Fallande lägenhetspriser i juni

Lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner under juni och med i genomsnitt 0,5 procent för Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för juni.

Annons

Bostadspriserna steg med 0,2 procent i juni i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit sex månader i rad och med sammanlagt 6,6 procent sedan årsskiftet. Det var dock en splittrad bild, med sjunkande lägenhetspriser i juni.

Lägenhetspriserna sjönk med 0,5 procent i juni. Priserna sjönk i fyra av sex regioner och steg i två. Mest steg de i Södra Sverige (1,7 %) medan de sjönk som mest i Mellersta Sverige (-1,5 %). Med beaktande av säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden stigande lägenhetspriser med 0,6 procent i juni för Sverige som helhet (se tabell 2 och diagram 1–2).

– Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna stigit med drygt 7 procent. Den beräknade trenden för året som helhet ligger på ungefär samma nivå. Även om framför allt de rörliga bolåneräntorna förväntas sjunka under hösten när Riksbanken sänker styrräntan kommer troligen många bostadsrättsföreningar att behöva höja sina månadsavgifter rejält. Det tillsammans med ett rekordstort utbud bör verka återhållande för lägenhetspriserna i stort. Sett till den låga omsättningen under en längre tid finns det nog samtidigt ett uppdämt behov av att byta lägenhet för många som möjligen talar i andra riktningen. Det blir intressant att följa utvecklingen under hösten, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Villapriserna steg i fyra av sex regioner och med i genomsnitt 0,6 procent i juni för landet som helhet. Mest steg de i Norra Sverige (1,8 %). De stod stilla i Storstockholm och sjönk i Storgöteborg (-1,9 %). Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden stigande priser med 0,3 procent. Villapriserna steg alltså mer än normalt vid denna tidpunkt på året och justerade för andra tillfälliga effekter (se tabell 2 och diagram 1–2).

– I juni steg villapriserna betydligt mer än vad som är normalt för årstiden till skillnad från i maj. I likhet med lägenhetssidan blir det nu intressant att följa hur ett troligen uppdämt behov av att byta bostad påverkar bostadspriserna i förhållande till det mycket stora villautbudet. Troligen har de senaste två årens ränteuppgång slagit igenom i större utsträckning på villa- än lägenhetssidan då många föreningar ännu inte har höjt månadsavgifterna i paritet med ränteuppgången. Möjligen talar det för en relativt starkare prisutveckling för villorna under andra halvan av året, säger Robert Boije.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan