Folksam i miljardköp från Mengus i CBD

Folksams offensiv inom fastigheter fortsätter. Nu köper bolaget fastigheten Duvan 6 nära centralstationen. Folksam blir fastighetens femte ägare under 2000-talet. Mengus säljer.

Säljer efter 3 år – Rekordlåg yield. Folksamgruppen har genom dotterföretaget KPA Pensionsförsäkring tillträtt tomträtten till kontorsfastigheten Duvan 6 i centrala Stockholm. Säljare är Mengus.

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling var rådgivare till säljaren

Duvan 6, även kallad Copper Building, är en kontorsfastighet om cirka 9.700 kvm på Klara Södra Kyrkogata 1. Fastigheten ligger alldeles intill Centralstationen.

Köpeskillingen offentliggörs inte, men priset ligger sannolikt nära miljarden och yielden kan vara rekordlåg, neråt 3,5 procent.

– Det är glädjande att vi får möjligheten att förvärva denna kontorsbyggnad i de mest centrala delarna av Stockholm där efterfrågan på kontor är mycket god och dessutom ökar. Läget måste vara ett av Sveriges bästa för kontor, säger Lars Johnsson som är chef för Folksams fastighetsverksamhet.

Lokalerna har de senaste åren uppgraderats och förädlats av säljaren, vilket innebär att de har en god standard.

Copper Building har idag en uthyrningsgrad om ca 99 procent. Polisförbundet, KFO och Svenska kyrkan är några av hyresgästerna.

Mengus köpte fastigheten 2014 från Fabege som förvärvat den 2006 från Whitehall som i sin tur köpt den från Drott 2003 (då i en paketaffär om 5 miljarder).

Per Niklasson, Managing Partner på Mengus:

– Vi är mycket nöjda med att ha genomfört vår affärsplan och uppnått våra mål avseende utveckling och uthyrning. Copper Building är den första avyttringen från Mengus 2011 (Mengus andra fond, reds. anm.)

I och med förvärvet har Folksamgruppen kommit mer än halvvägs i arbetet med att under de närmaste åren öka fastighetstillgångarna med tio miljarder kronor.

Folksam har under den senaste tiden gjort två förvärv i Stockholms innerstad. Bolaget köpte i juni 2016 Kungshuset på Kungsgatan för 1,5 miljarder kronor (läs mer här) och ett halvår senare köptes Lysbomben på Kungsholmen (läs mer här). Folksam har även gjort ett premiärköp i Göteborg, läs mer här. Ett annat uppmärksammat förvärv är det av det nya kontorshuset Malmö Live nära Malmö centralstation (läs mer här). Dessutom har Folksamgruppen sedan ”fastighetsoffensiven” köpt bostäder.

Läs Fastighetsvärldens personporträtt på Folksams Lars Johnsson här.

Läs även Fastighetsvärldens stora intervju med Mengus Henric From här.

Mengus är en private equity-firma specialiserad på fastighetsinvesteringar. Mengus förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2011 och Mengus 2016 för institutionella investerare. Fonden Mengus 2005 har utvecklat och sålt samtliga sina fastigheter med en mycket god avkastning. Fonderna investerar i kontorsfastigheter i Stockholm med utvecklingspotential. Mengus 2011 (där Duvan 6 ingick) har 860 mkr i utfäst riskkapital, är fullt investerad och ligger för närvarande i projektutvecklingsfas. Mengus 2016 har förvärvat SAS huvudkontor i Frösundavik (läs mer här) och avser att göra ytterligare fastighetsinvesteringar.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan