Flera flaskhalsar bromsar Stockholm

Bostadsbristen är en flaskhals för Stockholms tillväxt. Nu uppger Stockholms Handelskammares nya vd att kontorsbristen orsakar en liknande broms för utvecklingen. Han vill även se flera satsningar på ny infrastruktur.

Andreas Hatzigeorgiou är ny vd vid Stockholms Handelskammare.

Östlig förbindelse
”Den kallar vi numera gröna länken. Vi menar att det är helt rimligt och bra om vi färdigställer den slutliga snutten av ringleden runt Stockholm. Det handlar inte om för eller emot mer trafik. Vi kan värna om hållbarhetsfrågorna och göra den till en grön länk med rätt medel.”

Fyrspår Uppsala
”Bra, men ännu bättre om det tidigareläggs. Vi måste bygga ihop Uppsala och Stockholm. Den måste bli en twin city på riktigt för att vi ska kunna konkurrera. En expansion av Arlanda med kontor och bostäder ger en bra hub. Mitt mål är att städerna växer samman.”

Mer t-bana
”Besluten att bygga ut den spårbundna trafiken är riktigt bra. Men infrastruktursatsningarna får inte bli ett substitut till att få till stånd de framgångsrika täta miljöerna. Infrastrukturen måste leda till fler bostäder och kontor så att det inte blir så att vi smetar ut städerna.”

Högre byggnader
”Där det är möjligt att bygga och förtäta utan att det försvagar eller förstör Stockholms skönhet och stadsbild så tycker jag att man måste ta sig an den frågan. Rent allmänt så tycker jag annars att det är för mycket Nimby-stämpel kring projektutveckling.”

Visa faktaruta

(artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2018)

Fastighetsvärlden träffar Andreas Hatzigeorgiou den 3 oktober, vilket är hans första arbetsdag som nytillträdd vd.

Helt ny vid Stockholms Handelskammare är han inte. För många är han ett välbekant namn där efter fyra år som chefsekonom.

Hatzigeorgiou vill ge sin syn på bostads- och kontorsmarknaden i huvudstadsregionen och vi pratar även om önskade infrastruktursatsningar och om vilka ekonomiska tider som stundar.

– Min syn på framtiden är i hög utsträckning avhängig synen på politiken.

Det Hatzigeorgiou riktar in sig på är speciellt ett segment.

– För mig är det uppenbart att bostadssituationen är en flaskhals för den här regionens utveckling.

Hot mot tillväxten
Han konstaterar att bostadsmarknaden är en högst reglerad marknad och att den är dysfunktionell i flera avseenden.

– För att få bukt med avarter på dysfunktionella marknader så måste man ha en klok politik.

En annan flaskhals är den alltför låga rörligheten på bostadsmarknaden, anser han.

– När vi har den flaskhalsen i huvudstadsregionen blir det även ett hot mot hela landet eftersom det är en tillväxtmotor. Regionens tillväxt överstiger vida regionens befolkningsandel. Till exempel har vi haft tillväxtnivåer som motsvarar 40 procent av landets trots att bara 23 procent bor i Stockholms län. Har man flaskhalsar på bostadsmarknaden blir det ett hot mot hela landet.

Klåfingriga beslut
Stockholms Handelskammares nya vd skulle även vilja se en jämnare produktion på bostadsmarknaden.

– Marknaden styrs mycket av politiska beslut och signaler. Beslutsfattare måste sluta vara klåfingriga när det gäller beslut som påverkar bostadsmarknaden.

Han hävdar att det finns konkreta exempel på sådant som gjorts på ett felaktigt sätt vilket påverkat byggandet och rörligheten på ett negativt sätt.

– De senaste årens tvära kast när det gäller regleringar av människors möjlighet att låna är ett bra exempel på hattighet.

Hatzigeorgiou tycker att det är bra att man tagit tag i den stigande skuldbördan och hotet mot den makroekonomisa stabilitet som den medför.

– Men i den övertygelsen är det viktigt att man inte offrar bostadsmarknadens funktion på altaret.

Iver skapar problem
Han fortsätter:

– Amorteringskravet som infördes kunde motiveras med risker för en för snabb skulduppbyggnad. Men att man så snabbt därefter införde ytterligare amorteringskrav, innan det första utvärderats var, enligt min mening, ett misstag.

Han tycker att politiker och beslutsfattare blev överdrivet slängiga i sin iver att hantera risker – och då skapade ett annat problem.

– Det bidrar även till en minskad rörlighet eftersom det endast drabbar nya låntagare.

Hatzigeorgiou påpekar att den problematiska bostadssituation som finns i dag inte kan byggas bort.

Nyproduktionen motsvarar en procent av det existerande beståndet.

– För att lösa bostadsbristen så måste vi få till en ökad rörlighet. Man måste fundera över flyttskatten.

Optimist trots allt
Han är optimistisk när det gäller att nå en politiskt bred och långsiktig överenskommelse när det gäller bostadsfrågorna och konstaterar att det var ett lovvärt initiativ av Stefan Löfven och att det var bra att parterna började förhandla.

– När vi får en regering på plats så måste bostadsfrågan prioriteras. Det krävs överskridande samtal som resulterar i modiga reformer.

Andreas Hatzigeorgiou refererar till Stockholms Handelskammares egna gallupar.

– Vi ser i undersökningar som vi gör att vart femte företag har misslyckats i rekryteringar på grund av bostadssituationen. Det är definitivt något som måste prioriteras högre.

Ändra i normerna
Är då allt politikernas fel? Eller har näringslivet och fastighetsutvecklarna ett eget ansvar?

