Folksam köper från Stena i Göteborg för 1,6 miljarder

Folksam köper fyra fastigheter i Göteborg från Stena för 1,63 miljarder kronor. Det är den största affären med kontorshus i Göteborg på fem år. Bland annat ingår Gröna skrapan i affären.

”Vi skulle gärna vilja köpa ett stort bestånd med kontorsfastigheter i Göteborg och vi skulle gärna även köpa tusen bostäder från någon allmännytta i någon av de större städerna”. Så sade Folksams fastighetsdirektör Lars Johnsson på ett av Fastighetsvärldens seminarier under våren 2017.

Under sommaren 2017 uppfylldes Lars Johnssons första mål när ett bostadsbestånd i Helsingborg förvärvades för 1.948 miljoner kronor – dock inte från allmännyttan utan från Akelius, läs mer här.

Folksams förvärv nu är, enligt Fastighetsvärldens statistik, den största transaktionen med kontorsfastigheter i Göteborg sedan våren 2012 när Vasakronan köpte tolv fastigheter från Skandia Fastigheter för hela 2,15 miljarder kronor, läs mer här. När AP Fastigheter förvärvade Vasakronan 2008 ingick ett större värde i Göteborg, cirka 6,0 miljarder kronor.

Förvärvet den här gången omfattar fyra fastigheter (Gårda 18:21, Gårda 18:25, Gårda 19:7, Stampen 26:2), däribland Gröna Skrapan, belägna i två av Göteborgs innerstads mest expansiva och attraktiva kontorslägen, Gårda och Stampen.

– Dessa fina fastigheter ligger på två av de delmarknader i Göteborg som vi bedömer vara de mest attraktiva för företag och organisationer att finnas i. Investeringen ger oss en bra bas för fortsatt expansion och engagemang när det gäller kontor i Göteborg. Folksams kunder får med denna investering en god riskjusterad avkastning och därmed en långsiktigt trygg avkastning, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

Totalt handlar det om drygt 36.000 kvadratmeter uthyrningsbar kontorsarea. Köpare är både Folksam Liv och Folksam Sak. Folksam tillträder fastigheterna idag den 27 december 2017.

Newsec har varit rådgivare till Folksam i affären.

Under våren har Folksam dessutom förvärvat en kontorsfastighet i Göteborg som ett premiärköp, Stampen 6:17, nära GP-huset. Den förvärvades för 330 miljoner kronor. Då var det Elof Hansson som sålde, läs mer här.

Den totala förvaltade fastighetsportföljen för Folksam är idag värd omkring 33 miljarder kronor och Folksamgruppen har som mål att ytterligare öka fastighetstillgångarna under de närmaste åren.

Christel Armstrong Darvik, avgående koncernchef Stena Fastigheter, kommenterar affären med Folksam:

– Under den senaste tiden har efterfrågan och värdet på attraktiva kontorsfastigheter i strategiska lägen i Göteborg ökat mycket kraftigt. Vi fick ett bra bud på dessa fastigheter och tog det strategiska beslutet att sälja 36.000 kvm av våra totalt 490.000 kvm kommersiella ytor. Vi fortsätter vår satsning på nyproduktion av bostäder i Göteborg, Malmö och Stockholm. I Göteborg planerar vi att fram till 2021 bygga 2.500 bostäder och 20.000 kvm kontor, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

Stena förvärvade Gröna skrapan i området Gårda från Skanska sommaren 2013. Fastigheten innehåller 17.000 kvm lokaler.
Kontorsfastigheten Stampen 26:2 ligger nära GP-huset och centralstationen.

Fler Nyheter från förstasidan

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Tillbaka till förstasidan