InfraCity har fått en ny ägare. Området har attraherat butikshyresgäster men vakansgraden för kontorslokalerna är fortfarande hög.

Förgäves försökt sälja InfraCity i två år

Annons

”Varit en bra investering – Värdet betydligt högre nu”. I oktober 2005 slog Orion Capital Managers till och förvärvade företagsparken InfraCity i Upplands Väsby. Förvärvet skedde för bolagets andra fond och det var Vasakronan som sålde för 1,4 miljarder kronor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Orion nu i ungefär två år försökt sälja InfraCity.

– Innehavet har blivit längre än vi tänkt oss enligt affärsplanen. Det saknas investerare, nationella och internationella, för stora fastigheter med blandad användning, även sådana med goda operationella resultat, säger Rami Badr, Investment Director vid Orion Capital Managers, till Fastighetsvärlden.

InfraCity är det enda nordiska innehavet i de tre fonder som Orion satt upp. I den andra fonden återstår utöver InfraCity ytterligare fyra fastigheter och dessa finns i Italien, Frankrike och Spanien.

– Driftnettot för InfraCity har blivit mycket bättre sedan vi förvärvade och Vencom (operativ partner) har gjort ett riktigt bra jobb med det (30 procent ökade hyresinkomster). Även förädlingsarbetet har varit framgångsrikt när lagerlokaler blivit attraktiva butikslokaler. Att Bauhaus ska flytta dit stärker områdets attraktivitet ytterligare, säger Rami Badr.

InfraCity innehåller 190.000 kvm uthyrningsbar yta. Hela 90.000 kvm är kontorslokaler, drygt 30.000 kvm är hotell, 50.000 är butikslokaler och restauranger, 14.000 lagerlokaler och 6.000 är för blandad verksamhet.

På minuskontot för Infra City finns den kämpiga kontorsmarknaden där vakansgraden dock kontinuerligt har minskat. Den är nu nära 30 procent, enligt Fastighetsvärldens uppgifter. 9.000 kvm finns till exempel tillgängligt i ett plan. Ägaren har lyckats fylla upp efter stora flyttar som Dell och Samsung där de två stora hyresgästerna har ersatts med ett flertal mindre. InfraCity innehåller även byggrätter på cirka 90.000 kvm som lämnar fritt för olika typer av lokaler, merparten på den östra sidan av E4:an.

Om värdet på InfraCity idag säger Rami Badr till Fastighetsvärlden:

– Det är betydligt högre än när vi förvärvade.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska lånet refinansieras under 2013 och långivare nu är Deutsche Pfandbriefbank, pbb.

Fastighetsvärlden Idag 2012-11-28

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan