Fredrik Ronvall och Jonas Bjuggren samt fastigheten Mentorn 1/Kungsbron.

Folksam köper Googlehuset från AMF för 3 miljarder

AMF Fastigheter avyttrar fastigheten Mentorn 1, känd som Googlehuset och Kungsbron, i centrala Stockholm till KPA Pension, en del av Folksamgruppen, för cirka 3 miljarder kronor. AMF Fastigheter köpte fastigheten för tio år sedan för drygt 1,5 miljarder kronor. För Folksam är det tredje köpet på kort tid.

Annons

Nordanö och Wigge var rådgivare till säljaren. Setterwalls var rådgivare till köparen.

Affären är årets hittills största transaktion i Sverige, enligt Fastighetsvärldens topplista.

Den uthyrbara arean uppgår till cirka 18.000 kvm, varav drygt 90 procent utgörs av kontor. Den största hyresgästen är Google som nyligen förlängde sitt hyresavtal. Priset motsvarar nästan 170.000 kr/kvm.

– Vi i Folksamgruppen fortsätter vår långsiktiga och strategiska expansion av vår fastighetsportfölj genom ett förvärv mitt i centrala Stockholm. Fastigheten är belägen nära befintligt ägd fastighet, Blekholmen 4, även kallad Kungsbrohuset eller Schibstedhuset, säger Jonas Bjuggren, fastighetsdirektör på Folksamgruppen.

Fredrik Ronvall, chef för fastighetsinvesteringar på AMF Fastigheter:

− Fastighetsmarknaden har varit avvaktande under en period med låga transaktionsvolymer som följd. Vi ser nu att hjulen har börjat snurra igen. Den här transaktionen är en bekräftelse på att det idag finns en god efterfrågan på moderna kontorsfastigheter i attraktiva lägen i Stockholms innerstad.

Fastighetsvärlden skrev 2022 att AMF Fastigheter startat en försäljningsprocess, men då pausades processen, i en tid av osäkerhet på marknaden och även kring Googles hyresavtal.

Mentorn 1 är belägen vid Stockholms centralstation med adress Kungsbron 2–20 samt Östra Järnvägsgatan 21–31. Fastigheten, som är känd som Kungsbron och Googlehuset, uppfördes 2009 och är en modern kontorsfastighet med ljusa och effektiva kontorslokaler.

− Genom att avyttra Mentorn 1 skapar vi förutsättningar för att kunna agera på de affärsmöjligheter vi ser framåt, och fortsätter därmed förädlingen av fastighetsportföljen i enlighet med vår strategi. I det arbetet vill vi långsiktigt och hållbart utveckla nya stadsrum med fokus på framtidens arbetsplatser och attraktiva bottenvåningar, fortsätter Fredrik Ronvall.

De största hyresgästerna i fastigheten vid sidan av Google är Adyen och MSCI. På bottenvåningen finns hyresgäster som Hawaii Poké och Tokyo Ramen.

Mentorn 1 är certifierad med Breeam in Use och har energiklass B.

KPA Pension tillträder fastigheten den 2 september 2024.

– Vi ser stora synergieffekter i vår förvaltning och stärkta möjligheter att erbjuda marknaden och våra kunder attraktiva lokaler i bästa möjliga kommunikationsläge. Folksamgruppens fokus på moderna kontorsfastigheter av hög kvalitet i attraktiva lägen ligger fast. När rätt tillfälle ges kommer fastighetsbeståndet att ökas ytterligare. Fastigheten kommer integreras i vårt systematiska arbete med att säkerställa hög hållbarhetsprestanda för att nå våra klimatmål, säger Jonas Bjuggren.

Fastigheten Mentorn 1 byggdes år 2009 som en överdäckning av spårområdet och innehåller även en direktnedgång till Arlanda Express. DnB Liv Eiendom (då Vital) hade i sin tur förvärvat fastigheten redan sensommaren 2006 från utvecklaren NCC för 971 miljoner kronor. I slutet av 2015 förvärvade AMF Fastigheter Mentorn 1 för 1.560 miljoner kronor, motsvarande 88.000 kronor per kvm, då nära en rekordnivå.

Nu köper alltså Folksamgruppen för 3 miljarder kronor.

Fastigheten innehåller 18.000 kvm lokaler. Den utvecklades av NCC och stod klar 2009. Foto: AMF Fastigheter/Gustav Kaiser

När det gäller affärer nära Centralstationen och Vasagatan så sålde DNB hösten 2022 kontors- och hotellfastigheten Vasahuset till Folksam för drygt 3 miljarder kronor.

Strax därefter sålde norska DNB även Pennfäktaren 10 (med Isbaren) till DNB Scandinavian Property Fund för drygt 1 miljarder kronor.

I december 2023 köpte Olav Thon Gruppen den före detta Hotel Terminus-fastigheten på Vasagatan.

Våren 2024 förvärvade Vasakronan kontorsfastigheten Uggleborg 14 för 715 miljoner kronor.

Se fler transaktioner i närområdet på FV Affärskarta.

För Folksamgruppen handlar det om det tredje förvärvet sedan Jonas Bjuggren tillträdde som fastighetsdirektör den 15 januari 2024.

I februari 2024 förvärvades Brädstapeln 13, om 13.300 kvm, på Fleminggatan 20 på Kungsholmen. Enligt en osäker bedömning var priset 1,7–18 miljarder kronor.

I mitten av maj köptes den lilla fastigheten Styckjunkaren 4, med 1.800 kvm lokaler, på Birger Jarlsgatan 8. Där var priset 391,4 miljoner kronor, motsvarande 220.000 kr/kvm.

Bjuggren har alltså investerat för 5 miljarder kronor på sex månader.

Fastigheten Mentorn 1 har direktaccess till Arlanda Express. Foto: AMF Fastigheter/Gustav Kaiser
Fastigheten Mentorn 1, som har Google som stor hyresgäst, ligger nära Centralstationen och har direktnedgång till Arlanda Express. Foto: Fastighetsvärlden

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Tillbaka till förstasidan