Fastighetsmiljardär har sålt allt – går all in på lotto

Avyttrat det sista i Sverige – brännmärkt av bankerna. Dansken Ole Vagner är en av de utländska investerare som under det senaste decenniet satt mest färg på den svenska fastighetsmarknaden. För Keops räkning, och med hjälp av innovativ obligationslösning, köpte han under några år fastigheter för runt 20 miljarder kronor.

Vagner har även haft ett mindre privat fastighetsbestånd i Sverige som han under den senaste tiden har börjat avyttra. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att Vagner har sålt den sista tillgången, fastigheterna Katrinelund 26 & 27 i området Katrinelund i Malmö om 21.000 kvm. Bland hyresgästerna finns bland annat Willys, ÖoB och Mekonomen. Vem som är köpare är för FV ännu okänt. Vagner köpte från Centerplans konkursbo våren 2010.

Fastighetsvärlden kan berätta att Ole Vagner nu istället gått ”all in” på spelmarknaden. Han tillbringar sedan ett år stor del av sin till i Kambodja där han står bakom ett köp från regeringen av en licens för att bedriva lotteriverksamhet i landet. Bolaget heter Lucky Star Dragon Lotto och driver ”Dragon Lotto 6/39”.

– Lotto fanns inte i landet tidigare. Förutsättningarna är väldigt goda och intresset är stort. Jag tillbringar merparten av min tid här numera. Ekonomierna i Västeuropa har brakat ihop. I Danmark finns inga investeringsförutsättningar längre – allt står stilla. I Sverige är det problematiskt för mig efter Kefrens konkurs. Bankerna vill inte låna ut pengar. Här i Kambodja är allt perfekt och det råder bra tillväxt, säger Ole Vagner på telefon till Fastighetsvärlden.

Några fastighetsinvesteringar har han ännu inte hunnit med i det sydostasiatiska landet.

– Men det är inte omöjligt att det kan komma framöver.

Ole Vagner har flera goda minnen av sin tid som fastighetsinvesterare i Sverige. Den ekonomiska höjdpunkten var affären med den stora kontorsfastigheten Fatburen, vid Medborgarplatsen i Stockholm, som Keops ägde i ungefär 22 månader och sålde med en vinst om 710 miljoner kronor – alltså en miljon i värdeökning per dag.

”Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv. Fatburen var vår kronjuvel, men vi kan investera pengarna på bättre sätt framöver”, sade Vagner till Fastighetsvärlden i samband med försäljningen.

– Även Kefren hade varit en väldigt god affär och hade gett en miljardvinst om inte Barclay gått i konkurs och vår situation därför blivit helt annorlunda, säger Vagner till Fastighetsvärlden nu.

För två månader sedan berättade Fastighetsvärlden att Vagner sålt Taxeringsintendenten 3 och 4 i Malmö, i folkmun kallad Kinesiska muren, för cirka 290 miljoner kronor. Under 2013 sålde Vagner sitt bostadsbestånd i Ljungby för närmare 100 miljoner. Två år tidigare sålde han, tillsammans med några investerare den stora ”Ericssonfastigheten” intill E4 i södra Stockholm. 2010 sålde den förre storköparen den nybyggda tingsrätten i Västerås till Hemfosa för 130 miljoner kronor.

Läs mer om Vagners tidigare affärer i länkarna nedan.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-26

Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan