Fabege köper för 812 miljoner i Älvsjö

Fabege köper fastigheten Kabelverket 2 i Älvsjö av Revelop för 812 miljoner kronor. Den består av fyra kontorshus på cirka 22.000 kvm, som 1996 uppfördes för Ericssons räkning, men som nu är fullt uthyrda till andra hyresgäster. Genom köpet tar Fabege steget in i ytterligare ett område i södra Stockholmsområdet.

Annons

Nordanö har varit säljarens rådgivare i affären.

På fastigheten finns även en äldre byggnad från 1917 och framtida projektmöjligheter i en pågående detaljplan. Köpeskillingen före avdrag för latent skatt uppgår till 812 miljoner kronor och de årliga hyresintäkterna utgör cirka 50 miljoner kronor. Tillträde sker den 30 april 2022.

Stockholm stad har lanserat en kraftsatsning på att vända snedfördelningen av kontorsarbetsplatser i södra och norra Stockholm och har pekat ut Älvsjö som en viktig framtida kontorshubb söderut (läs mer i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2022 – åtta sidors kartläggning. I framtiden kommer pendeltågsstationen, som redan förbinder flera linjer, få sällskap av både tunnelbana och spårväg Syd.

– Vi tror starkt på tillväxten i södra Stockholm och genom förvärvet får vi en bra fastighet med framtida potential, stabila hyresgäster som genererar starkt kassaflöde, och detta i ett läge som passar väl in i vår utvecklingsstrategi söderut som går från Hammarby Sjöstad till Flemingsberg, kommenterar Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

– Förvärvet ger oss ytterligare välfungerande, bra kontor till konkurrenskraftiga hyror i ett tillväxtområde med närhet till Älvsjömässan, nya bostäder i närområdet och en hög tillgänglighet i kollektivtrafiken. Revelop har förvaltat och utvecklat fastigheten på ett bra sätt. Vi är nu glada över att Kabelverket 2 kommer in i vår portfölj och är mycket nöjda med affären, säger Johan Zachrisson, Chef affärsutveckling på Fabege.

Sedan fastigheten förvärvades 2015 av Revelop har vakansgraden minskat. Revelop driver även sitt egenutvecklade co-working koncept C/O med en anläggning på cirka 1.450 kvadratmeter i fastigheten.

Revelop har även drivit ett långsiktigt utvecklingsarbete för att möjliggöra en förtätning av fastigheten. I december 2021 antogs en ny detaljplan innebärande att byggrätten ökar med ca 60 procent. Detta motsvarar ett tillskott av 3.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för kontor genom påbyggnation samt ett nytt 14 våningars höghus innehållande 10.800 kvadratmeter BTA med kontor och 55 bostadslägenheter.

– Vi är stolta över att kunna omsätta vår hållbarhetsstrategi i praktiken genom att, med befintliga byggnader som plattform, skapa nya kontor och bostäder. Vi önskar Fabege lycka till med fastighetens fortsatta hållbarhetsresa, säger Revelops koncernchef Thomas Sipos.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan