Fem bostadsutvecklare in i The Kloud för att lyfta Kista

Fastighetsbolagens gemensamma satsning på Kista stärks nu ytterligare när några av Sveriges ledande bostadsutvecklare ansluter sig till samarbetet.

Annons

Det är Kista Parkstad (Skanska och Areim), Klövern, JM, NB Nordiska Bostad och Sveafastigheter som väljer att gå med i initiativet The Kloud, där aktörer som Ericsson, KTH och Stockholms Stad sedan tidigare ingår. Förstärkningen är ett bevis på den gemensamma kraften i Kista som ett av landets mest omfattande stadsutvecklingsprojekt menar Johan Thomsson, initiativtagare till The Kloud.

Det var under hösten 2021 som några av de största fastighetsägarna i området, däribland Corem, Vasakronan, Castellum och Revelop, gick samman och presenterade sin gemensamma satsning på stadsdelen Kista genom att starta initiativet The Kloud. Samarbetet stärks nu ytterligare genom att några av Sveriges ledande bostadsutvecklare: Kista Parkstad (Skanska och Areim), Klövern, JM, NB Nordiska Bostad och Sveafastigheter, ansluter.

– Satsningen på Kista är unik på många sätt, dels är det ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt, dels är det en unik samarbetsform med aktörer både från

näringslivet, det offentliga och akademin, men framförallt är det ett område med en banbrytande potential och möjlighet. Att stadsdelens bostadsutvecklare ansluter är ett tydligt kvitto på att kraften är i att göra det här tillsammans, säger Johan Thomsson, initiativtagare till The Kloud och vd för Kista Limitless.

Stadsdelen Kista i norra Stockholm står inför en omfattande stadsutveckling. Cirka 20 miljarder kronor ska investeras i området, vilket ska resultera i 8 000 nya bostäder med tillhörande kulturlokaler, förskolor och butiker.

–Det känns bra att kunna tillföra små ytsmarta hyreslägenheter till Kista där det verkligen saknas bostäder i dag. Behovet är stort, inte minst bland de som är verksamma och yngre som bor och studerar i närområdet, säger Patrik Mellgren vd för Klövern.

Samtidigt beräknas den historiska satsningen även generera ytterligare 8 000 arbetstillfällen under de kommande åren.

– Vi på JM är stolta över att vara en del av utvecklingen i Kista. Som en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden hoppas vi kunna både bidra till och lära oss mycket i det gedigna samarbetet inom The Kloud, säger Benny Svärd, projektledare på JM.

The Kloud är ett initiativ vars huvudsakliga syfte är att både utveckla och befästa Kistas roll som kreativt nav och tillväxtmotor. Initiativet leds av fastighetsägarnas gemensamma bolag
Kista Limitless tillsammans med flertalet partners, däribland Ericsson, KTH, Stockholms universitet, Stockholms stad, Region Stockholm och Kista Science City. Samarbetet omfattar en stor mängd aktiviteter och evenemang på plats, men även bredare samverkan kring kommunikation, trygghet, service, lokaler, butiksutbud och nu även bostäder.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Tillbaka till förstasidan