Fem bostadsutvecklare in i The Kloud för att lyfta Kista

Fastighetsbolagens gemensamma satsning på Kista stärks nu ytterligare när några av Sveriges ledande bostadsutvecklare ansluter sig till samarbetet.

Det är Kista Parkstad (Skanska och Areim), Klövern, JM, NB Nordiska Bostad och Sveafastigheter som väljer att gå med i initiativet The Kloud, där aktörer som Ericsson, KTH och Stockholms Stad sedan tidigare ingår. Förstärkningen är ett bevis på den gemensamma kraften i Kista som ett av landets mest omfattande stadsutvecklingsprojekt menar Johan Thomsson, initiativtagare till The Kloud.

Det var under hösten 2021 som några av de största fastighetsägarna i området, däribland Corem, Vasakronan, Castellum och Revelop, gick samman och presenterade sin gemensamma satsning på stadsdelen Kista genom att starta initiativet The Kloud. Samarbetet stärks nu ytterligare genom att några av Sveriges ledande bostadsutvecklare: Kista Parkstad (Skanska och Areim), Klövern, JM, NB Nordiska Bostad och Sveafastigheter, ansluter.

– Satsningen på Kista är unik på många sätt, dels är det ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt, dels är det en unik samarbetsform med aktörer både från

näringslivet, det offentliga och akademin, men framförallt är det ett område med en banbrytande potential och möjlighet. Att stadsdelens bostadsutvecklare ansluter är ett tydligt kvitto på att kraften är i att göra det här tillsammans, säger Johan Thomsson, initiativtagare till The Kloud och vd för Kista Limitless.

Stadsdelen Kista i norra Stockholm står inför en omfattande stadsutveckling. Cirka 20 miljarder kronor ska investeras i området, vilket ska resultera i 8 000 nya bostäder med tillhörande kulturlokaler, förskolor och butiker.

–Det känns bra att kunna tillföra små ytsmarta hyreslägenheter till Kista där det verkligen saknas bostäder i dag. Behovet är stort, inte minst bland de som är verksamma och yngre som bor och studerar i närområdet, säger Patrik Mellgren vd för Klövern.

Samtidigt beräknas den historiska satsningen även generera ytterligare 8 000 arbetstillfällen under de kommande åren.

– Vi på JM är stolta över att vara en del av utvecklingen i Kista. Som en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden hoppas vi kunna både bidra till och lära oss mycket i det gedigna samarbetet inom The Kloud, säger Benny Svärd, projektledare på JM.

The Kloud är ett initiativ vars huvudsakliga syfte är att både utveckla och befästa Kistas roll som kreativt nav och tillväxtmotor. Initiativet leds av fastighetsägarnas gemensamma bolag
Kista Limitless tillsammans med flertalet partners, däribland Ericsson, KTH, Stockholms universitet, Stockholms stad, Region Stockholm och Kista Science City. Samarbetet omfattar en stor mängd aktiviteter och evenemang på plats, men även bredare samverkan kring kommunikation, trygghet, service, lokaler, butiksutbud och nu även bostäder.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan