FFE-toppmötet i Åre igång

Strax före klockan nio drog Föreningen Fastighetsekonomernas konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Åre bjuder inledningsvis av dagen på dimma kring skidbackarna men i konferenslokalen på Åregården ska det bli klarsyn under dagen.

Inledningsvis hälsade Mathilda Ingelgård, Marie Bucht och Ingemar Rindstig deltagarna välkomna och berättade lite praktiska detaljer och förväntningar på dagen. Marie agerar moderator under dagen och Ingemar expertkommentator.

Mathilda Ingelgår, ordförande i FFE, hälsar deltagarna välkomna.

Därefter var Henrik von Sydow från Carnegie den förste talaren. Han sammanfattade med att nyproduktionen blivit allt svårare att sälja direkt från ritbordet men att framtidstron trots allt är fortsatt positiv och att fastighetssektorn går starkt.

Henrik von Sydow, Carnegie, gav en omvärldsanalys med anknytning till fastigheter.

Mikael Söderlundh från Pangea Property Partners tog sedan vid för en mer ingående beskrivning av fastighetsmarknaden i nuläget. Han tryckte på att det är ett stort inflöde av utländskt kapital och att bostäder är av stort intresse. Transaktionsnivån 2018 hamnade på ungefär samma nivå som under 2017 – men fördelade sig på färre affärer.

Mikael Söderlundh från Pangea med en färsk översikt av fastighetsmarknaden.

En av de alltid aktuella frågeställningarna kring fastigheter – finansieringsfrågan var nästa ämne att avhandlas. Bankerna har agerat för att minska sin riskexponering och alternativa finansieringskällor har blivit alltmer vanliga. En banktrio berättade om sin syn om läget. De med lågavkastande bostäder är de som får det tuffast vid en räntehöjning.

Erik Ranje – Danske Bank, Mikael Franzén – SEB och Lill Eurenius – Swedbank diskuterade fastighetsfinansiering.

Efter de mer allmänna inledningsämnena var det så dags för att prata samhällsfastigheter. Felix Ridderström inledde den delen av konferensen med att ge en övergripande beskrivning av hur kommunerna har agerat och kommer att agera för att såväl hantera befintliga bestånd som kommande behov.

Oscar Lekander, Mikael Lundström, Nils Styf samt Marita Loft som greppat mikrofonen.

Därefter äntrade en kvartett bestående av Marita Loft – Storebrand, Nils Styf – Hemsö, Mikael Lundström – Svefa samt Oscar Lekander – Samhällsbyggnadsbolaget scenen för att diskutera utmaningarna och möjlighetena inom det här segmentet av fastigheter.

Såväl Ridderström som panelen är av uppfattningen att kommunerna i fortsättningen främst är intresserade av affärer när det gäller nyproduktion av samhällsfastigheter.

Ilija Batljan skulle egentligen ha varit med på scenen men hade fått förhinder och Lekander tog hans plats. Vilken tur då att Fastighetsvärlden idag har publicerat en intervju med Batljan på sajten. Du kan läsa den genom att klicka här.

Efter avbrott för lunch blev det diskussion om nyproduktion av bostäder, med Johan Skoglund – JM, Fredrik Lidjan – Magnolia samt Peter Mossbrant från Derome på scenen.

Johan Skoglund, Fredrik Lidjan, Peter Mossbrant samt moderator Marie Bucht.

Skoglund sammanfattade situationen fyndigt: –Den stora utmaningen för oss bostadsutvecklare är att bygga bostäder för resurssvaga. För alla andra är det bara att gå in på Hemnet och köpa.

Någon som byggt ett annorlunda bolag för bostadsutveckling är Fredrik Holmström. Magnolia, som han grundat och fortfarande är storägare i, vände sig i stor utsträckning redan från början mot hyresrättsmarknaden och med olika investerare som slutkunder till nyproducerade hyresrätter.  På plats i Åre frågades Holmström ut om vem han är och hur han kommit till den position han har i dag. För några år sedan gjorde Fastighetsvärlden en lång intervju med Holmström, den texten kan du läsa här.

Fredrik Holmström och Marie Bucht.

Efter en fikapaus blev det Prop tech för hela slanten. Magnus Svantegård från Datscha inledde med en snabb trendspaning för att beskriva vilka olika områden som kommer att påverkas och visade lite snabba glimtar på exempel som finns idag.

Han lämnade över till Joyeeta Das från Gyana som höll en intressant presentation av hur ”big data” kan användas inom olika områden i fastighetsbranschen. Genom smart insamling via t.ex. mobiler kan aggregerad data visa varifrån kunder till butiker kommer, var personalen i dina kontorshus bor och liknande applikationer. De mönster som uppstår kan sedan användas för att på ett effektivt sätt hitta kompletterande utbud till ett köpstråk eller marknadsföra lokaler till mer troliga framtida hyresgäster och mycket mer.

Joyeeta Das frågas ut av Marie Bucht om möjligheterna med Big Data.

I ett avslutande samtal deltog sedan Magnus Svantegår, Lisa Farrar – Choice Hotels och Cristoffer Börjesson – Fastighetsägarna. Ämnet ”Eat, sleep, innovate – repeat” spände över högt och lågt vad gäller företags och individers möjligheter att via nya hyresformer, ny teknik och nätverkande skapa nya affärsmöjligheter och framtidsföretag. Vad finns bakom hörnet?

Christoffer Börjesson, Lisa Farrar och Magnus Svantegård.

Efter en heldag på Åregårdens Country Club är konferensen slut. Om ett par timmar avslutas konferensdagen med middag på Timmerstugan.

Fler Nyheter från förstasidan

Humlegårdens hus oskadda

Kraftig explosion i Hagalund där Humlegården äger 80 procent av fastigheterna.

Syskonpar köper för 400 mkr

Förvärvar 32.000 kvm bostäder och lokaler i centralt läge.

Microsoft slår till och köper 120.000 kvm mark

Avser att bygga ett datacenter i världsklass.

Akelius: ”Det är istället ett slag i ansiktet”

Kommenterar förslag som berör 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Tillbaka till förstasidan