Den stora hangaren om 106.000 kvm på Arlanda rymmer även serviceverkstad och kontor
Den stora hangaren om 106.000 kvm på Arlanda rymmer även serviceverkstad och kontor

Sex flygplatsbyggnader sålda i miljardaffär

152.000 kvadratmeter – Hangarerna i Danmark och Norge ännu osålda. Statliga Swedavia har tecknat avtal med SAS avseende köp av sex separata byggnader vid Arlanda, Landvetter respektive Sturup. Sedan tidigare äger Swedavia marken vid byggnaderna och i samband med affären kommer dessa omvandlas till registerfastigheter. Samtliga fastigheter ska förvaltas och utvecklas av det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB.

Den uthyrningsbara ytan vid fastigheterna är totalt 152.000 kvadratmeter och köpeskillingen är 1.775 miljoner kronor. Newsec var rådgivare till säljaren. Swedavias rådgivare i samband med affären har varit DTZ Capital Markets.

– Köpet skapar en fantastisk möjlighet att fortsätta utveckla våra flygplatser för både resenärer och hyresgäster. Dessutom stärker vi vår långsiktiga konkurrenskraft vilket gynnar resandet till, från och inom Sverige, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Tillträdet till fastigheterna sker den 29 juni och parallellt med affären tecknar SAS två längre hyreskontrakt om 20 år samt tre hyreskontrakt om 5 år. Av de fastigheter som berörs finns tre vid Arlanda: Sverigehuset, Flight Academy (två fastigheter där SAS huvudkontor idag har verksamhet) samt den jättelika Tekniska Basen (om 106.000 kvm, hangar med service och kontor). I Göteborg berörs fraktterminalen Spirit Cargo samt en hangar. I Malmö ingår en hangar.

Tre av de större fastigheterna, Tekniska Basen på Arlanda och de båda fastigheterna på Landvetter har sedan december 2001 ägts på ett sale-leaseback-kontrakt av APAB (Airport Properties AB) som är ett joint venture mellan GE Capital Real Estate och RBS Nordisk Renting. Dessa tre fastigheter utgör 120 000 kvadratmeter och står för merparten av värdet i affären.

SAS har alltså utnyttjat ett ”fönster” för att återta fastigheterna. APAB äger fortfarande fyra fastigheter vid Kastrup i Köpenhamn, tre vid Gardemoen i Oslo och två vid Bergens flygplats. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska även dessa avyttras.

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 11 flygplatser i hela Sverige.

Två kommentarer från Newsec:

– Swedavias förvärv av de aktuella byggnaderna påvisar att det finns ett stort behov av, och en stor efterfrågan på, flygplatsrelaterade byggnader och infrastruktur i takt med den ökande flygtrafiken, säger Newsecs projektledare Olle Håkansson.

– Det är givetvis stimulerande att få bidra i affärer likt denna och ett kvitto på att Newsecs satsning på infrastrukturrelaterade projekt bär frukt, säger Bert-Ove Johansson VD Newsec Sverige.

Kommentar från DTZ:

– Vi är inriktade på att medverka i komplexa förvärv som detta där vår transaktionserfarenhet och breda fastighetskompetens leder till en bättre affär för vår kund,  säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-30

 

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan