Finländska bostäder till salu för 10 miljarder

Enligt uppgifter till Fastighetsvärldens finns det just nu en handfull bostadsportföljer till salu i Finland som summerar ett värde en bit över 10 miljarder kronor. Merparten av portföljerna finns utanför huvudstadsregionen.

Bland säljarna finns Blackstone (via Roundhill), Starwood och det finländska noterade bolaget Kojamo där Heimstaden köpt in sig.

I magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2021, där svenska innehav utomlands kartlades, summerades att det svenska fastighetsägandet i Finland uppgick till hela 136 miljarder kronor. Hela 20 bolag hade investerat i det östra grannlandet, men nästan uteslutande i kommersiella fastigheter, företrädesvis kontorshus.

David Renger, vd Renger Investment Management (RIM) och specialist på den finländska fastighetsmarknaden, och som nyligen sålt ett stort bostadsbestånd:

–  Det är nu verkligen upp till bevis för den finska bostadsmarknaden, även om det kanske är lite olyckligt att det är så mycket som kommer ut samtidigt, säger Renger utan att vilja kommentera specifika portföljer eller säljare. Det gäller också att skilja agnarna från vetet och prissätta det på rätt sätt.

Att det ska bli något stort inflöde av blågula investerare i Finland när det även gäller bostäder tror han inte på för närvarande, däremot finns stort intresse för finska bostadsfastigheter från utomnordiska investerare.

– Många svenska investerare känner sig osäkra på bostäder med marknadshyror och den relativt sett höga omflyttningen i marknaden. Att omflyttningsgraden är uppemot 30 procent kan skrämma, i alla fall om man jämför med svenska bestånd. Orsaken till den högre omflyttningen är att det helt enkelt är en fungerande hyresmarknad, vilket skapar en högre omflyttningsvakans. Att äga och förvalta bostäder i Finland kräver lokal närvaro och hands-on management på ett annat sätt än vad som krävs i Sverige där vi har bostadsköer, säger David Renger.

Renger ser dock stora möjligheter inom finska bostadsinvesteringar framgent och avser att tillsammans med sin finska samarbetspartner Premico investera ca 5 miljarder de kommande åren genom Premico Carbon Neutral Residential Fund I. Fonden är en s.k. mörkgrön fond som till vår vetskap är den första Europeiska bostadsfonden i sitt slag vars fastigheter kommer att vara koldioxidneutrala, BREEAM-certifierade Excellent eller Very Good, energiklass A samt kompatibla med EU taxonomin och mot SFDR artikel 9.

Det svenska (halvnorskt) bolag som gjort en mindre offensiv in i Finland är Heimstaden Bostad som sommaren 2021 köpte sitt första bestånd och som därefter även köpt andelar i det noterade bostadsbolaget Kojamo. Ägarandelen numera är 15 procent. Kojamos bestånd innehåller cirka 36.000 bostäder till ett marknadsvärde om cirka 75 miljarder.

I mitten av april sålde ett jv med Morgan Stanley, Premico och RIM ett bestånd med 1.900 bostäder i Finland till Orange Capital Partners (OCP) and GIC Singapore. FV bedömde priset till 3–3,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan