Den stora hangaren om 106.000 kvm på Arlanda rymmer även serviceverkstad och kontor
Den stora hangaren om 106.000 kvm på Arlanda rymmer även serviceverkstad och kontor

Sex flygplatsbyggnader sålda i miljardaffär

152.000 kvadratmeter – Hangarerna i Danmark och Norge ännu osålda. Statliga Swedavia har tecknat avtal med SAS avseende köp av sex separata byggnader vid Arlanda, Landvetter respektive Sturup. Sedan tidigare äger Swedavia marken vid byggnaderna och i samband med affären kommer dessa omvandlas till registerfastigheter. Samtliga fastigheter ska förvaltas och utvecklas av det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB.

Den uthyrningsbara ytan vid fastigheterna är totalt 152.000 kvadratmeter och köpeskillingen är 1.775 miljoner kronor. Newsec var rådgivare till säljaren. Swedavias rådgivare i samband med affären har varit DTZ Capital Markets.

– Köpet skapar en fantastisk möjlighet att fortsätta utveckla våra flygplatser för både resenärer och hyresgäster. Dessutom stärker vi vår långsiktiga konkurrenskraft vilket gynnar resandet till, från och inom Sverige, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Tillträdet till fastigheterna sker den 29 juni och parallellt med affären tecknar SAS två längre hyreskontrakt om 20 år samt tre hyreskontrakt om 5 år. Av de fastigheter som berörs finns tre vid Arlanda: Sverigehuset, Flight Academy (två fastigheter där SAS huvudkontor idag har verksamhet) samt den jättelika Tekniska Basen (om 106.000 kvm, hangar med service och kontor). I Göteborg berörs fraktterminalen Spirit Cargo samt en hangar. I Malmö ingår en hangar.

Tre av de större fastigheterna, Tekniska Basen på Arlanda och de båda fastigheterna på Landvetter har sedan december 2001 ägts på ett sale-leaseback-kontrakt av APAB (Airport Properties AB) som är ett joint venture mellan GE Capital Real Estate och RBS Nordisk Renting. Dessa tre fastigheter utgör 120 000 kvadratmeter och står för merparten av värdet i affären.

SAS har alltså utnyttjat ett ”fönster” för att återta fastigheterna. APAB äger fortfarande fyra fastigheter vid Kastrup i Köpenhamn, tre vid Gardemoen i Oslo och två vid Bergens flygplats. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska även dessa avyttras.

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 11 flygplatser i hela Sverige.

Två kommentarer från Newsec:

– Swedavias förvärv av de aktuella byggnaderna påvisar att det finns ett stort behov av, och en stor efterfrågan på, flygplatsrelaterade byggnader och infrastruktur i takt med den ökande flygtrafiken, säger Newsecs projektledare Olle Håkansson.

– Det är givetvis stimulerande att få bidra i affärer likt denna och ett kvitto på att Newsecs satsning på infrastrukturrelaterade projekt bär frukt, säger Bert-Ove Johansson VD Newsec Sverige.

Kommentar från DTZ:

– Vi är inriktade på att medverka i komplexa förvärv som detta där vår transaktionserfarenhet och breda fastighetskompetens leder till en bättre affär för vår kund,  säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-30

 

Missa inte! Cash Is King II

Den 29 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash Is King II. Det äger rum på Kulturhuset, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillåter inget annat än hotell

”Tråkigt att det inte kan vara lite mer flexibelt”.

Mercedes-Benz rullar in på 2.100 kvm i Wihlborgs nya

Bolagets fjärde kontorshus i Hyllie.

”Det här blir garanterat Göteborgs charmigaste”

Stordalen öppnar hotell nummer 15 i Göteborg.

1.000 meter högt – kan se ner på Serneke och Selin

Totalt 450.000 kvm. Svår resa till toppen efter luriga markförhållanden och arresteringar

Advokatbyrå flyttar till Hötorget

Byter lokaler efter 4,5 år.

Tar över ledningen i SPG

Bolaget har färdigställt 4.000 bostäder och 200.000 kvm samhällsfastigheter.

Hyr ut i historisk fastighet på Östermalm

Byggnaden uppfördes under andra delen av 1700-talet.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om rådgivningsbolagen?

Uppköp, namnbyten och nya lanseringar. Minnas du vad som hänt?

Tillbaka till förstasidan