– Min känsla är att byggkostnader främst beror på de system vi har i Sverige. Det finns till exempel en anledning till att svenskt kött är påtagligt dyrare än i andra delar av Europa – vi har mycket högre standarder när det gäller djurhållning och hållbarhet.

Han tycker att det kan vara dags att släppa på en del av kraven som finns vid bostadsutvecklande.

– Det är upp till politikerna. Men man kan inte både ha kakan och äta den samtidigt. Vill man ha höga krav på byggnormerna så kommer kostnaderna att ligga därefter. Men man ska alltid sträva efter hög konkurrens.
Hatzigeorgiou tycker att Sverige har mycket att lära från Tyskland när det gäller bostadsutveckling.

Brist på kontor
Bostadsbristen har Stockholms Handelskammare sett som hämmande för regionen under flera år. Nu har man även lyft bristen på kontorslokaler som en bromskloss.

– På senare tid har bristen på lokaler seglat upp som ett allvarligt hinder. Det tycks ha blivit en flaskhals för företagen.

Det är speciellt it-bolag som sticker ut och som är särskilt drabbade av brist på kompetens och lokaler.

– De vill numera sitta centralt. Det finns de som hävdar att vi inte har någon kontorsbrist eftersom vakansgraden i till exempel Kista är väldigt hög. Men då tror jag man missar den globala megatrenden som pågår nu, där storstädernas roll som motorer för idé, innovation och tillväxt bara ökar. Vi ser exempel på det överallt.

De vill vara i en kuvös med idéer. De vill kunna äta lunch och gnugga axlar med andra likasinnade och duktiga människor.

Fokus på city
Han konstaterar att Stockholm har den högsta centrala kontorshyran i EU om man bortser från London som är på väg att lämna. Låg nyproduktion har bidragit till det.

Han lyfter fram Microsofts planerade flytt från Akalla till city som ett tidstypiskt exempel.

– Enligt många teorier är det logiskt att de suttit där. Digitala industrier borde inte vara beroende av en infrastruktur som bolag inom handeln. Man anses behöva ett skrivbord där man kan knacka sin kod.

När it-bolag började sätta upp lokaler på avlägsna ställen sågs det som en motkraft till storstädernas betydelse.

– Men då missar man att de förr eller senare kommer att ha svårt att locka talanger till bolagen. Det är talangerna som vill sitta centralt. De vill vara i en kuvös med idéer. De vill kunna äta lunch och gnugga axlar med andra likasinnade och duktiga människor. De har inget emot täta miljöer.

Var i konjunkturen befinner sig Sverige och Stockholm?

– Jag tror att vi har passerat toppen, men jag ser inte en kris eller lågkonjunktur runt hörnet. Det finns vissa som varnat för en lågkonjunktur inom ett år. Det tror jag inte på, delvis för att Sverige är globalt positionerat. Två tredjedelar av vår export går till EU.

Situationen i Europa och omvärlden ser bättre ut än på länge, konstaterar han.

– Det är första gången på tio år som vi har tillväxt i alla EU-länder samtidigt. Det finns så klart hot mot den globalt synkroniserade tillväxten. Brexit är ett sådant. Trumps handelskrig är en orosfaktor och det finns frågetecken kring Kinas ekonomi.

– Men jag kan inte se att ekonomin kommer att slå tvärnit inom den närmaste tiden. Vinstnivåerna i det amerikanska näringslivet är goda och de har ännu inte kammat hem alla effekter av Trumps skattelättnader. Den amerikanska ekonomin kan gå starkt minst ytterligare 1–1,5 år.

Främsta konkurrenterna
Det finns ett antal europeiska städer som Stockholm konkurrerar med, enligt Andreas Hatzigeorgiou.

– De som är jämförbara är städer som München och Amsterdam. De har ungefär samma profil som Stockholm. De är transparenta, organiserade samt ligger i framkant när det gäller hållbarhet och ny teknik och har högt utbildad arbetskraft.

Missa inte! Huvudstaden mot nästa nivå - Heldag om Stockholm

Tisdag den 19 mars, Berns Salonger, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Micasa lägger ut fastigheter till försäljning

Ett stort bostadskvarter på Södermalm finns bland objekten.

Bolmgren lämnar NCC snabbt

Går till en konkurrent som vill utmana inom kommersiella lokaler.

Bildextra: Stadsrum satsar på nytt landmärke

Hotellbyggnad i 16 våningar, flera restauranger – precis vid vattnet.

C&W värvar från CBRE

Rekryterar välkänd medarbetare till transaktionsavdelningen.

Hufvudstaden utreder egen satsning på coworking

”Huvudspåret är att driva själva”, säger vice vd Bo Wikare.

AL öppnar för två vägar kring coworking

Vd Annica Ånäs berättar om bolagets strategi.

Slutsålt i Oscars Bageriet – men lyxiga penthouset kvar

Återstår: Lägenhet om 264 och en takterrass om 121 kvm. Se flera bilder.

Bostadsutvecklaren gör minusresultat på 650 miljoner

Levererar tungt bokslut – och söker bygglov på Irland.

180.000 kvm coworking i Stockholm

Konceptet växer snabbt. JLL jämför med andra europeiska städer.

Myndighet i slutval kring nytt kontor

Kan komma att lämna det centrala innerstadsläget. Beslut nära.

Vasakronan vann dragkamp om myndighet som lämnar

En av åtta myndigheter som utlokaliseras från Stockholm.

Köper central skamfläck

Duo förvärvar fastigheten som ligger nära Centralstationen.

Så vill Stena lyfta Fisksätra

Se flera biler på hur hur miljonprogramsområdet ska få ett lyft.

Lundbergs byggstartar

Nytt kontorshus om 13.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan