Fastighetsmiljardär har sålt allt – går all in på lotto

Avyttrat det sista i Sverige – brännmärkt av bankerna. Dansken Ole Vagner är en av de utländska investerare som under det senaste decenniet satt mest färg på den svenska fastighetsmarknaden. För Keops räkning, och med hjälp av innovativ obligationslösning, köpte han under några år fastigheter för runt 20 miljarder kronor.

Vagner har även haft ett mindre privat fastighetsbestånd i Sverige som han under den senaste tiden har börjat avyttra. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att Vagner har sålt den sista tillgången, fastigheterna Katrinelund 26 & 27 i området Katrinelund i Malmö om 21.000 kvm. Bland hyresgästerna finns bland annat Willys, ÖoB och Mekonomen. Vem som är köpare är för FV ännu okänt. Vagner köpte från Centerplans konkursbo våren 2010.

Fastighetsvärlden kan berätta att Ole Vagner nu istället gått ”all in” på spelmarknaden. Han tillbringar sedan ett år stor del av sin till i Kambodja där han står bakom ett köp från regeringen av en licens för att bedriva lotteriverksamhet i landet. Bolaget heter Lucky Star Dragon Lotto och driver ”Dragon Lotto 6/39”.

– Lotto fanns inte i landet tidigare. Förutsättningarna är väldigt goda och intresset är stort. Jag tillbringar merparten av min tid här numera. Ekonomierna i Västeuropa har brakat ihop. I Danmark finns inga investeringsförutsättningar längre – allt står stilla. I Sverige är det problematiskt för mig efter Kefrens konkurs. Bankerna vill inte låna ut pengar. Här i Kambodja är allt perfekt och det råder bra tillväxt, säger Ole Vagner på telefon till Fastighetsvärlden.

Några fastighetsinvesteringar har han ännu inte hunnit med i det sydostasiatiska landet.

– Men det är inte omöjligt att det kan komma framöver.

Ole Vagner har flera goda minnen av sin tid som fastighetsinvesterare i Sverige. Den ekonomiska höjdpunkten var affären med den stora kontorsfastigheten Fatburen, vid Medborgarplatsen i Stockholm, som Keops ägde i ungefär 22 månader och sålde med en vinst om 710 miljoner kronor – alltså en miljon i värdeökning per dag.

”Det är den bästa affär jag gjort i mitt liv. Fatburen var vår kronjuvel, men vi kan investera pengarna på bättre sätt framöver”, sade Vagner till Fastighetsvärlden i samband med försäljningen.

– Även Kefren hade varit en väldigt god affär och hade gett en miljardvinst om inte Barclay gått i konkurs och vår situation därför blivit helt annorlunda, säger Vagner till Fastighetsvärlden nu.

För två månader sedan berättade Fastighetsvärlden att Vagner sålt Taxeringsintendenten 3 och 4 i Malmö, i folkmun kallad Kinesiska muren, för cirka 290 miljoner kronor. Under 2013 sålde Vagner sitt bostadsbestånd i Ljungby för närmare 100 miljoner. Två år tidigare sålde han, tillsammans med några investerare den stora ”Ericssonfastigheten” intill E4 i södra Stockholm. 2010 sålde den förre storköparen den nybyggda tingsrätten i Västerås till Hemfosa för 130 miljoner kronor.

Läs mer om Vagners tidigare affärer i länkarna nedan.

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-26

Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.
Bild: Dragon Lotto 6/39.

Fler Nyheter från förstasidan

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Hon blir boss över AL:s storsatsning inom ”nya” segmentet

Projektportföljen är på hela 36 miljarder, men 40 procent gäller annat än kontor och handel.

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Tillbaka till förstasidan