Fastighetsägarna: Hyrorna bör upp 2,5 procent
När Fastighetsägarna presenterar sin nationella vägledning inför hyresförhandlingarna 2021 – visar den att det finns det utrymme att höja hyrorna med 2,5 procent under 2021.
När Sverige startar om efter coronakrisen kommer insatser för en väl fungerande bostadsmarknad att vara en viktig del menar Fastighetsägarna.
– Ska det fungera så behöver hyrorna utvecklas i takt med den allmänna inkomstutvecklingen. Det är ju genom inkomsten som vi uttrycker våra värderingar i faktisk efterfrågan på exempelvis boendetjänster, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen i en kommentar.
För att värna hyresrättens position på den svenska bostadsmarknaden, menar man, bör därför bostadshyrorna utvecklas i takt med hushållens köpkraft.
Coronapandemin har lett till ett kraftigt produktionsfall i den svenska ekonomin. Enligt Konjunkturinstitutets (KI:s) senaste prognos spås BNP krympa med 4,3 procent i år i nominella termer (volymförändring plus förväntad inflation).
Men tack vare kraftfulla stödåtgärder har de flesta hushåll och företag ändå klarat sig genom krisen hyfsat bra.
Den senaste statistiken tyder på att konjunkturnedgången redan har bottnat, skriver Fastighetsägarna.
Mot den bakgrunden bedömer man att den allmänna hyresnivån bör justeras upp.
– I vår nationella vägledning ser vi ett utrymme att höja den allmänna hyresnivån i Sverige under nästa år med i snitt 2,5 procent. Givet de positiva prognoserna för svensk ekonomi under 2021 skulle en högre höjning kunna motiveras. Den stora osäkerheten när det gäller pandemins utveckling i vår omvärld talar dock för att en någon mindre justering är rimlig, fortsätter Tomas Ernhagen.
Rekommendation utgör ett snitt för landet, förtydligar Fastighetsägarna.
De faktiska förhandlingarna sker på ortsnivå där förutsättningarna varierar och avviker från den nationella nivån.
Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige:
– Coronapandemin har påverkat hela samhället. Vi ser nu äntligen en ljusning i form av minskad smittspridning och att flera delar av samhället har kunnat starta om. Det är mycket glädjande. Även ekonomin vänder uppåt och under 2021 visar till exempel Konjunkturinstitutets och Riksbankens prognoser att ekonomin väntas stärkas. Fastighetsägarna ser ett behov av en hyresjustering och det är viktigt att stärka hyresrättens position på bostadsmarknaden. Det behövs fler bostäder och hyresrätten är viktig för bostadsförsörjningen i Sverige, säger