På Centralstationen i Sundsvall. Till vänster faksimiler ur magasinet Fastighetsvärlden i början av 90-talet. Bild: Eva-Lena Olsson.

Fastighetsmiljardären som blev uteliggare

Kämpar för miljonerna. Den forne fastighetsmiljardären Kjell Larsson har tillbringat sommaren med att plocka pantflaskor ur papperskorgar i Sundsvall. De luxuösa hotellsviterna från 80- och 90-talet då han reste världen över har förbytts mot en verklighet där han bäddat åt sig om natten i ett hörn av centralstationen. Den storyn har under sommaren trummats ut i lokalpressen, rikspress och även i internationella medier.

Sanningen har dock visat sig var lite mer komplicerad.

Kjell Larsson ägde via sitt bolag Apex ett bestånd värt cirka 1,5 miljarder kronor under glansdagarna men förlorade allt i samband med fastighetskraschen. Med bas i Sundsvall hade bolaget expanderat till utländska marknader, bland annat Norge och Holland. En notering på börsen fanns dessutom i sikte – men guldet blev till grus.

Larsson försattes i personlig konkurs med en skuld på 9 miljoner kronor. I dag är skulden uppe i 28 miljoner kronor. Efter fastighetskraschen försökte Larsson komma på fötter och gjorde en del tvivelaktiga affärer och dömdes för skattebrott. För att slippa betala skrev han över sina tillgångar på frun. Slipat kan tyckas men tidigare i år ansökte frun om skilsmässa och i februari gick den igenom. Enligt Kjell Larsson har han ett dokument, skrivet 2006, som ger honom rätt till hälften av tillgångarna.

Advokat Fredrik Lindberg, ombud för exfrun, säger till Fastighetsvärlden:

– Den här typen av dolt samägande är ju rätt vanligt i krogbranschen och giltigheten i avtalen kan diskuteras. Kjell Larsson anser att han har samäganderätt men har samtidigt en skuld på 28 miljoner och inte ens ett svenskt bankkonto. Jag har svårt att se hur det här avtalet ska kunna verkställas.

Nu ska också Kjell Larssons konkurs från 90-talet öppnas på nytt, med en ny konkursförvaltare. Anledningen är en serie tavlor som uppskattningsvis är värda över 100.000 kronor och som Kjell Larsson anses ha undanhållit konkursförvaltaren på 90-talet.

– Man kan bara öppna en konkurs om det finns nytillkomna medel, det vill säga tillgångar som existerade vid tiden för konkursen men som inte upptogs då. I det här fallet handlar det om tavlorna med det kan komma att inkludera också andra saker, säger Fredrik Lindberg.

Så varför har Kjell Larsson tillbringat sommaren som uteliggare? Fastighetsvärlden har inte lyckats nå honom för en kommentar men till Dagbladet har han uppgett att han är utblottad och att hans pension på 9.000 kronor går direkt till advokaten för att driva rättstvisten mot exfrun. Enligt exfrun och hennes advokat Fredrik Lindberg har Kjell Larsson haft möjlighet att bo i parets villa i Haga men själv valt att sova utomhus, i ett försök att vinna sympati och därmed också en fördel i rättstvisten. I en artikel skriven av DN hävdar ögonvittnen att de sett Kjell Larsson lämna villan på Haga på morgonen för att bege sig till centralstationen. Uppgifter till Fastighetsvärlden gör dock gällande att Kjell Larsson tillbringat åtminstone två veckor under sommaren som uteliggare.

För tillfället har Kjell Larsson i alla fall flyttat tillbaka in i villan på Haga men efter ett beslut i Sundsvalls tingsrätt i början av augusti måste han flytta därifrån. Tingsrätten anser att han saknar de ekonomiska möjligheterna att lösa exfrun från huset och betala de löpande kostnaderna.

Fredrik Lindberg:

– Det är ju inte så att vi kommer ringa Kronofogden för att få honom utkastad men det är inte så mycket vi kan göra innan äktenskapsskillnaden vinner laga kraft. Han har till den 28 augusti på sig att överklaga.

Fastighetsvärlden Idag       2014-08-21

Fler Nyheter från förstasidan

PR-byrån för branschen får kunglig glans

Efter att ha varit igång i drygt ett år, och med ett 25-tal uppdragsgivare, rekryterar TFZ nu en senior toppkraft.

Tidigare konsult-topp startar fastighetsbolag

Under namnet Harvesta Fastigheter ska opportunistiska investeringar göras över hela landet.

Utmanaren Obos Nya Hem slår till med 08-förvärv

Nu ökar den norska jätten tempot i Sverige.

Trippelförvärvar för kvarts miljard – i Småland

Växer ytterligare inom segmenten lättindustri/logistik. Bland tidigare ägare finns en uppmärksammad entreprenör.

Sigillet köper för 280 mkr

Affär med nästan 200 nybyggda hyresrättslägenheter.

Här skapar Klövern världens största padelcenter

Satsningen på den populära racketsporten fortsätter. Tidigare storsatsning knäcktes av covid-19.

Sehlhall säljer i Täby och Upplands Väsby

Växande aktör inom samhällsfastigheter utökar.

Slår till och köper vid Östermalmstorg för 640 mkr

Känd näringslivsperson förvärvar. Läs om kvadratmeterpriset.

Kafékedja nästan utraderad – stänger tre enheter

Trendiga kedjan växte snabbt i Stockholm – nu återstår bara ett kafé.

Se nedbrunna Vildmannen inifrån – nu byggs det uppåt

Se även nya illustrationer över hur fastigheten på Biblioteksgatan kommer att se ut när den är klar.

Förvärvar bostäder på Lidingö för över 300 miljoner

Lars Edman säljer till fond som vaknat till liv.

Stort intresse för Fortinovas aktie – nu inleds handeln

Upp med 4-6 procent under den inledande handeln.

Wallenberg bakom försäljning av fem fastigheter

Köparen agerar snabbt efter den stora miljardförsäljningen.

Hippa burgarkedjor vill expandera – söker lokaler

På jakt i flera svenska städer – vill öppna runt 20 restauranger inom två år.

Tillbaka till förstasidan