Förändrat ägande i Tornet Bostadsproduktion

Ägandet i Tornet har förändrats efter att Folksam, Peab och Balder förvärvat Riksbyggens aktier i bolaget. Sedan tidigare ägde Peab och Balder 31 procent och Folksam 19 procent. De kvarstående parterna har nu förvärvat Riksbyggens 19 procentiga ägarandel så att ägandet är lika fördelat med en tredjedel per delägare.

De tre aktieägarna har dessutom ställt ut ägarlån till Tornet om 100 miljoner kronor vardera.

Tornet äger och förvaltar samt utvecklar hyresrättsfastigheter i Sveriges storstadsregioner. Bolaget har fastigheter motsvarande 1.166 lägenheter i förvaltning samt pågående utveckling av fastigheter motsvarande 766 lägenheter.

– För oss i Peab är Tornet ett av våra viktiga joint venture bolag. Via vårt ägande i Tornet får vi en balanserad exponering mot hyresrätter i storstäderna. Efter ett antal år har bolaget nu ett flertal lägenheter i förvaltning som ger ett positivt resultatbidrag inom Affärsområde Projektutveckling. Vi ser fram emot att ytterligare utveckla bolaget tillsammans med Balder och Folksam, säger Göran Linder, affärsområdeschef Projektutveckling.

Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning och hålbarhet, Folksamgruppen:

– Investeringen är en del i vår strategi att investera i tillgångar som innebär god riskspridning med en hög riskjusterad avkastning. Den innebär en fastighetsexponering inom ett attraktivt segment, nyproducerade hyresbostäder på tillväxtorter. Bolaget har en betydande potential att fortsatt bygga hyresrätter.

Riksbyggen motiverar försäljningen och beslutet att lämna JV:t:

– Vi är mycket nöjda med det lärorika samarbete som vi haft inom Tornet Bostadsproduktion och företaget har haft en väldigt fin utveckling. Det finns ett stort behov av fler hyresrätter och från Riksbyggens sida vill vi nu helt koncentrera oss på att öka vår egen hyresrättsproduktion, säger Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter, Riksbyggen.

Riksbyggen har beslutat att fördubbla produktionen av hyresrätter. Riksbyggen planerar även att kraftigt öka antalet orter för produktion av hyresrätter.

Idag har Riksbyggen planerade eller pågående hyresrättsprojekt i cirka 20 kommuner och målsättningen är att öka den siffran till minst det dubbla. Genom att använda det reformerade, statliga investeringssstödet för hyresrätter ska Riksbyggen kunna erbjuda hyresrätter med en hyresnivå som många ska klara av att betala.

– Investeringsstödet skapar förutsättningar att bygga hyresrätter med lägre hyror än vad vi kan göra idag. Användande av stödet innebär ett maxtak för hyrorna vilket vi som kooperativt företag tycker är bra, säger Leif Linde, vd Riksbyggen.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan