evenemangsområdet i Göteborg här. Där finns de tre förslagen som politikerna i Göteborg inom kort väntas ta ställning till.

Martin Lindgren berättade om bolagets planer vid Fastighetsvärldens seminarium i Göteborg.
Planen är att Scandinavium och Valhallabadset ska rivas och att en ny multihall och en ny simhall ska byggas på annan plats inom evenemangsområdet.

Fler Nyheter från förstasidan

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Klimatsmartast vinner

Tävling för 80 av 450 lägenheter som ska byggas i närförort till Stockholm.

Så hårt slår Alectas investering i Heimstaden

”2023 var ett mycket turbulent år som skapade en betydande förtroendekris för Alecta”.

Politiker avgår efter affär

Tre väljer att lämna efter transaktionen vid Karlatornet.

Thedéen: Går åt rätt håll – möjlig sänkning på gång

Riksbankschefen: ”Vi är på lite fastare mark”.

Nyfosa öppnar för att sälja Söderport

Värderat till nästan 15 miljarder kronor.

Nio får bygga i Hyllie

FV berättar om aktörerna och volymerna. Totalt cirka 60.000 kvm.

Låg bakom köpet från Kvalitena

Äger sedan tidigare två fastigheter i liknande kategori.

Heba och Åke Sundvall säljer för 725 mkr

300 lägenheter i södra Stockholm ingår i affären.

Tillbaka till förstasidan