Hyrorna upp 14 procent hos starkt Fabege

Annons

”Solna Business Park är vårt nästa Arenastaden”. Fabeges resultat efter skatt ökade under perioden till 705 (240) miljoner, motsvarande 4:26 (1:45) kronor per aktie. Överskottsgraden ökade till 70 procent (68), vilket är rekordhögt för att vara ett första kvartal. Förvaltningsresultatet ökade med 12 procent och värdetillväxten i både förvaltningsportföljen och projektportföljen bidrog till resultatet.

– Trenderna med hög efterfrågan på hyresmarknaden, låga marknadsräntor och stigande hyresnivåer har nu tilltagit i styrka och blivit ännu tydligare i inledningen av det nya året. Den aktivitet vi upplever på marknaden och de siffror vi nu redovisar visar på en fortsatt positiv utveckling för Fabege, säger Christian Hermelin, VD Fabege.

På marknaden finns ett ökat intresse för fastighetsinvesteringar och god tillgång till kapital, konstaterar Fabege.

– Den starka fastighetsmarknaden sätter press på avkastningskraven, och jag är övertygad om att vi inom kort kommer att se rekordnivåer. Jag tror på nivåer under 4 procent, säger Christian Hermelin, VD Fabege till Fastighetsvärlden.

De omförhandlade hyreskontrakten hos Fabege har lett till höjda hyror om 14 procent. Höjningen gäller alla bolagets geografiska marknader.I identiskt bestånd ökade hyresintäkterna med 9 procent, konstaterar Fabege i rapporten.

Christian Hermelin berättar för Fastighetsvärlden att bolaget gärna vrider upp projekttakten ytterligare. Bolaget har ytterligare byggrätter i bland annat Arenastaden och Solna Business Park samt vid före detta Råsunda fotbollsstadion (ihop med Peab).

– Vi kan utveckla Solna Business Park mycket mer. Solna Business Park är vårt nästa Arenastaden. Där har vi fastigheter som behöver moderniseras och vi har fastigheter där det saknas byggnader, säger Christian Hermelin.

Fabege är redo att bygga på delvis kalkylerad spekulation i alla bolagets områden.

– Har vi 50 procent av ett projekt uthyrt så kan vi köra igång. Det finns en stor efterfrågan på lokaler och det finns en klar trend om att kunderna flyttar till kvalitet.

Men allt är inte guld och gröna skogar hos Fabege. För några veckor sedan avslöjade Fastighetsvärlden att Ica söker efter nya kontorslokaler. Livsmedelsjätten har blivit trångbodd i sitt huvudkontor hos Fabege i Solna Business Park.

– Vår ambition är att ha kvar Ica som hyresgäst. Men om vi skulle misslyckas så har vi tre år på oss att hitta en lösning för fastigheten, säger Christian Hermelin.

Fabeges första kvartal i siffror:

  • Hyresintäkterna uppgick till 502 Mkr (513). I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 9 procent.
  • Driftsöverskottet ökade till 350 Mkr (349). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med cirka 10 procent. Överskottsgraden ökade till 70 procent (68).
  • Förvaltningsresultatet ökade med 12 procent till 168 Mkr (150).
  • Realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 708 Mkr (295) och på räntederivat till -57 Mkr (-141).
  • Periodens resultat före skatt uppgick till 886 Mkr (330). Periodens resultat efter skatt uppgick till 705 Mkr (240), motsvarande 4:26 kr per aktie (1:45).
  • Nettouthyrningen under perioden uppgick till 12 Mkr (17) efter en större uthyrning till SBAB samt flera förvaltningsuthyrningar. Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade med i genomsnitt 14 procent.
  • Justerad soliditet uppgick till 39 procent och justerad belåningsgrad uppgick till 56 procent

Fastighetsvärlden Idag         2015-04-23

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan