Folksam i miljardköp från Mengus i CBD

Folksams offensiv inom fastigheter fortsätter. Nu köper bolaget fastigheten Duvan 6 nära centralstationen. Folksam blir fastighetens femte ägare under 2000-talet. Mengus säljer.

Säljer efter 3 år – Rekordlåg yield. Folksamgruppen har genom dotterföretaget KPA Pensionsförsäkring tillträtt tomträtten till kontorsfastigheten Duvan 6 i centrala Stockholm. Säljare är Mengus.

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling var rådgivare till säljaren

Duvan 6, även kallad Copper Building, är en kontorsfastighet om cirka 9.700 kvm på Klara Södra Kyrkogata 1. Fastigheten ligger alldeles intill Centralstationen.

Köpeskillingen offentliggörs inte, men priset ligger sannolikt nära miljarden och yielden kan vara rekordlåg, neråt 3,5 procent.

– Det är glädjande att vi får möjligheten att förvärva denna kontorsbyggnad i de mest centrala delarna av Stockholm där efterfrågan på kontor är mycket god och dessutom ökar. Läget måste vara ett av Sveriges bästa för kontor, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

Lokalerna har de senaste åren uppgraderats och förädlats av säljaren, vilket innebär att de har en god standard.

Copper Building har idag en uthyrningsgrad om ca 99 procent. Polisförbundet, KFO och Svenska kyrkan är några av hyresgästerna.

Mengus köpte fastigheten 2014 från Fabege som förvärvat den 2006 från Whitehall som i sin tur köpt den från Drott 2003 (då i en paketaffär om 5 miljarder).

Per Niklasson, Managing Partner på Mengus:

– Vi är mycket nöjda med att ha genomfört vår affärsplan och uppnått våra mål avseende utveckling och uthyrning. Copper Building är den första avyttringen från Mengus 2011 (Mengus andra fond, reds. anm.)

I och med förvärvet har Folksamgruppen kommit mer än halvvägs i arbetet med att under de närmaste åren öka fastighetstillgångarna med tio miljarder kronor.

Folksam har under den senaste tiden gjort två förvärv i Stockholms innerstad. Bolaget köpte i juni 2016 Kungshuset på Kungsgatan för 1,5 miljarder kronor (läs mer här) och ett halvår senare köptes Lysbomben på Kungsholmen (läs mer här). Folksam har även gjort ett premiärköp i Göteborg, läs mer här. Ett annat uppmärksammat förvärv är det av det nya kontorshuset Malmö Live nära Malmö centralstation (läs mer här). Dessutom har Folksamgruppen sedan ”fastighetsoffensiven” köpt bostäder.

Läs Fastighetsvärldens personporträtt på Folksams Lars Johnsson här.

Läs även Fastighetsvärldens stora intervju med Mengus Henric From här.

Mengus är en private equity-firma specialiserad på fastighetsinvesteringar. Mengus förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2011 och Mengus 2016 för institutionella investerare. Fonden Mengus 2005 har utvecklat och sålt samtliga sina fastigheter med en mycket god avkastning. Fonderna investerar i kontorsfastigheter i Stockholm med utvecklingspotential. Mengus 2011 (där Duvan 6 ingick) har 860 mkr i utfäst riskkapital, är fullt investerad och ligger för närvarande i projektutvecklingsfas. Mengus 2016 har förvärvat SAS huvudkontor i Frösundavik (läs mer här) och avser att göra ytterligare fastighetsinvesteringar.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam köper i Köpenhamn

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

NCC lockar 3M till Järva

Endast 1.300 kvm kvar att hyra ut i första etappen.

Tillbaka till förstasidan