Northvolts verksamhet överlever. På onsdagen tog aktieägarna vid en extra bolagsstämma ställning till att lägga ner bolaget, men en majoritet valde att rösta nej. Ett positivt besked för de fastighetsägare som gjort stora investeringar.
”Northvolt är nöjda med resultatet av dagens extra bolagsstämma, där aktieägarna röstade för att fortsätta Northvolts verksamhet. Detta positiva resultat visar stödet från våra aktieägare när vi arbetar för att förverkliga vår ambition och maximera vårt värde”, skriver Northvolts presschef Erik Zsiga i en kommentar till TT.
Bolaget får med beslutet ytterligare några månader på sig att ordna upp sin ekonomi för att slippa tvångslikvidation.
Flera fastighetsinvesterare runt om i landet följer batteriutvecklarens öde.
I Skellefteå är Northvolt fastighetsägare till den stora fabriken. Men flera bostadsutvecklare har varit mycket engagerade för att skapa bostäder till anställda vid den tidigare snabbrekryterande batteriutvecklaren. Många aktörer drog dock i handbromsen till följd av den allmänna nedgången på bostadsmarknaden i riket som stort. Främst är det kommunala Skebo som kreativt funnit lösningar för att skapa nya bostäder. Det har också byggts stora mängder tillfälliga bostadsbaracker i två områden. Så sent som för några dagar sedan berättade Skebo att man köpt två villor för att där uppföra flerbostadshus med totalt 150 lägenheter.
Stora fastighetsägare i övrigt i Skellefteå utöver Skebo (med 4.300 lägenheter) är bland annat Diös, Nordvestor, Riksbyggen, Tribo, Sveafastigheter (SBB), HSB, NP3 och Heimstaden. SBB äger kulturhus och hotell med långa hyreskontrakt, men har dragit sig ur projektmöjligheter de senaste åren.
I Stockholm har Northvolt en stor kontorsförhyrning på Kungsholmen, på Alströmergatan 20. Den fastigheten Skutan 19 ägs av SEB Trygg Liv. FV uppgav för snart tre år sedan att förhyrningen var drygt 5.600 kvm. Kontoret där kallas Volthouse.
2021 tecknade Northvolt även ett hyresavtal om 4.000 kvm i den tidigare spårhallen i Tomteboda. Tomteboda samägs i fonder som förvaltas av Blackstone och Areim.
Tidigare, i det initiala expansionsskedet, hade Northvolt även lokaler på Gamla Brogatan 26 i city, i en fastighet som ägs av Folksam Fastigheter.
När det gäller Northvolts verksamhet i Västerås är det främst Castellum som är motpart på fastighetssidan. Bolaget bygger 15.4000 kvm kontor för vad som blir Northvolt Labs. Byggnaden är fullt integrerad med den redan etablerade forskningsanläggningen och fabriken. Northvolts nya kontorsfastighet på Finnslätten är byggt med ett stort inslag av trä. Northvolt har totalt 1.000 anställda i Västerås och hyr 12.000 kvm av Castellum.