En handfull fastigheter har under de senaste åren sålts till ett pris som varit långt ifrån vad säljaren ursprungligen räknat med.

Fem andra affärer som svidit rejält för säljaren

De flesta som sålt fastigheter de senaste åren har gjort det med rejäla vinster. Men långt ifrån alla. FV listar några tidigare fiaskoaffärer.

Nästan alla fastighetstransaktioner som ägt rum de senaste åren som slutat med ett rejält dåligt ekonomiskt resultat för säljaren har två gemensamma bakomliggande orsaker, shoppingytor eller solitär byggnad. I några fall både och.

I alla fem affärer som finns på bild här ovan här finns det för övrigt utländskt kapital på säljsidan.

I Fastighetsvärldens Jubileumsmagasin som utkom hösten 2016 listas ett tiotal drömaffärer och transaktioner som blivit mardrömmar under de senaste 30 åren. (Jubileumsmagasinet går att ladda ner gratis här)

Men även de senaste åren, när fastighetsmarknaden kanske mått bättre än någonsin, har det förekommit affärer som sannolikt lämnat säljaren i tårar.

Nyligen kunde FV:s dagliga nyhetsbrev avslöja köpeskillingen för Rosengårds centrum som såldes förra sommaren. Priset var 275 miljoner kronor, Det är ett rejält värdetapp jämfört med priset för tio år sedan, närmare bestämt 40 procent (läs mer här). Det var Cornerstone som sålde till lokala Trianon.

I slutet av april sålde jätten Unibail-Rodamco sitt sista svenska sorgebarn, Eurostop Arlanda (läs mer här). FV saknar kännedom köpeskillingen men anläggningen har under de senaste åren nästan blivit spöklikt tom efter att även ankarhyresgästen Ica Maxi flyttat ut. Nya ägaren Arlandastad Holding, med Per Taube som huvudägare, ska förvandla handelsplatsen till event- och mässplats samt utöka hotellytorna.

I december 2016 sålde CBRE Global Investors handelsplatsen Stinsen till Magnolia Bostad. Priset var futtiga 700 miljoner kronor – att jämföra med 1,3 miljarder kronor när fastigheten förvärvades från CA Fastigheter 2007. Alltså ett värdefall på drygt 45 procent under innehavstiden (läs mer här).

För något år sedan sålde Eurocommercial Hälla Shopping i Västerås för 118 miljoner. Det kan jämföras med bolagets egen värdering på 303 miljoner några år tidigare. Ett värdefall på hela 60 procent som kan förklaras av att den tidigare grannen Ikea flyttat till ett konkurrerande handelsområde (läs mer här).

För en annan föga smickrande affär står Nordea Market, som för norska kunders räkning för ett och ett halvt år sedan sålde kontorsfastigheten Bastuban 1 i Mölndal till Balder för 365 miljoner kronor. 2007 inköptes den för 700 miljoner kronor. Att SCA flyttade från fastigheten halverade värdet, läs mer här.

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 4/2017)

Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Följer planen och säljer för 181 miljoner i Solna

Fastighetsägaren fortsätter att avyttra sina bostadsfastigheter.

Nya Tre Kronor köper 72 fastigheter från Granen

Säljer i en miljardaffär efter fyra års innehav. Byter ägare för tredje gången sedan Systembolaget gjorde sin megaförsäljning.

Probitas vann bucklan

Vann välgörenhetseventet Baltazar Invitational.

När marknaden svajar laddar Aros för tillväxt

Bolaget välkomnar en nedgång på bostadsmarknaden: ”Det skulle kunna innebära spännande möjligheter.”

Ibrahimovic bekräftar FV:s avslöjande – kan bli mer

Fotbollsstjärnan berättar själv om den nya satsningen som inkluderar fastighetsutveckling. Investering nummer två kan komma strax norr om huvudstaden, erfar Fastighetsvärlden.

20 största kontorsprojekten

Fastighetsvärlden har sammanställt de 20 största kontorsbyggena just nu. Stockholm dominerar listan med Solna i topp.

Samir Taha lämnar VD-stolen i Aros till Magnus Andersson

Läs om den nya ledningen och bolagets framtidsplaner.

Ny vice VD på Specialfastigheter

Specialfastigheters styrelse har utsett Kristina Ferenius till vice VD för bolaget. Hon har arbetat i drygt två år som CFO …

Delårsrapport: Ökade intäkter för Klövern

Här är Klöverns siffror i korthet: Intäkterna ökade med 6 procent till 2.261 mkr (2.138). Driftöverskottet ökade med 8 procent …

Delårsrapport Fabege: Höjde hyrorna med 27 procent

Här är bolagets nyckeltal: Hyresintäkterna ökade till 1.688 mkr (1.573) främst till följd av att färdigställda projektfastigheter genererar intäkter. I …

Familjebostäder först in i Telestaden

Familjebostäder har tecknat ett avtal om att hyra 5.000 kvadratmeter i Farsta.

Höjvalls första köp som ny VD

Amasten förvärvar två bostadsfastigheter.

Startskott för konstgjord ö

En markanvisningstävling utgör starten för det första av totalt fyra kvarter med bostäder. Stockholm tar genom satsningen rygg på Dubai och Qatar.

Popsport lockar branschen – Zlatan Ibrahimovic hakar på

Trenden är stark och det hyrs stora ytor runt om i landet. Fastighetsvärlden kan avslöja att Zlatan Ibrahimovic finns bakom ett projekt i Stockholm.

Förvärvar logistikjätte

Som FV berättade i förra veckan så säljer Rusta sin logistikfastighet. Här är köparna.

Rikshem i nytt köp i Uppsala

Rikshem förvärvade nyligen projektfastigheten Vård Norra med 105 vårdlägenheter. Genom Vård Södra kommer ytterligare 96 lägenheter att uppföras på Kapellgärdet …

Hon blir chef för Hemsös projektutveckling

Bolaget förstärker avdelningen för projektutveckling och anställer en ny regionchef.

Filmföretag hyr av W-Invest 

Dagsljus Filmequipment har tecknat ett hyresavtal med W-Invest Fastigheter om 2.700 kvm lokaler i Kvarteret Blixtlampan 6 i Högdalens industriområde …

AMF Fastigheter hyr ut 9.000 kvm i Marievik

Tecknar fyra ny- och omförhandlingar med hyresgäster.

Tillbaka till förstasidan