Folksam i miljardköp från Mengus i CBD

Folksams offensiv inom fastigheter fortsätter. Nu köper bolaget fastigheten Duvan 6 nära centralstationen. Folksam blir fastighetens femte ägare under 2000-talet. Mengus säljer.

Annons

Säljer efter 3 år – Rekordlåg yield. Folksamgruppen har genom dotterföretaget KPA Pensionsförsäkring tillträtt tomträtten till kontorsfastigheten Duvan 6 i centrala Stockholm. Säljare är Mengus.

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling var rådgivare till säljaren

Duvan 6, även kallad Copper Building, är en kontorsfastighet om cirka 9.700 kvm på Klara Södra Kyrkogata 1. Fastigheten ligger alldeles intill Centralstationen.

Köpeskillingen offentliggörs inte, men priset ligger sannolikt nära miljarden och yielden kan vara rekordlåg, neråt 3,5 procent.

– Det är glädjande att vi får möjligheten att förvärva denna kontorsbyggnad i de mest centrala delarna av Stockholm där efterfrågan på kontor är mycket god och dessutom ökar. Läget måste vara ett av Sveriges bästa för kontor, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

Lokalerna har de senaste åren uppgraderats och förädlats av säljaren, vilket innebär att de har en god standard.

Copper Building har idag en uthyrningsgrad om ca 99 procent. Polisförbundet, KFO och Svenska kyrkan är några av hyresgästerna.

Mengus köpte fastigheten 2014 från Fabege som förvärvat den 2006 från Whitehall som i sin tur köpt den från Drott 2003 (då i en paketaffär om 5 miljarder).

Per Niklasson, Managing Partner på Mengus:

– Vi är mycket nöjda med att ha genomfört vår affärsplan och uppnått våra mål avseende utveckling och uthyrning. Copper Building är den första avyttringen från Mengus 2011 (Mengus andra fond, reds. anm.)

I och med förvärvet har Folksamgruppen kommit mer än halvvägs i arbetet med att under de närmaste åren öka fastighetstillgångarna med tio miljarder kronor.

Folksam har under den senaste tiden gjort två förvärv i Stockholms innerstad. Bolaget köpte i juni 2016 Kungshuset på Kungsgatan för 1,5 miljarder kronor (läs mer här) och ett halvår senare köptes Lysbomben på Kungsholmen (läs mer här). Folksam har även gjort ett premiärköp i Göteborg, läs mer här. Ett annat uppmärksammat förvärv är det av det nya kontorshuset Malmö Live nära Malmö centralstation (läs mer här). Dessutom har Folksamgruppen sedan ”fastighetsoffensiven” köpt bostäder.

Läs Fastighetsvärldens personporträtt på Folksams Lars Johnsson här.

Läs även Fastighetsvärldens stora intervju med Mengus Henric From här.

Mengus är en private equity-firma specialiserad på fastighetsinvesteringar. Mengus förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2011 och Mengus 2016 för institutionella investerare. Fonden Mengus 2005 har utvecklat och sålt samtliga sina fastigheter med en mycket god avkastning. Fonderna investerar i kontorsfastigheter i Stockholm med utvecklingspotential. Mengus 2011 (där Duvan 6 ingick) har 860 mkr i utfäst riskkapital, är fullt investerad och ligger för närvarande i projektutvecklingsfas. Mengus 2016 har förvärvat SAS huvudkontor i Frösundavik (läs mer här) och avser att göra ytterligare fastighetsinvesteringar.

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan