FFE-toppmötet i Åre igång

Strax före klockan nio drog Föreningen Fastighetsekonomernas konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Åre bjuder inledningsvis av dagen på dimma kring skidbackarna men i konferenslokalen på Åregården ska det bli klarsyn under dagen.

Inledningsvis hälsade Mathilda Ingelgård, Marie Bucht och Ingemar Rindstig deltagarna välkomna och berättade lite praktiska detaljer och förväntningar på dagen. Marie agerar moderator under dagen och Ingemar expertkommentator.

Mathilda Ingelgår, ordförande i FFE, hälsar deltagarna välkomna.

Därefter var Henrik von Sydow från Carnegie den förste talaren. Han sammanfattade med att nyproduktionen blivit allt svårare att sälja direkt från ritbordet men att framtidstron trots allt är fortsatt positiv och att fastighetssektorn går starkt.

Henrik von Sydow, Carnegie, gav en omvärldsanalys med anknytning till fastigheter.

Mikael Söderlundh från Pangea Property Partners tog sedan vid för en mer ingående beskrivning av fastighetsmarknaden i nuläget. Han tryckte på att det är ett stort inflöde av utländskt kapital och att bostäder är av stort intresse. Transaktionsnivån 2018 hamnade på ungefär samma nivå som under 2017 – men fördelade sig på färre affärer.

Mikael Söderlundh från Pangea med en färsk översikt av fastighetsmarknaden.

En av de alltid aktuella frågeställningarna kring fastigheter – finansieringsfrågan var nästa ämne att avhandlas. Bankerna har agerat för att minska sin riskexponering och alternativa finansieringskällor har blivit alltmer vanliga. En banktrio berättade om sin syn om läget. De med lågavkastande bostäder är de som får det tuffast vid en räntehöjning.

Erik Ranje – Danske Bank, Mikael Franzén – SEB och Lill Eurenius – Swedbank diskuterade fastighetsfinansiering.

Efter de mer allmänna inledningsämnena var det så dags för att prata samhällsfastigheter. Felix Ridderström inledde den delen av konferensen med att ge en övergripande beskrivning av hur kommunerna har agerat och kommer att agera för att såväl hantera befintliga bestånd som kommande behov.

Oscar Lekander, Mikael Lundström, Nils Styf samt Marita Loft som greppat mikrofonen.

Därefter äntrade en kvartett bestående av Marita Loft – Storebrand, Nils Styf – Hemsö, Mikael Lundström – Svefa samt Oscar Lekander – Samhällsbyggnadsbolaget scenen för att diskutera utmaningarna och möjlighetena inom det här segmentet av fastigheter.

Såväl Ridderström som panelen är av uppfattningen att kommunerna i fortsättningen främst är intresserade av affärer när det gäller nyproduktion av samhällsfastigheter.

Ilija Batljan skulle egentligen ha varit med på scenen men hade fått förhinder och Lekander tog hans plats. Vilken tur då att Fastighetsvärlden idag har publicerat en intervju med Batljan på sajten. Du kan läsa den genom att klicka här.

Efter avbrott för lunch blev det diskussion om nyproduktion av bostäder, med Johan Skoglund – JM, Fredrik Lidjan – Magnolia samt Peter Mossbrant från Derome på scenen.

Johan Skoglund, Fredrik Lidjan, Peter Mossbrant samt moderator Marie Bucht.

Skoglund sammanfattade situationen fyndigt: –Den stora utmaningen för oss bostadsutvecklare är att bygga bostäder för resurssvaga. För alla andra är det bara att gå in på Hemnet och köpa.

Någon som byggt ett annorlunda bolag för bostadsutveckling är Fredrik Holmström. Magnolia, som han grundat och fortfarande är storägare i, vände sig i stor utsträckning redan från början mot hyresrättsmarknaden och med olika investerare som slutkunder till nyproducerade hyresrätter.  På plats i Åre frågades Holmström ut om vem han är och hur han kommit till den position han har i dag. För några år sedan gjorde Fastighetsvärlden en lång intervju med Holmström, den texten kan du läsa här.

Fredrik Holmström och Marie Bucht.

Efter en fikapaus blev det Prop tech för hela slanten. Magnus Svantegård från Datscha inledde med en snabb trendspaning för att beskriva vilka olika områden som kommer att påverkas och visade lite snabba glimtar på exempel som finns idag.

Han lämnade över till Joyeeta Das från Gyana som höll en intressant presentation av hur ”big data” kan användas inom olika områden i fastighetsbranschen. Genom smart insamling via t.ex. mobiler kan aggregerad data visa varifrån kunder till butiker kommer, var personalen i dina kontorshus bor och liknande applikationer. De mönster som uppstår kan sedan användas för att på ett effektivt sätt hitta kompletterande utbud till ett köpstråk eller marknadsföra lokaler till mer troliga framtida hyresgäster och mycket mer.

Joyeeta Das frågas ut av Marie Bucht om möjligheterna med Big Data.

I ett avslutande samtal deltog sedan Magnus Svantegår, Lisa Farrar – Choice Hotels och Cristoffer Börjesson – Fastighetsägarna. Ämnet ”Eat, sleep, innovate – repeat” spände över högt och lågt vad gäller företags och individers möjligheter att via nya hyresformer, ny teknik och nätverkande skapa nya affärsmöjligheter och framtidsföretag. Vad finns bakom hörnet?

Christoffer Börjesson, Lisa Farrar och Magnus Svantegård.

Efter en heldag på Åregårdens Country Club är konferensen slut. Om ett par timmar avslutas konferensdagen med middag på Timmerstugan.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

Tillbaka till förstasidan