Foodora öppnar matbutik mitt på Södermalm

Nu öppnas Foodora Market i Sverige. Det handlar om ett butikskoncept som ska kunna levererar allt från köttfärs till batterier till kund på mindre än 30 minuter. ”Foodora Market är en gamechanger”, säger vd:n Hans Skruvfors. Fastighetsvärlden kan berätta att den första butiken öppnar på Högbergsgatan 48 på Södermalm. Enhet två och tre hamnar på Kungsholmen respektive Östermalm.

Den första butiken i sitt slag slår inom kort upp dörrarna på Södermalm. Fler Foodora Markets kommer rullas ut inom kort för att täcka hela Stockholms kärna, därefter är planen att foodora market ska finnas på flera platser runt om i Sverige. Så ser Foodoras expansionsplan ut.

Den första butiken ligger på Högbergsgatan 48, mitt på Södermalm, mellan Medborgarplatsen och Mariatorget. Förhyrningen där är på 354 kvadratmeter.

– Med den butiken täcker vi in hela Södermalm och Gamla stan. Alla kan få sina beställningar på 30 minuter, om vi räknar 10–15 minuter att plocka ihop beställningen och 10–15 minuter för leverans, säger Hans Skruvfors, Sverigechef Foodora, till Fastighetsvärlden.

Foodora Market blir en hybrid mellan fysiska och digitala butiker. Butikerna kommer att erbjuda ett brett sortiment av produkter liknande det man kan hitta i en vanligt livsmedelsbutik. Skillnaden mellan traditionella livsmedelsbutik är att Foodoras butiker enbart är ägnade åt att uppfylla onlinebeställningar, med längre gångar och ingen kassadisk kommer butiken att användas för att packa onlinebeställningar. Foodora market blir Sveriges första specialbyggda onlinebutiker med expressleverans.

– Foodora Market är en gamechanger. Vi kan leverera i stort vad som helst under 30 minuter. Svenskarna vill ha snabb leverans av dagligvaror, nu ser vi till att ordna det, då vi har infrastrukturen klar, säger Hans Skruvfors, Sverigechef Foodora, och fortsätter:

– Foodora market kommer också bli en bra stöttepelare för lokala varumärken. Genom oss kommer svenskarna kunna köpa närproducerade varor, vilket jag vurmar starkt för. Det lokala näringslivet är alltid något jag har i tankarna när vi utvecklar våra tjänster, säger Hans Skruvfors.

Verksamheten från Södermalm kommer att dra igång inom någon vecka. Butiken är klar och fylld med varor. I lokalerna fanns för övrigt tidigare en motorcykelverkstad.

Foodorna ligger nu i slutförhandlingar om hyresavtal för lokaler på Kungsholmen och Östermalm.

– Med tre enheter räknar vi med att täcka in hela Stockholms innerstad med vårt koncept och 30-minutersgräns.

– Vi kan vara på en bakgata och lokalerna behöver inte vara så sexiga, det ska ju inte gå runt kunder i butikerna som ska få en magisk upplevelse. Vi vill dock finnas centralt inom det tänkta upptagningsområdet så vi når så många som möjligt så snabbt som möjligt.

Efter de tre enheterna i centrala Stockholm tror Skruvfors att den fjärde enheten kommer att komma i en annan ort.

– Vi håller på att utvärdera det.

Fastighetsvärlden: Hur ser expansionsplanerna ut på tre-tre års sikt?

– Det beror på hur det går. Vi har stora förhoppningar. Vill hålla vår plan lite hemlig ännu, men vi har en masterplan. Det är en snabb expansionstakt. Men allt hänger på hur det tas emot.

Ytbehovet i dagsläget är runt 350 kvm. Med täta gångar och hög hyllhöjd får man plats för det mesta, även en bakoffavdelning. Det finns även planer på en kaffestation.

– Kunderna kommer att kunna handla digitalt i foodora market och även erbjudas pick-up i vissa av butikerna.

Foodora planerar för gratis elverans i början. Därefter är kostnaden tänkt att bli 39 kronor, alltså samma som för leverans från restauranger.

Fastigheten på Högbergsgatan 48 ägs av en bostadsrättsförening. Den aktuella fastigheten, Nederlad Mindre 27, innehåller totalt 8.684 kvm uthyrbar area, varav drygt hälften är bostäder (70 lägenheter) och resten är lokaler.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Tillbaka till förstasidan