Atrium Ljungberg köper från Folksam vid Slussen. Bild: Martin Kelam.

Folksam och AL i byte för 3,7 miljarder i innerstan

Tre välkända fastigheter i Stockholms innerstad får ny ägare när en bytesaffär värd 3,7 miljarder kronor äger rum mellan Folksam och Atrium Ljungberg. Genom affären tar AL ett totalt grepp om Slussen och Folksam utökar beståndet med förvaltningsfastigheter.

En av de större transaktionerna med innerstadsfastigheter i Stockholm på flera år har ägt rum via en bytesaffär mellan Folksam och Atrium Ljungberg.

Folksam köper två förvaltningsfastigheter, en på Kungsholmen och en i Hagastaden för totalt 2.175 miljoner kronor. Atrium Ljungberg i sin tur köper Folksams fastighet vid Slussen för 1.530 miljoner kronor.

Catella var rådgivare till Folksam vid transaktionen. Det var även Catella som initierade affären.

Genom köpet av fastigheten Tranbodarne 11 vid Slussen, om 22.000 kvm lokaler (med bland annat Gondolen) får Atrium Ljungberg nästan fullständig kontroll över fastigheterna vid Slussen. Fastigheten är förberedd för ombyggnad och har flera korta hyreskontrakt och en del vakanser.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Glashuset och ”Sjömansinstitutet” i området samt har en markanvisning för Mälarterrassen och för ett kontorshus framför Glashuset. Nu tar man även, mot en tilläggsköpeskilling, över markanvisningen framför Folksams hus.

Folksam, som indikerat att man vill minska riskinnehållet, köper de fullt uthyrda kontorsfastigheterna Roddaren 7 på Kungsholmen och Blästern 6 i Hagastaden.

Den förstnämnda ligger på S:t Eriksgatan 46, och kallas ibland Cykelfabriken, och innehåller 8.000 kvm lokaler plus garage. Den har på senare tid bland annat uppmärksammats för sin stora väggmålning.Fastigheten Blästern 6 på Norra Stationsgatan 75-81 innehåller 24.000 kvm lokaler plus 6.000 kvm garage.Det blir Folksams första köp i området, men AL har kvar flera fastigheter där och har flera markanvisningar.

Transaktionen innebär en nettoinvestering för Folksam om 645 miljoner kronor. Totalt har bolaget nettoköpt för cirka 9 miljarder kronor under de senaste åren.

Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam:

– Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset.

Folksam Liv och Konsumentkooperationens Pensionsstiftelse äger gemensamt Tranbodarne 11 via bolaget Gyllenforsen. Det är även Gyllenforsen som förvärvar Blästern 6 och Roddaren 7.

Monica Fallenius, affärsområdeschef transaktion och etablering, Atrium Ljungberg. kommenterar affären:

– KF-huset är en fantastisk fastighet med stark förankring i Stockholm. Genom förvärvet stärker vi vår position på Södermalm och våra möjligheter att vara med och utveckla Slussen. Vi vill skapa ett riktigt bra sammanhang på platsen där olika verksamheter stärker varandra. Slussen ska bli en levande mötesplats för alla stockholmare.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Glashuset och ”Sjömansinstitutet” vid Slussen.
Fastigheten Blästern 6 i Hagastaden byter ägare, från Atrium Ljungberg till Folksam.
Fastigheten Roddaren 7 (känd som Cykelfabriken) nära Fridhemsplan byter ägare, från Atrium Ljungberg till Folksam.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC laddar för nytt kontorsprojekt i Solna

Vill riva ett grönklassat kontorshus från 80-talet.

Vasakronan hyr ut 4.500 kvm och startar unikt träkontor

Hyr ut till myndighet och arkitektfirma i centralt läge. Se flera bilder!

Hyr ut 3.400 kvm i Kista

Två uthyrningar. ”Det är mycket på gång i Kista just nu”.

Grönt ljus för 4.500 bostäder

Ett av de större utvecklingsområdena för bostäder i södra Stockholm.

NREP premiärköper från Besqab i unik försäljning

Affär på nästan 500 miljoner kronor.

Bryter samarbete om projekt i Slakthusområdet

Fick markanvisning på hög prisnivå.

Ingen nyemission för Prime

Årsstämman röstade ner förslaget.

Veidekke får svensk koncernchef

Arne Giske slutar efter sex år på posten.

Internationell hotellkedja vill öppna i Sverige

Kedjan är inne i en kraftig expansion.

Sex investerare med bakom John Mattsons börsentré

Läs om vilka investerare som står bakom. Målet är att fastighetsbeståndet nästan ska fördubblas till 2023.

Dörren stängs för padelsatsning

Blir idrottshall och lastbilscentral i stället. Zlatan Ibrahimovic ska ha varit en av intressenterna bakom planerna på en padelhall.

Tobin och EQT:s byggare i kk

Q-gruppen Bygg har ansökt om konkurs. Företaget har bland annat varit totalentreprenör till de profilerade brf-projekten Unum och Vyn.

SSM får rätt mot bostadsköpare

Ytterligare en tvist mellan en bostadsutvecklare och köpare har avgjorts.

Tillbaka till förstasidan