Fatburen gav Keops en miljon i vinst om dagen

Det blev irländska Vico Capital som köper Fatburen från Keops. Det danska bolaget förvärvade den stora kontorsfastigheten vid Medborgarplatsen i Stockholm i maj 2005 för 1 950 miljoner kronor och säljer nu för 2 660 miljoner. "Det ger en miljon i vinst om dagen under tiden vi ägt fastigheten. Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv. Fatburen var vår kronjuvel, men vi kan investera pengarna på bättre sätt framöver", säger VD Ole Vagner (bilden).

– Det ger en miljon i vinst om dagen under tiden vi ägt fastigheten. Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv. Fatburen var vår kronjuvel, men vi kan investera pengarna på bättre sätt framöver, säger VD Ole Vagner och berättar att bolaget i högsta grad fortfarande är intresserat av kontorsmarknaden i de tre största svenska städerna.
Bakom Vico Capital finns advokat Brian O’Donnell och hans fru Dr Mary Patricia O’Donnell från Dublin samt ytterligare några mindre irländska förmögna privatpersoner. Advokaten och hans fru var i Stockholm för två månader sedan och fastnade då för Fatburen. Det är Vicos första förvärv i Skandinavien och bolaget siktar på fler. Vico äger idag flera kontorsfastigheter i Westminster och Canary Wharf i London.
Fastigheten Fatburssjön 5 är 47 500 kvadratmeter, vilket ger 56 000 kronor per kvadratmeter. Direktavkastningen är under fem procent. Enligt Vagner fanns det inga svenska
intressen med i slutskedet, intressenterna kom i övrigt från Tyskland, Mellanöstern och Danmark. Vico Capital har haft Linklaters som rådgivare och Keops har haft Catella Corporate Finance och Hammarskiöld & Co.
För några veckor sedan sålde Keops ett bostadspaket för 2,73 miljarder och det som nu återstår att avyttras från ”säljlistan” är den kommersiella delen av Malmstaden och den
affären väntas vara klar inom två månader. Där pågår nu slutförhandling med en internationell aktör och priset väntas landa på runt 1,5 miljarder. Leimdörfer är säljrådgivare vid den affären. Keops avyttrar för att stärka upp kassan och minska beroendet av obligationer.
– Framöver vill vi kunna finansiera med hälften eget kapital och hälften obligationer utöver banklån, säger Vagner till Fastighetsvärlden.
Fastighetsvärlden Idag 2007-04-02

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Tillbaka till förstasidan