Så här kommer Icas nya huvudkontor att se ut. Ica flyttar från Solna Business Park till Arenastaden.

Fabege vann kampen om Icas nya huvudkontor

Hyr 23.000 kvm i Arenastaden – Årets största uthyrning. Ica Gruppen har tecknat ett nytt 12-årigt avtal om drygt 23.000 kvm exklusive garage i Arenastaden i Solna. Det totala hyresvärdet inklusive parkering uppgår till cirka 68 miljoner årligen.

Tenant & Partner har varit rådgivare till Ica i flyttprocessen.

Kontoret kommer att byggas på fastigheten Signalen 3 och inflyttning sker under det tredje kvartalet 2018. Det är den fastighet som Fabege köpte av Estancia och som ligger ”på andra sidan spåren”. Kontoret kommer alltså att ligga mitt emot Mall of Scandinavia.

Det är årets hittills i särklass största uthyrning i Sverige. Se topplistan här.

Ica Gruppen har idag flera olika kontor i Solna och Sundbyberg som de nu kommer att lämna för att samla verksamheterna. Bland annat lämnar de Fabeges lokaler i Solna Business Park. Den Ica Maxi-butik som finns i fastigheten där kommer att vara kvar.

– Idag har vi i tre olika kontor i Solna- och Sundbybergsområdet. Vi har under en längre tid velat samla våra medarbetare i Stockholm på ett kontor. Nu har vi hittat en lösning som vi är mycket nöjda med. Vi blir kvar i området, kan samla medarbetarna bättre och får moderna och miljöcertifierade kontor. Vi ser fram emot att fortsätta vårt långa samarbete med Fabege, säger Petra Albuschus, HR-direktör för Ica Gruppen.

Signalen 3 är belägen vid Signalbron, nära Mall of Scandinavia, Friends Arena och pendeltågsstationen Solna Station.

– Vi är verkligen glada över att fortsätta utveckla vår långa och goda relation med Ica. De har varit en viktig och stark profil i Solna Business Park under många år och nu har vi hittat en lösning där ICAs kontor och varumärke bildar ett välkomnande inslag vid porten till Arenastaden, samtidigt som ICA Maxi butiken med sitt breda serviceutbud blir kvar i Solna Business Park, säger Klaus Hansen Vikström, vVD och affärsutvecklingschef Fabege.

Den beräknade projektinvesteringen för Fabege uppgår till drygt 1 miljard och Ica kommer att hyra drygt 80 procent av den totala uthyrningsbara ytan. Det nya kontraktet med Ica Gruppen innebär en ökad nettouthyrning om cirka 23 Mkr.

Torbjörn Eriksson, VD på Tenant & Partner:

– Vi har stöttat Ica i lokalrelaterade projekt under många år och är stolta över att få fortsatt förtroende genom delaktighet i denna resa. Både Ica och Fabege har agerat mycket professionellt genom hela dialogen och vi är säkra på att kv Signalen ger helt rätt förutsättningar för Icas förändringsprojekt.

Tenant & Partner har bistått ICA i projektet från strategi och behovsanalys till lokalsökning, kravställning, förhandling och tecknande av hyresavtal.

Fabege har tidigare lyckats attrahera ett flertal stora hyresgäster till Arenastaden, bland annat Vattenfall, TeliaSonera och SEB.

Det är Reflex Arkitekter som ritar kontorshuset Signalen 3 åt Fabege.

– Vi är glada och stolta över att få fortsätta samarbetet med Fabege, i att skapa moderna arbetsplatser för stora kontorshyresgäster, säger Anders Nordlund, uppdragsansvarig arkitekt på Reflex. Vi kommer att använda erfarenheter från Skatteverkets och TeliaSoneras huvudkontor, och forma en kreativ miljö där ICA ska kunna fortsätta att utveckla sin verksamhet.

Fastighetsvärlden Idag 2015-08-31

Liksom i det nuvarande kontoret i Solna Business Park så kommer det att finnas en stor trappa inomhus.
Liksom i det nuvarande kontoret i Solna Business Park så kommer det att finnas en stor trappa inomhus.
Situationsplan Signalen 3. Fastigheten ligger på andra sidan spårområdet, sett från resten av Arenastaden. Icas kontor hamnar mitt emot Mall of Scandinavia.
Situationsplan Signalen 3. Fastigheten ligger på andra sidan spårområdet, sett från resten av Arenastaden. Icas kontor hamnar mitt emot Mall of Scandinavia.

Fler Nyheter från förstasidan

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Statlig jakt efter citylokaler

Fyra aktörer i gemensam satsning för att finna 8.000–12.000 kvm.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Jubel vid Olav Thon när delar av gränsen öppnar

Olav Thon själv ger sin syn på den den nedslängda gränsen – och vill öppna mer.

Stordalen i miljardaffär på Kungsholmen

Mitt i hotellkrisen säljer Stordalens fastighetsbolag Strawberry Forever en hotellfastighet i Stockholms innerstad.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

Fabege köper ”pusselbit” för 760 mkr

Går vidare med sin stora framtidssatsning söder om Stockholm.

Tillbaka till förstasidan