Andersson döms till fängelse i 1 år och 9 månader

Annons
Peter Andersson.
Peter Andersson.
Visa faktaruta

Norrviddens tidigare VD döms till fängelse i 1 år och 9 månader. Klockan 11.00 under måndagen meddelade Sundsvalls tingsrätt domen mot Peter Andersson, tidigare VD för fastighetsbolaget Norrvidden.

Åklagaren hade yrkat på 2 års fängelse. Andersson hade i förhör nekat till brottsmisstankarna, bortsett från en mindre åtalspunkt.

Endast en av sex åtalspunkter mot Peter Andersson ogillas. Sundsvalls tingsrätt meddelar att Anderssons döms till fängelse i 1 år och 9 månader.

Peter Andersson döms i målet för trolöshet mot huvudman, grovt brott, i två fall och trolöshet mot huvudman i ett fall samt osant intygande, grovt brott, i tre fall och osant intygande i två fall.

Domstolen konstaterar: ”Den brottslighet som Peter Andersson döms för är sammantaget så allvarlig att inte någon annan påföljd än fängelse bör komma i fråga”.

Sundsvalls tingsrätt skriver i domen, om den allvarligaste åtalspunkten, att utredningen i målet visar otvetydigt att fakturan om 1,8 miljoner, som skrevs som ”Birsta Syd” (köpcentrumprojekt) men som avsåg Anderssons privatbostad, innehåller ”osanna uppgifter” och domen konstaterar vidare att ”såväl Peter Andersson som NN (52-åringen) har varit fullt medvetna om att uppgifterna var rakt igenom oriktiga och båda har medverkat till att fakturan utställdes. Åtalet för osant intygande mot dem båda är därmed styrkt. På av åklagaren angivna grunder ska brottet anses som grovt”.

Ytterligare två personer åtalades i samma härva. En 52-årig företagare från Sundsvall döms till fängelse i 9 månader för osant intygande. En 60-årig man från Östersund döms till villkorlig dom med dagsböter som påföljd, 40 dagar á 300 kronor.

Domen i Sundsvalls tingsrätt får överklagas till Hovrätten för Nedre Norrland senast 21 oktober.

– Jag är mycket nöjd med domen och kommer inte att överklaga om inte Peter Andersson överklagar och därmed vill ha en kamp i hovrätten, säger åklagaren Göran Kvist till Fastighetsvärlden.

Andersson kommer att vara på fri fot tills att domen har vunnit laga kraft. Den tid som Andersson tidigare varit frihetsberövad, när han satt häktad, kommer att borträknas från påföljden. Under försommaren 2012 satt Andersson häktad i fem veckor.

Fastighetsvärlden har sökt Peter Andersson. Hans advokat Ulf Stigare sade följande till Fastighetsvärlden en timme efter att domen blivit offentlig:

– Jag har bara pratat med honom i telefon. Han gav ett samlat intryck när han tog emot domen .

Angående ett eventuellt överklaganden säger Stigare:

– Det är inte självklart att domen kommer att överklagas, men troligen blir det så.

– Jag är inte överraskad över domen. Det är faktiskt en riktigt bra utredning som åklagaren har gjort och som ligger till grund för domen. Men jag tycker att tingsrätten har sett på fel lagrum när det gäller den första åtalspunkten och det är den viktigaste åtalspunkten. Det hade varit ett annat straffvärde om tingsrätten gått på aktiebolagslagen istället, säger Ulf Stigare till Fastighetsvärlden.

Domen mot Peter  Andersson är den hårdaste som drabbat en person i ledande ställning i fastighetsbranschen i modern tid.

Historien uppdagades när Diös (för 5,8 miljarder kronor) tog över Norrvidden vid årsskiftet 2011/2012, och upptäckte konstiga fakturor utan förklaringar. Diös VD Christer Sundin valde då att lämna in en polisanmälan till åklagarmyndigheten, se länkar till höger. Peter Andersson misstänks ha fifflat med fakturor, som medförde att Norrvidden betalade  Anderssons privata räkningar, bland annat en omfattande renovering av hans hem. Det rör sig om över fyra miljoner kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-30

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan