Fastighetsägarna om utredning kring presumtionshyror

Presumtionshyror ska få samma årliga hyresutveckling som övriga hyresrätter, enligt ett förslag från en statlig utredning. Det är positivt men det behövs ytterligare reformer för att öka nybyggnationen av hyresrätter anser Fastighetsägarna.

Annons

Om utredningen ”En förbättrad modell för presumtionshyra”

Den statliga utredningen om presumtionshyror tillsattes av regeringen med anledning av ett antal domstolsbeslut som lett till att hyresrätter med presumtionshyra får en lägre årlig hyresutveckling än det övriga beståndet. Besluten fick stor påverkan på fastighetsägare som ägde hus med presumtionshyreslägenheter och har minskat intresset för nyproduktion av hyresrätter.

I betänkandet föreslås ett antal åtgärder, bland annat att presumtionshyreslägenheter som huvudregel ska få samma procentuella hyreshöjning som det övriga beståndet och att justeringar av hyran ska kunna prövas av en särskild skiljeman på samma sätt som gäller för övriga beståndet.

Visa faktaruta

En statlig utredning har lämnat sina förslag för att förbättra presumtionshyressystemet. Utredningen föreslår bland annat att lägenheter med presumtionshyra som huvudregel ska få samma procentuella årliga hyreshöjning som övriga hyresrätter och att hyresjusteringar ska kunna prövas av en särskild skiljeman. Förslaget välkomnas av Fastighetsägarna.

– Det är positivt att utredningen lämnar ett förslag som möjliggör rimlig hyresutveckling för presumtionshyror. Som det ser ut nu är det svårt att få ihop kalkylen och komma överens om hyresnivåer på de nivåer som behövs för att huset ska byggas, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna och expert i utredningen.

– Investerarna har samtidigt börjat granska presumtionshyressystemet och de osäkerhetsfaktorer som är kopplade till exempelvis den årliga hyresutvecklingen mer noggrant inför investeringsbeslut. Det är inte säkert att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att fastighetsföretagen ska återfå förtroendet för presumtionshyresmodellen, säger Johan Kleveland.

I betänkandet föreslås även att tvister om inflyttningshyra ska kunna prövas av en särskild skiljeman, förutsatt att parterna är överens om det.

–  Det är positivt att utredningen identifierat att det finns problem med att komma överens om inflyttningshyra. Vi är emellertid tveksamma till att det förslag som läggs fram kommer lösa de problem som finns att komma överens, säger Johan Kleveland.

– Även om de föreslagna förändringarna kommer förbättra presumtionshyressystemet, kommer de inte vara tillräckliga. För att verkligen stimulera nyproduktionen krävs en större reform rörande hyra i nyproduktion, avslutar Johan Kleveland.

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över kontorsprojekt efter avhopp

Väljer att inte gå vidare. Stort och noterat bolag kan följa upp två tidigare kontorsprojekt. Totalt 80.000 kvm lokaler.

Stor affär att vänta – anledning att skåla?

Stor miljardfastighet inom tullarna i Stockholm till salu. FV berättar om fastigheten.

Duo säljer till Swiss Life

Över 30.000 kvm lokaler.

Köper tillbaka Northvoltmark för 500 mkr – redo sälja direkt

Det blev ingen batterifabrik – men marken säljs vidare till ett annat företag.

Allt tydligare med grön hyrespremie

JLL har tittat närmare på vilka åtaganden fastighetsbranschen tar på sig inom ESG. Hur påverkas hyres- och transaktionsmarknaden?

Hit flyttade Adidas kontor

Tecknat hyresavtal med börsnoterat bolag i snabbväxande område. Kontrakt om 3.200 kvm kontor.

Leje hyr ut 6.000 kvm för batterifabrik i 08-området

Markus Frisk: ”Det är glädjande att teckna ett avtal med en så spännande aktör”.

Privat bolag kan få äga ett av landets största fängelser

Snabbfotat agerande med markköp i somras ligger bakom.

Bildextra: Så ser nyrenoverade toppläget vid Stureplan ut

Nyinvigd fontän blir kronan på verket för Vasakronans uthyrning på Östermalm.

Nytt ledarskap för framtiden hos Newsec

”Vi känner att det här är ett modernt sätt att leda företag”.

Ambea hyr 2.450 kvm i Humlegårdens nya Origo

Tecknat hyresavtal för nyproduktion.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Explosionsartat hett

SBAB:s chefsekonom: ”67.000, glöm det!” Ministern: ”Lösningen på byggkrisen”. Investeraren: ”Delar ut orange kort”. Utmanaren: ”Som cd-skivorna när Spotify kom”

Förvärvar på Östermalm

”Konkurrerar nu med förvaltningsköparna”.

Tillbaka till förstasidan