Så här kommer Icas nya huvudkontor att se ut. Ica flyttar från Solna Business Park till Arenastaden.

Fabege vann kampen om Icas nya huvudkontor

Annons

Hyr 23.000 kvm i Arenastaden – Årets största uthyrning. Ica Gruppen har tecknat ett nytt 12-årigt avtal om drygt 23.000 kvm exklusive garage i Arenastaden i Solna. Det totala hyresvärdet inklusive parkering uppgår till cirka 68 miljoner årligen.

Tenant & Partner har varit rådgivare till Ica i flyttprocessen.

Kontoret kommer att byggas på fastigheten Signalen 3 och inflyttning sker under det tredje kvartalet 2018. Det är den fastighet som Fabege köpte av Estancia och som ligger ”på andra sidan spåren”. Kontoret kommer alltså att ligga mitt emot Mall of Scandinavia.

Det är årets hittills i särklass största uthyrning i Sverige. Se topplistan här.

Ica Gruppen har idag flera olika kontor i Solna och Sundbyberg som de nu kommer att lämna för att samla verksamheterna. Bland annat lämnar de Fabeges lokaler i Solna Business Park. Den Ica Maxi-butik som finns i fastigheten där kommer att vara kvar.

– Idag har vi i tre olika kontor i Solna- och Sundbybergsområdet. Vi har under en längre tid velat samla våra medarbetare i Stockholm på ett kontor. Nu har vi hittat en lösning som vi är mycket nöjda med. Vi blir kvar i området, kan samla medarbetarna bättre och får moderna och miljöcertifierade kontor. Vi ser fram emot att fortsätta vårt långa samarbete med Fabege, säger Petra Albuschus, HR-direktör för Ica Gruppen.

Signalen 3 är belägen vid Signalbron, nära Mall of Scandinavia, Friends Arena och pendeltågsstationen Solna Station.

– Vi är verkligen glada över att fortsätta utveckla vår långa och goda relation med Ica. De har varit en viktig och stark profil i Solna Business Park under många år och nu har vi hittat en lösning där ICAs kontor och varumärke bildar ett välkomnande inslag vid porten till Arenastaden, samtidigt som ICA Maxi butiken med sitt breda serviceutbud blir kvar i Solna Business Park, säger Klaus Hansen Vikström, vVD och affärsutvecklingschef Fabege.

Den beräknade projektinvesteringen för Fabege uppgår till drygt 1 miljard och Ica kommer att hyra drygt 80 procent av den totala uthyrningsbara ytan. Det nya kontraktet med Ica Gruppen innebär en ökad nettouthyrning om cirka 23 Mkr.

Torbjörn Eriksson, VD på Tenant & Partner:

– Vi har stöttat Ica i lokalrelaterade projekt under många år och är stolta över att få fortsatt förtroende genom delaktighet i denna resa. Både Ica och Fabege har agerat mycket professionellt genom hela dialogen och vi är säkra på att kv Signalen ger helt rätt förutsättningar för Icas förändringsprojekt.

Tenant & Partner har bistått ICA i projektet från strategi och behovsanalys till lokalsökning, kravställning, förhandling och tecknande av hyresavtal.

Fabege har tidigare lyckats attrahera ett flertal stora hyresgäster till Arenastaden, bland annat Vattenfall, TeliaSonera och SEB.

Det är Reflex Arkitekter som ritar kontorshuset Signalen 3 åt Fabege.

– Vi är glada och stolta över att få fortsätta samarbetet med Fabege, i att skapa moderna arbetsplatser för stora kontorshyresgäster, säger Anders Nordlund, uppdragsansvarig arkitekt på Reflex. Vi kommer att använda erfarenheter från Skatteverkets och TeliaSoneras huvudkontor, och forma en kreativ miljö där ICA ska kunna fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

Liksom i det nuvarande kontoret i Solna Business Park så kommer det att finnas en stor trappa inomhus.
Liksom i det nuvarande kontoret i Solna Business Park så kommer det att finnas en stor trappa inomhus.
Situationsplan Signalen 3.  Fastigheten ligger på andra sidan spårområdet, sett från resten av Arenastaden. Icas kontor hamnar mitt emot Mall of Scandinavia.
Situationsplan Signalen 3. Fastigheten ligger på andra sidan spårområdet, sett från resten av Arenastaden. Icas kontor hamnar mitt emot Mall of Scandinavia.

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över McDonalds gamla lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Tillbaka till förstasidan