Film: Se nya Östermalms saluhall
”Äntligen!”. Efter fyra års renovering och över en miljard kronor i kostnader så invigs Östermalms saluhall. Fastighetsvärlden var på plats under morgonens pressträff.
Handlarna såg lättade ut. Men allra mest lättad såg nog Dennis Wedin (M) ut – Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd.
Wedin var på ett strålande humör, under morgonen, när nya Östermalms saluhall presenterades för pressen.
– Äntligen, känner man, sa han till Fastighetsvärlden.
– I en tid när man för 60 år sedan rev vackra byggnader i den här stan så är det viktigt att vi säkerställer att vackra, historiska, byggnader finns kvar. Det är en aspekt i det hela.
För den oinvigde kan skillnaden upplevas marginell från innan renoveringen – förutom fräschören då.
Men Östermalms Saluhall har återfått en unik originalglans. Den andas 1800-talsromantik och industrialism. Röda pelare. Gula väggar. Visdomsord i taket. Gott så. Och under ytan har flera finesser implementerats.
Gångarna har breddats, den stjärnformade strukturen mellan båsen är återställd för att underlätta flödet av varor och människor, personal- och leveransytor har blivit större. I båsen har det, på flera håll, tillkommit smarta utrymmen för gästerna att äta på.
Handlarmässigt har det också tillkommit nya inslag.
Två av dem är Arla Unika, som är specialiserade på ostar, och Paulas, som är en fortsättning på Roberts Coffee där ägaren Paula nu driver kaféet i egen regi.
Nytt är att Paulas får ingång även från Humlegårdsgatan, där den före detta Bruka-butiken låg. Tack vara ingången kan kaféet servera frukost innan själva saluhallen öppnar.
Mot Humlegårdsgatan kommer det ligga en rad nya restauranger som Seared och Wallme – vilket skapar en mer inbjudande känsla – så att även nya besökare kan hitta in.
Även Melanders öppnar ny restaurang, ”med råvaran i centrum”, på balkongplan. Den slår upp portarna 24 april.
Ulf Elmqvist, ordföranden i företagarföreningen och som jobbat i hallen sedan 11 års ålder, ”då det fortfarande var jordgolv här”, var också han glad. Elmqvist hoppades att magasinet Bon Appétit, som rankade Östermalmshallen som sjua bland världens saluhallar för några år sedan, skulle komma tillbaka och höja rankingen ett par snäpp.
– Det här kan bli en turistattraktion och jag vill gärna att det här ska bli hela Stockholms saluhall – inte bara Östermalms, sa han.
Det nya boutiquehotellet med ingång från Nybrogatan visades inte upp. Dennis Wedin meddelade att det fortfarande pågick arbete där och att det blir klart senare i vår. Hotellet ska ut till försäljning.
– Vi är i fasen att hitta en mäklare så att vi kommer vidare i processen i april, maj. Vi kommer gå ut på öppna marknaden för att ta in bud. Jag försöker inte att spekulera i en prislapp. Men utgångspunkten är att få tillbaka pengarna i projektet.
Hur går försäljningen av den temporära hallen?
– Vi för dialog med en intressent. Vi kan förlänga tiden med märklarbyrån tills de får in ett bud. Mäklaren la utgångsbudet på 27,5 miljoner men jag tror ärligt talat… eller säg så här vi är öppna för att få in lägre anbud än så. Märklarfirman har nog riktat in sig mot bara en bransch, men det finns många olika användingsområden för ”matlådan”.
I en DN-artikel spekulerades det om en prislapp på 10 miljoner. Hallen kostade över 100 miljoner att bygga.
Notan för den nya saluhallen har enligt olika källor slutat på 1,3 miljarder. Kanske mer. Det totala prislappen kommer vi få innan årets slut, enligt Dennis Wedin.
– Vi ska presentera en totalredovisning för kostnaderna, för hela projektet. Det har vi fattat ett beslut om i nämnden. Vi ska inleda en rejäl analys så att vi kan dra lärdomar av det här, säger han till Fastighetsvärlden.