Fabege köper för 812 miljoner i Älvsjö

Fabege köper fastigheten Kabelverket 2 i Älvsjö av Revelop för 812 miljoner kronor. Den består av fyra kontorshus på cirka 22.000 kvm, som 1996 uppfördes för Ericssons räkning, men som nu är fullt uthyrda till andra hyresgäster. Genom köpet tar Fabege steget in i ytterligare ett område i södra Stockholmsområdet.

Nordanö har varit säljarens rådgivare i affären.

På fastigheten finns även en äldre byggnad från 1917 och framtida projektmöjligheter i en pågående detaljplan. Köpeskillingen före avdrag för latent skatt uppgår till 812 miljoner kronor och de årliga hyresintäkterna utgör cirka 50 miljoner kronor. Tillträde sker den 30 april 2022.

Stockholm stad har lanserat en kraftsatsning på att vända snedfördelningen av kontorsarbetsplatser i södra och norra Stockholm och har pekat ut Älvsjö som en viktig framtida kontorshubb söderut (läs mer i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2022 – åtta sidors kartläggning. I framtiden kommer pendeltågsstationen, som redan förbinder flera linjer, få sällskap av både tunnelbana och spårväg Syd.

– Vi tror starkt på tillväxten i södra Stockholm och genom förvärvet får vi en bra fastighet med framtida potential, stabila hyresgäster som genererar starkt kassaflöde, och detta i ett läge som passar väl in i vår utvecklingsstrategi söderut som går från Hammarby Sjöstad till Flemingsberg, kommenterar Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

– Förvärvet ger oss ytterligare välfungerande, bra kontor till konkurrenskraftiga hyror i ett tillväxtområde med närhet till Älvsjömässan, nya bostäder i närområdet och en hög tillgänglighet i kollektivtrafiken. Revelop har förvaltat och utvecklat fastigheten på ett bra sätt. Vi är nu glada över att Kabelverket 2 kommer in i vår portfölj och är mycket nöjda med affären, säger Johan Zachrisson, Chef affärsutveckling på Fabege.

Sedan fastigheten förvärvades 2015 av Revelop har vakansgraden minskat. Revelop driver även sitt egenutvecklade co-working koncept C/O med en anläggning på cirka 1.450 kvadratmeter i fastigheten.

Revelop har även drivit ett långsiktigt utvecklingsarbete för att möjliggöra en förtätning av fastigheten. I december 2021 antogs en ny detaljplan innebärande att byggrätten ökar med ca 60 procent. Detta motsvarar ett tillskott av 3.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för kontor genom påbyggnation samt ett nytt 14 våningars höghus innehållande 10.800 kvadratmeter BTA med kontor och 55 bostadslägenheter.

– Vi är stolta över att kunna omsätta vår hållbarhetsstrategi i praktiken genom att, med befintliga byggnader som plattform, skapa nya kontor och bostäder. Vi önskar Fabege lycka till med fastighetens fortsatta hållbarhetsresa, säger Revelops koncernchef Thomas Sipos.

Fler Nyheter från förstasidan

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Bonava köper för 312 miljoner

Byggrätter för 230 bostäder ingår i affären.

Fastator säljer aktier till Pierre Ladow

”Behovet ökar. Produktioner flyttas hem och länder ska bli mer självförsörjande”

Genesta hyr ut 6.000 kvm efter stor Ica som flyttar

Fyller upp efter stor hyresgäst som satsat på eget projekt i närheten.

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tillbaka till förstasidan