Fastighetsmiljardär har sålt allt – går all in på lotto

Annons

Avyttrat det sista i Sverige – brännmärkt av bankerna. Dansken Ole Vagner är en av de utländska investerare som under det senaste decenniet satt mest färg på den svenska fastighetsmarknaden. För Keops räkning, och med hjälp av innovativ obligationslösning, köpte han under några år fastigheter för runt 20 miljarder kronor.

Vagner har även haft ett mindre privat fastighetsbestånd i Sverige som han under den senaste tiden har börjat avyttra. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att Vagner har sålt den sista tillgången, fastigheterna Katrinelund 26 & 27 i området Katrinelund i Malmö om 21.000 kvm. Bland hyresgästerna finns bland annat Willys, ÖoB och Mekonomen. Vem som är köpare är för FV ännu okänt. Vagner köpte från Centerplans konkursbo våren 2010.

Fastighetsvärlden kan berätta att Ole Vagner nu istället gått ”all in” på spelmarknaden. Han tillbringar sedan ett år stor del av sin till i Kambodja där han står bakom ett köp från regeringen av en licens för att bedriva lotteriverksamhet i landet. Bolaget heter Lucky Star Dragon Lotto och driver ”Dragon Lotto 6/39”.

– Lotto fanns inte i landet tidigare. Förutsättningarna är väldigt goda och intresset är stort. Jag tillbringar merparten av min tid här numera. Ekonomierna i Västeuropa har brakat ihop. I Danmark finns inga investeringsförutsättningar längre – allt står stilla. I Sverige är det problematiskt för mig efter Kefrens konkurs. Bankerna vill inte låna ut pengar. Här i Kambodja är allt perfekt och det råder bra tillväxt, säger Ole Vagner på telefon till Fastighetsvärlden.

Några fastighetsinvesteringar har han ännu inte hunnit med i det sydostasiatiska landet.

– Men det är inte omöjligt att det kan komma framöver.

Ole Vagner har flera goda minnen av sin tid som fastighetsinvesterare i Sverige. Den ekonomiska höjdpunkten var affären med den stora kontorsfastigheten Fatburen, vid Medborgarplatsen i Stockholm, som Keops ägde i ungefär 22 månader och sålde med en vinst om 710 miljoner kronor – alltså en miljon i värdeökning per dag.

”Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv. Fatburen var vår kronjuvel, men vi kan investera pengarna på bättre sätt framöver”, sade Vagner till Fastighetsvärlden i samband med försäljningen.

– Även Kefren hade varit en väldigt god affär och hade gett en miljardvinst om inte Barclay gått i konkurs och vår situation därför blivit helt annorlunda, säger Vagner till Fastighetsvärlden nu.

För två månader sedan berättade Fastighetsvärlden att Vagner sålt Taxeringsintendenten 3 och 4 i Malmö, i folkmun kallad Kinesiska muren, för cirka 290 miljoner kronor. Under 2013 sålde Vagner sitt bostadsbestånd i Ljungby för närmare 100 miljoner. Två år tidigare sålde han, tillsammans med några investerare den stora ”Ericssonfastigheten” intill E4 i södra Stockholm. 2010 sålde den förre storköparen den nybyggda tingsrätten i Västerås till Hemfosa för 130 miljoner kronor.

Läs mer om Vagners tidigare affärer i länkarna nedan.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-26

Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan