Realplay

För första gången på 25 år – en ny tuffare trend

I sin senaste analys är man försiktigt positiv och talar främst om stabilitet och skapliga utsikter för fastighetsmarknaden. Men det finns även uppenbara utmaningar.

I en utfrågning i det senaste avsnittet från Realplay lyfter Handelsbankens chefsekonom att man ser en fortsatt stabil arbetsmarknad samt ett väl diversifierat näringsliv som starka och stabila faktorer för fastighetsmarknaden, kommersiellt som privat.

Men vi befinner oss också mitt i ett trendbrott, en utveckling som många aldrig varit med om förut. Något dom kräver nya prioriteringar.

– Under 25 års tid har vi haft sjunkande boendekostnader sett till andel av inkomsten, nu blir det annorlunda, säger Christina Nyman.

Fortsätter energipriser och räntor att stiga mer än vad SHB nu ser framför sig så ökar boendekostnaderna än mer än vad bankens ekonomer bedömer idag.

En stor styrka som Christina Nyman framhåller är Sveriges stabila arbetsmarknad, som ser ut att förbättras ytterligare, samt ett väl diversifierat näringsliv

Förutom ökade räntekostnader och höga energikostnader har mycket byggmateriel sett stora kostnadsökningar den senaste tiden.

Att det är en dramatisk förändring mot endast för några månader sedan synliggör hon genom att Riksbanken sent under förra året pratade om en första räntehöjning under 2024, men att det nu ser ut att bli i september i år, ja kanske redan i juni.

De prisstegringar som kommit så här lång är mest kostnadschocker, och centalbanker kämpar nu med att balansera inflationsbekämpningen med att inte kyla av ekonomin för snabbt. Man vill inte att kostnadschockerna för vissa varor och tillgångar ska sprida sig till generella pris- och lönekostnadsökningar.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan