Den stora hangaren om 106.000 kvm på Arlanda rymmer även serviceverkstad och kontor
Den stora hangaren om 106.000 kvm på Arlanda rymmer även serviceverkstad och kontor

Sex flygplatsbyggnader sålda i miljardaffär

152.000 kvadratmeter – Hangarerna i Danmark och Norge ännu osålda. Statliga Swedavia har tecknat avtal med SAS avseende köp av sex separata byggnader vid Arlanda, Landvetter respektive Sturup. Sedan tidigare äger Swedavia marken vid byggnaderna och i samband med affären kommer dessa omvandlas till registerfastigheter. Samtliga fastigheter ska förvaltas och utvecklas av det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB.

Den uthyrningsbara ytan vid fastigheterna är totalt 152.000 kvadratmeter och köpeskillingen är 1.775 miljoner kronor. Newsec var rådgivare till säljaren. Swedavias rådgivare i samband med affären har varit DTZ Capital Markets.

– Köpet skapar en fantastisk möjlighet att fortsätta utveckla våra flygplatser för både resenärer och hyresgäster. Dessutom stärker vi vår långsiktiga konkurrenskraft vilket gynnar resandet till, från och inom Sverige, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Tillträdet till fastigheterna sker den 29 juni och parallellt med affären tecknar SAS två längre hyreskontrakt om 20 år samt tre hyreskontrakt om 5 år. Av de fastigheter som berörs finns tre vid Arlanda: Sverigehuset, Flight Academy (två fastigheter där SAS huvudkontor idag har verksamhet) samt den jättelika Tekniska Basen (om 106.000 kvm, hangar med service och kontor). I Göteborg berörs fraktterminalen Spirit Cargo samt en hangar. I Malmö ingår en hangar.

Tre av de större fastigheterna, Tekniska Basen på Arlanda och de båda fastigheterna på Landvetter har sedan december 2001 ägts på ett sale-leaseback-kontrakt av APAB (Airport Properties AB) som är ett joint venture mellan GE Capital Real Estate och RBS Nordisk Renting. Dessa tre fastigheter utgör 120 000 kvadratmeter och står för merparten av värdet i affären.

SAS har alltså utnyttjat ett ”fönster” för att återta fastigheterna. APAB äger fortfarande fyra fastigheter vid Kastrup i Köpenhamn, tre vid Gardemoen i Oslo och två vid Bergens flygplats. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska även dessa avyttras.

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 11 flygplatser i hela Sverige.

Två kommentarer från Newsec:

– Swedavias förvärv av de aktuella byggnaderna påvisar att det finns ett stort behov av, och en stor efterfrågan på, flygplatsrelaterade byggnader och infrastruktur i takt med den ökande flygtrafiken, säger Newsecs projektledare Olle Håkansson.

– Det är givetvis stimulerande att få bidra i affärer likt denna och ett kvitto på att Newsecs satsning på infrastrukturrelaterade projekt bär frukt, säger Bert-Ove Johansson VD Newsec Sverige.

Kommentar från DTZ:

– Vi är inriktade på att medverka i komplexa förvärv som detta där vår transaktionserfarenhet och breda fastighetskompetens leder till en bättre affär för vår kund,  säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-30

 

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan