Atrium Ljungberg har köpt från Folksam vid Slussen. Bild: Martin Kelam.

Folksam och AL i byte för 3,7 miljarder i innerstan

Tre välkända fastigheter i Stockholms innerstad får ny ägare när en bytesaffär värd 3,7 miljarder kronor äger rum mellan Folksam och Atrium Ljungberg. Genom affären tar AL ett totalt grepp om Slussen och Folksam utökar beståndet med förvaltningsfastigheter.

En av de större transaktionerna med innerstadsfastigheter i Stockholm på flera år har ägt rum via en bytesaffär mellan Folksam och Atrium Ljungberg.

Folksam köper två förvaltningsfastigheter, en på Kungsholmen och en i Hagastaden för totalt 2.175 miljoner kronor. Atrium Ljungberg i sin tur köper Folksams fastighet vid Slussen för 1.530 miljoner kronor.

Catella var rådgivare till Folksam vid transaktionen. Det var även Catella som initierade affären.

Genom köpet av fastigheten Tranbodarne 11 vid Slussen, om 22.000 kvm lokaler (med bland annat Gondolen) får Atrium Ljungberg nästan fullständig kontroll över fastigheterna vid Slussen. Fastigheten är förberedd för ombyggnad och har flera korta hyreskontrakt och en del vakanser.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Glashuset och ”Sjömansinstitutet” i området samt har en markanvisning för Mälarterrassen och för ett kontorshus framför Glashuset. Nu tar man även, mot en tilläggsköpeskilling, över markanvisningen framför Folksams hus.

Folksam, som indikerat att man vill minska riskinnehållet, köper de fullt uthyrda kontorsfastigheterna Roddaren 7 på Kungsholmen och Blästern 6 i Hagastaden.

Den förstnämnda ligger på S:t Eriksgatan 46, och kallas ibland Cykelfabriken, och innehåller 8.000 kvm lokaler plus garage. Den har på senare tid bland annat uppmärksammats för sin stora väggmålning.Fastigheten Blästern 6 på Norra Stationsgatan 75-81 innehåller 24.000 kvm lokaler plus 6.000 kvm garage.Det blir Folksams första köp i området, men AL har kvar flera fastigheter där och har flera markanvisningar.

Transaktionen innebär en nettoinvestering för Folksam om 645 miljoner kronor. Totalt har bolaget nettoköpt för cirka 9 miljarder kronor under de senaste åren.

Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam:

– Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset.

Folksam Liv och Konsumentkooperationens Pensionsstiftelse äger gemensamt Tranbodarne 11 via bolaget Gyllenforsen. Det är även Gyllenforsen som förvärvar Blästern 6 och Roddaren 7.

Monica Fallenius, affärsområdeschef transaktion och etablering, Atrium Ljungberg. kommenterar affären:

– KF-huset är en fantastisk fastighet med stark förankring i Stockholm. Genom förvärvet stärker vi vår position på Södermalm och våra möjligheter att vara med och utveckla Slussen. Vi vill skapa ett riktigt bra sammanhang på platsen där olika verksamheter stärker varandra. Slussen ska bli en levande mötesplats för alla stockholmare.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Glashuset och ”Sjömansinstitutet” vid Slussen.
Fastigheten Blästern 6 i Hagastaden byter ägare, från Atrium Ljungberg till Folksam.
Fastigheten Roddaren 7 (känd som Cykelfabriken) nära Fridhemsplan byter ägare, från Atrium Ljungberg till Folksam.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

90.000 lägenheter i utsatta områden

FV har kartlagt fastighetsägarna på platserna där det skjuts, sprängs och förvaltas.

Avyttrar hyresrätter för 267 miljoner i väst

JV säljer till lokalt bolag.

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Tillbaka till förstasidan