Skattverkets tidigare lokaler i Solna Strand ska bli en "stad under tak". Illustrationer: Tomorrow.

Bildextra: Fabeges plan för jättevakansen efter Skatteverket

Fabege skapar ett nytt koncept i Skattverkets tidigare huvudkontor i Solna Strand. I ett kvarter på cirka 50.000 kvm med flexibla kontorsytor och ett gemensamt utbud av service, kultur och rekreation, lanserar man Staden under tak.

Fastigheten Nöten 4 var tidigare en del av Skattverkets huvudkontor. Myndigheten, som nyligen lämnade fastigheten för Vasakronan i Sundbyberg, hyrde hela fastigheten vilket gör den till Stockholms just nu största vakans.

Det nya konceptet för fastigheten kallar Fabege för ”Staden under tak”. Nöten 4 ska få ett stort utbud av gemensam service såsom konferensanläggning, matmarknad, restaurang, wellnesscenter, hunddagis, kafé, garage och bilpool.

– Med Staden under tak kan vi erbjuda ett smart alternativ för företag och organisationer med fokus på cirkulärt tänkande, gemensamma ytor, flexibilitet, service och kultur precis vid vattnet. Vi är övertygade om att både människor och företag kommer att trivas och utvecklas här, säger Johan Zachrisson, Affärsutvecklingschef på Fabege.

Med en hörsal för 150 personer, livescener och studios finns även möjlighet att husera olika typer av evenemang och tillställningar.

– Det vi helt enkelt vi gör är att vi öppnar upp den här byggnaden. Det finnas tre huskroppar i grunden och två tydliga entréer i dag, så strukturen är på plats med möjlighet att bryta upp i lämpliga uthyrningsenheter. Sen finns ju en USP för den som vill ha en riktigt stor lokal, säger Johan Zachrisson.

Kontorslokalerna som går att hyra är från mindre kontor om från cirka 1.000 kvm upp till 50.000 kvm om en stor hyresgäst skulle vilja hyra hela fastigheten.

Dessutom kommer delar att hyras ut till en coworkingaktör.

Inflyttning är möjlig från Q4 2023.

Möjligheterna till motion och rekreation är många med ett wellnesscenter komplett med yoga-studio, gym och möjlighet till PT. Den omedelbara närheten till vattnet, den vackra strandpromenaden och parkmiljön ger möjlighet till utomhusträning, kajakpaddling likväl som till återhämtning och meditation.

Gemensamma ytor och faciliteter som nyttjas vid behov utgör även en viktig del av det dedikerade hållbarhetsfokus som präglar projektet. Utöver resurseffektivitet är återbruk en viktig komponent och de ursprungliga byggnaderna kommer att restaureras med största hänsyn till miljön. Dessa initiativ har resulterat i att Staden under tak, när det står klart, kommer att bli den fjärde byggnaden i Sverige som tilldelas branschens högsta miljöcertifikat, BREEAM In-Use, Outstanding.

– Vår ambition är att göra det så enkelt som möjligt för våra kunders medarbetare att få ihop ett hållbart och fantastiskt liv. Att bevara och utveckla en byggnad på det här sättet är det absolut mest fördelaktiga ur ett hållbarhetsperspektiv. Med ambitionen BREEAM In-Use, Outstanding, så skapar vi här ett fantastiskt kvarter att vara stolt över och att trivas i länge, säger Mia Häggström, Hållbarhetschef på Fabege.

Precis intill ligger Humlegårdens fastighet Päronet 8 där Skatteverket tidigare hyrde 20.000 kvm. Även den är vakant. Humlegården har nyligen lanserat fastigheten som konceptet Greenhouse.

SE FILM:

Illustrationer: Tomorrow.

Det vackra läget vid vattnet längs Solna Strand.
Visionsbild för en av entréerna.
Vision för utomhusmiljön vid Staden under tak.
Visionbild över den planerade ljusgården.
Restaurang med uteservering i hörnet av bottenplan.
Uteservering och aktiviteter planeras på ytorna runt byggnaden.
Gemensamma ytor är en del av visionen för fastigheten.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan