FFE-toppmötet i Åre igång

Strax före klockan nio drog Föreningen Fastighetsekonomernas konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Åre bjuder inledningsvis av dagen på dimma kring skidbackarna men i konferenslokalen på Åregården ska det bli klarsyn under dagen.

Inledningsvis hälsade Mathilda Ingelgård, Marie Bucht och Ingemar Rindstig deltagarna välkomna och berättade lite praktiska detaljer och förväntningar på dagen. Marie agerar moderator under dagen och Ingemar expertkommentator.

Mathilda Ingelgår, ordförande i FFE, hälsar deltagarna välkomna.

Därefter var Henrik von Sydow från Carnegie den förste talaren. Han sammanfattade med att nyproduktionen blivit allt svårare att sälja direkt från ritbordet men att framtidstron trots allt är fortsatt positiv och att fastighetssektorn går starkt.

Henrik von Sydow, Carnegie, gav en omvärldsanalys med anknytning till fastigheter.

Mikael Söderlundh från Pangea Property Partners tog sedan vid för en mer ingående beskrivning av fastighetsmarknaden i nuläget. Han tryckte på att det är ett stort inflöde av utländskt kapital och att bostäder är av stort intresse. Transaktionsnivån 2018 hamnade på ungefär samma nivå som under 2017 – men fördelade sig på färre affärer.

Mikael Söderlundh från Pangea med en färsk översikt av fastighetsmarknaden.

En av de alltid aktuella frågeställningarna kring fastigheter – finansieringsfrågan var nästa ämne att avhandlas. Bankerna har agerat för att minska sin riskexponering och alternativa finansieringskällor har blivit alltmer vanliga. En banktrio berättade om sin syn om läget. De med lågavkastande bostäder är de som får det tuffast vid en räntehöjning.

Erik Ranje – Danske Bank, Mikael Franzén – SEB och Lill Eurenius – Swedbank diskuterade fastighetsfinansiering.

Efter de mer allmänna inledningsämnena var det så dags för att prata samhällsfastigheter. Felix Ridderström inledde den delen av konferensen med att ge en övergripande beskrivning av hur kommunerna har agerat och kommer att agera för att såväl hantera befintliga bestånd som kommande behov.

Oscar Lekander, Mikael Lundström, Nils Styf samt Marita Loft som greppat mikrofonen.

Därefter äntrade en kvartett bestående av Marita Loft – Storebrand, Nils Styf – Hemsö, Mikael Lundström – Svefa samt Oscar Lekander – Samhällsbyggnadsbolaget scenen för att diskutera utmaningarna och möjlighetena inom det här segmentet av fastigheter.

Såväl Ridderström som panelen är av uppfattningen att kommunerna i fortsättningen främst är intresserade av affärer när det gäller nyproduktion av samhällsfastigheter.

Ilija Batljan skulle egentligen ha varit med på scenen men hade fått förhinder och Lekander tog hans plats. Vilken tur då att Fastighetsvärlden idag har publicerat en intervju med Batljan på sajten. Du kan läsa den genom att klicka här.

Efter avbrott för lunch blev det diskussion om nyproduktion av bostäder, med Johan Skoglund – JM, Fredrik Lidjan – Magnolia samt Peter Mossbrant från Derome på scenen.

Johan Skoglund, Fredrik Lidjan, Peter Mossbrant samt moderator Marie Bucht.

Skoglund sammanfattade situationen fyndigt: –Den stora utmaningen för oss bostadsutvecklare är att bygga bostäder för resurssvaga. För alla andra är det bara att gå in på Hemnet och köpa.

Någon som byggt ett annorlunda bolag för bostadsutveckling är Fredrik Holmström. Magnolia, som han grundat och fortfarande är storägare i, vände sig i stor utsträckning redan från början mot hyresrättsmarknaden och med olika investerare som slutkunder till nyproducerade hyresrätter.  På plats i Åre frågades Holmström ut om vem han är och hur han kommit till den position han har i dag. För några år sedan gjorde Fastighetsvärlden en lång intervju med Holmström, den texten kan du läsa här.

Fredrik Holmström och Marie Bucht.

Efter en fikapaus blev det Prop tech för hela slanten. Magnus Svantegård från Datscha inledde med en snabb trendspaning för att beskriva vilka olika områden som kommer att påverkas och visade lite snabba glimtar på exempel som finns idag.

Han lämnade över till Joyeeta Das från Gyana som höll en intressant presentation av hur ”big data” kan användas inom olika områden i fastighetsbranschen. Genom smart insamling via t.ex. mobiler kan aggregerad data visa varifrån kunder till butiker kommer, var personalen i dina kontorshus bor och liknande applikationer. De mönster som uppstår kan sedan användas för att på ett effektivt sätt hitta kompletterande utbud till ett köpstråk eller marknadsföra lokaler till mer troliga framtida hyresgäster och mycket mer.

Joyeeta Das frågas ut av Marie Bucht om möjligheterna med Big Data.

I ett avslutande samtal deltog sedan Magnus Svantegår, Lisa Farrar – Choice Hotels och Cristoffer Börjesson – Fastighetsägarna. Ämnet ”Eat, sleep, innovate – repeat” spände över högt och lågt vad gäller företags och individers möjligheter att via nya hyresformer, ny teknik och nätverkande skapa nya affärsmöjligheter och framtidsföretag. Vad finns bakom hörnet?

Christoffer Börjesson, Lisa Farrar och Magnus Svantegård.

Efter en heldag på Åregårdens Country Club är konferensen slut. Om ett par timmar avslutas konferensdagen med middag på Timmerstugan.

Fler Nyheter från förstasidan

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Humlegården satsar på brf-projekt

Ännu en bit i pusslet med byggrätterna i Hagastaden är lagd. Humlegården gör en ovanlig satsning genom utveckling av bostäder.

Tillbaka till förstasidan