Edvard Blom fick publiken att skratta vid åtskilliga tillfällen.

Fjärde största staden kokar

För ett decennium var Uppsala nästan bortglömt på investerarmarknaden. Nu glöder intresset. Det visar sig inte minst på Fastighetsvärldens stora Uppsalaseminarium med en bra bit över 300 åhörare.

Edward Blom: Var rädda om er särprägel”. Under torsdagen arrangerade Fastighetsvärlden heldagsseminariet ”Uppsalamarknaden 2017” på Uppsala Konsert & Kongress. Det var tredje året som Fastighetsvärlden var värd för eventet som redan från första året vann stor popularitet. Även i år var det en bit över 300 åhörare på plats för att höra om stadens utveckling.

Erik Pelling, kommunalråd (S) med ansvar för boende och stadsbyggnadsfrågor och Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun, inledde med att berätta om vad som händer i orten, förstås med fastighetsfokus. Norrbom berättade att kommunen stärkt sin kapacitet inom området genom att anställa hundra personer det senaste året för att kunna bibehålla farten. Duon fick dock kritiska publikfrågor om att kommersiella fastigheter ofta hamnade i skuggan av bostadsfastigheter, och de höll delvis med. Det kom även förslag om att Uppsala borde starta en motsvarighet till Ideon i Lund, vilket duon intresserade sig kring.

Årets representanter för de stora nationella aktörerna var Ilija Batljan, VD Samhällsbyggnadsbolaget
och Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum och Bostäder vid Skandia Fastigheter. Båda var positivt inställda till Uppsala. Batljan var tidigare som vice VD för Rikshem lyrisk för Uppsala och investerade massor av miljarder där. Intressen kvarstår när han driver sitt ”egna” bolag:

– Men man ska inte glömma de mindre orterna som finns runtomkring. Det gäller inte bara Uppsala. Många mindre orter erbjuder bra förvärvsmöjligheter. På många ställen kan man köpa för samma pris som endast momsen kostar vid nyproduktion, sa Batljan.

Skandia fastigheter har nyligen utökat sitt bestånd i centrala Uppsala genom ett stort köp från Lundbergs, och Batljans Samhällsbyggnadsbolaget gjorde ett av bolagets första förvärv i lärdomsstaden.

Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker, pratade kring hur restauranger, mataffärer, saluhallar och delikatessbutiker blir en allt viktigare del av stadslivet, cityhandeln och våra köpcentrum. Men han gav även ett varningens finger till de lokala makthavarna.

– Delar av Uppsala förändras snabbt. Mycket blir allt mer blir modernt. Men Uppsalas styrka är det gamla. Ni måste vara rädda om er särprägel, och lyfta fram det, sa Edward Blom.

Han tipsade de lokala makthavarna att jämföra sig med den polska staden Krakow och försöka kopiera det upplägget.

Malin Selberg, hotelldirektör för nya Elite Hotel Academia, avslöjade på seminariet att det blir stjärnkrögaren Melker Andersson som kommer driva hotellets stora restaurang och skybar.

– Det kan jag berätta nu att så blir det. Han kommer öppna en Miss Voon-restaurang, den första utanför Stockholm. Dessutom blir det Uppsalas första Bishops Arms gastropub.
Hotellet blir Uppsalas största, med 198 rum, och öppnar 6 maj i Klöverns fastighet (tidigare posthuset) vid centralstationen.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-16

Dagens moderator Pontus Herin hälsar välkommen.
Mingelpaus – utmärkt tillfälle för att bland annat göra affärer.
Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun, om orten tillväxtplaner till 2050.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan