Startar fond som ska tjäna på nedgång

Allt fler tecken tyder på en svalnande bostadsmarknad. Nu startar Nordic Property Investment Sveriges första fond som ska tjäna pengar på att marknaden viker.

Annons

Tuffare amorteringskrav, större utbud av nyproducerade lägenheter och en oro kring vart bostadsmarknaden är på väg har gjort att bostadsköpare blivit försiktigare. SBAB:s senaste mäklarbarometer visar att mäklarnas prisförväntningar har dämpats i storstadsregionerna, och att de förväntar sig stillastående priser i Stockholm, Göteborg och Malmö det kommande kvartalet.

Utvecklingen gör att Nordic Property Investment nu tycker att det är dags att lansera Sveriges första fond som kapitaliserar på en nedgång på fastighetsmarknaden.

Jesper Roslund. Foto: NPI.

Bolaget har under en längre tid tittat på möjligheterna att starta en sådan fond men väntat på att tajmingen ska stämma.

– Nu tror vi att marknaden kommer att förändras och känner att tiden är rätt, säger Jesper Roslund, som rekryterats som VD för det nya fondbolaget Nordic Property Investment Funds.

Bolaget kommer i ett första läge att göra investeringar i bostadssegmentet, då de tror att övriga fastighetstyper kommer att fortsätta utvecklas positivt inom en överskådlig framtid.

– Ingenting har egentligen förändrats, räntan är fortfarande låg och BNP ökar. Marknaden mår bra. Om det ska bli en sättning på exempelvis kontorsmarknaden måste det hända något annat, säger Jesper Roslund.

På bostadsmarknaden tror bolaget däremot att det kommer att ske en större sättning. Anders Thorell, en av grundarna av Nordic Property Investment och VD för bolaget, var VD för Bjurfors Näringsliv när Lehmankraschen inträffade 2008. Även om många faktorer skiljer sig åt jämfört med då konstaterar han att vissa mönster återkommer i fastighetsmarknadens cykler.

Anders Thorell. Foto: NPI.

– Historien upprepar sig alltid tyvärr. Först kommer det ett litet skalv, som det vi ser nu, sedan blir det en liten uppgång och sedan kommer en rejäl sättning. När priserna faller från höga nivåer kan det bli ett brant fall. Vi ser inte att det kommer att bli någon krasch, men en justering, säger han.

Jesper Roslund håller med. Han tror att psykologin hos bostadsköparna kommer att spela en viktig roll, inte minst med tanke på att många byggherrar enligt honom är känsliga för förändringar i kassaflödet.­

– Många nya, mindre bostadsutvecklare kommer troligen behöva hjälp de närmaste åren. Vi kan både vara en partner och problemlösare åt dessa, säger han.

Nordic Property Investments affärsidé är att identifiera bolag och projekt i kris och att ha ett rejält fondkapital redo för att köpa fastighetstillgångar till en rabatt när möjlighet ges. Tillgångarna ska sedan säljas vidare inom fem år när marknaden vänt upp igen.

– Vi kan kliva in på många sätt. Inledningsvis ser vi att fonden kan köpa de 5-10 sista bostadsrätterna i ett projekt, till ett rabatterat pris, så att projektet kan avslutas. Det förutsätter förstås att fonden har tillstånd att hyra ut lägenheterna fram till att de kan säljas vidare, säger Jesper Roslund.

Beroende på hur marknaden utvecklas kan det också bli aktuellt att köpa hela projekt som saknar finansiering.

– Men vi kommer att vara selektiva när vi investerar. Inga rena byggrättsköp, vi kommer att se till att det finns faktiska tillgångar som säkerhet, säger Jesper Roslund.

Nordic Property Investments planerar att lansera en första fond efter årsskiftet. Fonden vänder sig till institutionella investerare och förmögna privatpersoner. Den kommer att vara onoterad, ha en löptid på fem år och beräknas kunna göra fastighetsinvesteringar för 500-1.000 miljoner kronor runt om i landet.

Bolaget för just nu diskussioner både med bostadsutvecklare om framtida avtal och investerare om placering av kapital.

– Går det bra kan det bli aktuellt med fler fonder framöver, säger Jesper Roslund.

Fastighetsvärlden Idag 2017-11-01

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan