Fabeges miljösatsning: Parkhuset om 31.000 kvm

I ett traditionellt nybyggnadsprojekt släpps det idag ut ca 450 kg CO2/kvm. Nu påbörjar Fabege projekteringen av Parkhuset i Solna Business Park som förväntas uppnå ett utsläpp på 225 CO2/kvm. Projektet innehåller 31.000 kvm lokaler.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om Fabeges stora utvecklingsplaner för att skapa en moder stadsdel i Solna Business Park, läs mer här. Nu drivs en detaljplan som omfattar fyra projekt, bland annat Parkhuset.

För att uppnå en halverad klimatpåverkan kommer bl a byggdelar från ett rivningsprojekt i Solna Business Park att återbrukas. Tillsammans med RISE, NCC och Codesign har en utredning gjorts för att säkerställa att delar från betongstommen kan återbrukas i nybyggnationen av Parkhuset. Ett preliminärt resultat av utredningen visar att ca 3.500 kvm håldäckselement kan återbrukas, vilket motsvarar en besparing på ca 300 ton CO2. Dessutom byggs Parkhuset med trästomme och med klimatsmarta materialval genom hela projektet. På så sätt kan vi sänka utsläppen till 225 CO2/kvm.

– Vi har precis färdigställt Skandinaviens första nollenergi-hotell – nu höjer vi ribban ytterligare med ett av Sveriges mest intressanta nybyggnadsprojekt. Vi är ödmjuka inför det arbete som ligger framför oss och branschen som helhet, men ser samtidigt på omställningen mot ett långsiktigt hållbart och lönsamt näringsliv som en stor möjlighet., säger Stefan Dahlbo, vd på Fabege.

Parkhuset blir pilotprojekt i dubbel bemärkelse – både som första projekt att projekteras i Solna Business Parks kommande omvandling, men även som första projekt ut i forskningsprojektet ”Återhus – att bygga hus av hus”. Återhus möjliggör återbruk av tunga byggnadsdelar i en branschövergripande övergång till cirkulär ekonomi, och fokuserar på stomdelar och fasad av betong och stål för återbruk inom ny- och ombyggnation. Projektet består av 13 samverkanspartners och utförs med stöd från Vinnova.

– Vi har satt höga hållbarhetsmål på Fabege om att nå ett halverat klimatavtryck till 2030. När vi nu tillsammans med Återhus får en chans att testa att uppnå en halverad klimatpåverkan för ett nybyggnadsprojekt redan idag så ser vi ingen anledning att vänta. Vi vill inte bara utmana oss själva utan hela branschen, och vi hoppas att vi med Parkhuset även kan inspirera andra att tänka utanför boxen, säger Erik Dahlström, Chef för nyproduktion och ansvarig för Återhus på Fabege.

Solna Business Park står idag inför stora förändringar och ska under de kommande åren omvandlas till ett nytt attraktivt område för både företag och boende. Parkhuset, ett 8 våningar högt kontorshus på ca 31.000 kvm BTA, blir första projektet ut att projekteras. Här finns det en unik chans som kund att i tidigt skede vara med och sätta sin egen prägel och göra den stora omställningen gällande arbetssätt, kontorets roll, klimatpåverkan och trivsel.

Kontorsprojekett Parkhuset ska byggas på en plats som idag är parkeringsyta, nära infarten från Frösundaleden. Bilder: Walk the Room.
Atrium i den tänkta kontorsbyggnaden.

Missa inte Stockholmsmarknaden 2022 den 18 maj.

Kom och lyssna på Nordeas chefsekonom Annika Winsth om de nya förutsättningarna – Tvärnit eller vad?
Missa inte professor Dick Harrison som talar om fastigheter i orostider – En trygg hamn?

Annat ur programmet:
• Kommunerna som bäddar för tillväxt
• Viktiga Framtidscase för Stockholmsområdet
• Är ränterisken felanalyserad?
• Hearing: City eller externa hubbar – vad är bästa investeringen?

Kolla in hela programmet här – och anmäl dig till ett toppseminarium på Grand Hotel den 18 maj.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan