Fastighetskapital bygger ny infrastruktur

Med en ambition att bygga en ny leveransinfrastruktur för hela Sverige går idag startskottet för iboxen med en första installation på Södermalm i Stockholm. Det är vid Vasakronans fastighet på Krukmakargatan 21 som denna första installation sker.

Kapitalet till satsningen kommer till väsentliga delar från fastighetsinvesterare. Jan Björk och Patrik Hegbart (Redito) samt e-handelsentreprenören Paul Källenius har grundat bolaget tillsammans med tre tidigare chefer från Postnord. Anders Holm, Tim Jörnsen och Thomas Backteman.

Därefter har Balder och SBB kommit in som stora delägare.

– Det är helt rätt med investerare från fastighetsbranschen utfrån perspektivet långsiktighet, men också utifrån att iboxen som infrastruktur blir en typ ”prop-tech” som skapar värde för både fastighetsägare och konsumenter, säger Tim Jörnsen, vd och medgrundare för iboxen till Fastighetsvärlden.

Idén med iboxen är att skapa en rikstäckande infrastruktur av leveransboxar för att hämta, returnera och skicka paket. Under hösten och vintern har diskussioner förts med många kommuner och fastighetsägare runt om i landet.

– Planen är att inom fyra-fem år att nå de flesta samhällen i Sverige. Vi måste börja på en plats och börjar centralt i Stockholm för att sedan inleda en snabb expansion, säger Tim Jörnsen.
Efter de första testinstallationerna siktar man på att gå brett i Stockholmsregionen, Göteborg och Malmö under år 2021–2022. Därefter följer en bred etablering på drygt 2.000 orter med fler än 200 invånare under åren 2023–2026. I städer ska ingen ha längre än 300 meter från sin bostad till närmaste box.

Från bolagets sida framhåller man att iboxen, genom att ge alla transportörer möjlighet att ansluta sig, innebär både en ökad bekvämlighet samt minska belastningen på miljön genom rationellare transporter.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan