Flytt ger 30000 kvm nya kontorslokaler

Nytt huvudkontor för 1,3 mdr åt Brandförsvaret och SOS Alarm. Politikerna i Stockholm kommer inom kort besluta att gå igång med projektering av en ny ”Samverkanscentral”. För drygt ett års sedan kunde Fastighetsvärlden Idag berätta att Brandförsvaret planerar att tomställa ett antal fastigheter i Stockholm för att samlokalisera verksamheten till en ny byggnad. Nu kan nyhetsbrevet berätta att det finns ett skarpt förslag till lokalisering och det är på fastigheten Kristinebergs slott m. fl, intill Essingeleden på nordvästra Kungsholmen.

Enligt förslaget handlar det om en byggnad om 30.000 kvadratmeter kontorslokaler där 10 000 kvadratmeter ska hyras ut till externa hyresgäster. Byggrätten på den valda fastigheten bedöms dock kunna utökas till 45 000 kvadratmeter. Fastighetsnämnden konstaterar även att platsen tål ett ”relativt högt hus, uppemot 25 våningar”. Hyresgäster som är tänkta för fastigheten är SOS Alarm, Storstockholms brandförsvar med huvudkontor och rädd- ningscentral, Trafik Stockholm, Stockholms stad med sin driftcentral samt eventuellt SL:s trafikledningscentral. Fastighetsnämndens totala investeringskostnad bedöms till cirka 1 270 miljoner kronor. I handlingar som Fastighetsvärlden läst står det även att fastigheten ”bör ägas av Stockholms stad”.

De fastigheter som berörs av den föreslagna lokaliseringen är Kristinebergs slott 11 och Kristineberg 1:3 samt del Kristinebergs slott 10 och Kristineberg 1:4. I området planeras för totalt 80000 kvm kontor och 750 bostäder. I dag finns här bland annat Hornsbergs bussde- på. Övriga aktörer i området är Skanska och Ikano Bostad. För att planen ska bli verklighet krävs det att exploateringsnämnden återtar del av gjord markanvisning till Skanska.

Inom kort väntas politikerna godkänna projekteringen för Samverkanscentralen, arkitekt- uppdrag under tredje kvartalet, beslut om byggande våren 2012 och färdigställande 2014.

FASTIGHETSVÄRLDEN IDAG 2011-04-19

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan