Familjen Eliasson instiftar stort miljöpris
Fastighetsvärlden i exklusivt samarbete. Familjen Eliasson tar initiativ till ett nytt, stort miljöpris för att främja energieffektivt byggande. Satsningen görs via Stiftelsen för energieffektivt byggande och priset, Årets Framtidsbyggare, har en årlig prissumma på hela 1,2 miljoner kronor. Kapital är dessutom donerat för att kunna dela ut priset under tio år framöver.
– Vi vill vara aktiva och sträva mot ett större samhällsansvar. Därför premierar vi nu personer som gjort särskilda insatser för energieffektivt byggande, säger Hans Eliasson till Fastighetsvärlden. Familjen Eliasson driver flera stiftelser och är bl a huvudägare till Svenska Hus och MVB.
Årets Framtidsbyggare delas ut i samarbete med Lunds universitet och Fastighetsvärlden och vinnarna presenteras den 18 september vid en ceremoni i Lund.
Det exklusiva samarbetet med Lunds universitet och Fastighetsvärlden innebär bland annat att prisutdelningen sker i Lund, i Gamla Biskopshuset, och prisutdelare är Margot Wallström, styrelseordförande för Lunds universitet. Fastighetsvärlden kommer inom någon vecka att berätta mer om priset och givetvis rapportera från prisutdelningen och presentera vinnarna.
– Vi är väldigt stolta över att få vara med i arbetet med att dela ut detta prestigefulla pris och är glada för förtroendet från stiftelsen att få vara först med att få berätta om satsningen, säger Fastighetsvärldens chefredaktör Willy Wredenmark.
Juryn för Årets Framtidsbyggare består av Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, Anna Sander, VD för IQ Samhällsbyggnad, Lars Vardheim, VD Svenska Hus och Johan Ellerstedt, VD MVB. Juryns ordförande är Thomas B Johansson, professor emeritus och fd chef för Internationella Miljöinstitutet.
Den årliga prissumman på 1,2 miljoner kronor fördelas på tre kategorier – Årets innovatör, Årets opinionsbildare och Årets talang.
Årets innovatör kommer att tilldelas en eller flera personer som i sitt arbete, eller i sin forskning, kommit med betydande insikter eller lösningar kring energieffektivt byggande. Innovationen ska ha haft praktisk påverkan på hur hus planeras, konstrueras eller byggs. Prissumman är på hela 750.000 kronor.
Årets opinionsbildare tilldelas en eller flera personer, alternativt en organisation, som arbetat för att sprida kunskap om energieffektivt byggande till beslutsfattare eller allmänhet. Priset belönar genomförda aktiviteter och prissumman är på 250.000 kronor.
Årets talang är ett pris som delas ut till studenter vid Lunds universitet som visat särskilt intresse och talang för energieffektivt byggande. Prissumman är på 200.000 kronor och fördelas på flera personer.
Mer information om Årets Framtidsbyggare finns på http://aretsframtidsbyggare.se/.
Fastighetsvärlden Idag 2014-08-28