Edvard Blom fick publiken att skratta vid åtskilliga tillfällen.

Fjärde största staden kokar

För ett decennium var Uppsala nästan bortglömt på investerarmarknaden. Nu glöder intresset. Det visar sig inte minst på Fastighetsvärldens stora Uppsalaseminarium med en bra bit över 300 åhörare.

Edward Blom: Var rädda om er särprägel”. Under torsdagen arrangerade Fastighetsvärlden heldagsseminariet ”Uppsalamarknaden 2017” på Uppsala Konsert & Kongress. Det var tredje året som Fastighetsvärlden var värd för eventet som redan från första året vann stor popularitet. Även i år var det en bit över 300 åhörare på plats för att höra om stadens utveckling.

Erik Pelling, kommunalråd (S) med ansvar för boende och stadsbyggnadsfrågor och Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun, inledde med att berätta om vad som händer i orten, förstås med fastighetsfokus. Norrbom berättade att kommunen stärkt sin kapacitet inom området genom att anställa hundra personer det senaste året för att kunna bibehålla farten. Duon fick dock kritiska publikfrågor om att kommersiella fastigheter ofta hamnade i skuggan av bostadsfastigheter, och de höll delvis med. Det kom även förslag om att Uppsala borde starta en motsvarighet till Ideon i Lund, vilket duon intresserade sig kring.

Årets representanter för de stora nationella aktörerna var Ilija Batljan, VD Samhällsbyggnadsbolaget
och Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum och Bostäder vid Skandia Fastigheter. Båda var positivt inställda till Uppsala. Batljan var tidigare som vice VD för Rikshem lyrisk för Uppsala och investerade massor av miljarder där. Intressen kvarstår när han driver sitt ”egna” bolag:

– Men man ska inte glömma de mindre orterna som finns runtomkring. Det gäller inte bara Uppsala. Många mindre orter erbjuder bra förvärvsmöjligheter. På många ställen kan man köpa för samma pris som endast momsen kostar vid nyproduktion, sa Batljan.

Skandia fastigheter har nyligen utökat sitt bestånd i centrala Uppsala genom ett stort köp från Lundbergs, och Batljans Samhällsbyggnadsbolaget gjorde ett av bolagets första förvärv i lärdomsstaden.

Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker, pratade kring hur restauranger, mataffärer, saluhallar och delikatessbutiker blir en allt viktigare del av stadslivet, cityhandeln och våra köpcentrum. Men han gav även ett varningens finger till de lokala makthavarna.

– Delar av Uppsala förändras snabbt. Mycket blir allt mer blir modernt. Men Uppsalas styrka är det gamla. Ni måste vara rädda om er särprägel, och lyfta fram det, sa Edward Blom.

Han tipsade de lokala makthavarna att jämföra sig med den polska staden Krakow och försöka kopiera det upplägget.

Malin Selberg, hotelldirektör för nya Elite Hotel Academia, avslöjade på seminariet att det blir stjärnkrögaren Melker Andersson som kommer driva hotellets stora restaurang och skybar.

– Det kan jag berätta nu att så blir det. Han kommer öppna en Miss Voon-restaurang, den första utanför Stockholm. Dessutom blir det Uppsalas första Bishops Arms gastropub.
Hotellet blir Uppsalas största, med 198 rum, och öppnar 6 maj i Klöverns fastighet (tidigare posthuset) vid centralstationen.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-16

Dagens moderator Pontus Herin hälsar välkommen.
Mingelpaus – utmärkt tillfälle för att bland annat göra affärer.
Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun, om orten tillväxtplaner till 2050.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2019: Nya utmaningar för växande stad

Torsdag 25 april 2019 Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

Tillbaka till förstasidan