Fabege köper för 812 miljoner i Älvsjö

Fabege köper fastigheten Kabelverket 2 i Älvsjö av Revelop för 812 miljoner kronor. Den består av fyra kontorshus på cirka 22.000 kvm, som 1996 uppfördes för Ericssons räkning, men som nu är fullt uthyrda till andra hyresgäster. Genom köpet tar Fabege steget in i ytterligare ett område i södra Stockholmsområdet.

Nordanö har varit säljarens rådgivare i affären.

På fastigheten finns även en äldre byggnad från 1917 och framtida projektmöjligheter i en pågående detaljplan. Köpeskillingen före avdrag för latent skatt uppgår till 812 miljoner kronor och de årliga hyresintäkterna utgör cirka 50 miljoner kronor. Tillträde sker den 30 april 2022.

Stockholm stad har lanserat en kraftsatsning på att vända snedfördelningen av kontorsarbetsplatser i södra och norra Stockholm och har pekat ut Älvsjö som en viktig framtida kontorshubb söderut (läs mer i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2022 – åtta sidors kartläggning. I framtiden kommer pendeltågsstationen, som redan förbinder flera linjer, få sällskap av både tunnelbana och spårväg Syd.

– Vi tror starkt på tillväxten i södra Stockholm och genom förvärvet får vi en bra fastighet med framtida potential, stabila hyresgäster som genererar starkt kassaflöde, och detta i ett läge som passar väl in i vår utvecklingsstrategi söderut som går från Hammarby Sjöstad till Flemingsberg, kommenterar Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

– Förvärvet ger oss ytterligare välfungerande, bra kontor till konkurrenskraftiga hyror i ett tillväxtområde med närhet till Älvsjömässan, nya bostäder i närområdet och en hög tillgänglighet i kollektivtrafiken. Revelop har förvaltat och utvecklat fastigheten på ett bra sätt. Vi är nu glada över att Kabelverket 2 kommer in i vår portfölj och är mycket nöjda med affären, säger Johan Zachrisson, Chef affärsutveckling på Fabege.

Sedan fastigheten förvärvades 2015 av Revelop har vakansgraden minskat. Revelop driver även sitt egenutvecklade co-working koncept C/O med en anläggning på cirka 1.450 kvadratmeter i fastigheten.

Revelop har även drivit ett långsiktigt utvecklingsarbete för att möjliggöra en förtätning av fastigheten. I december 2021 antogs en ny detaljplan innebärande att byggrätten ökar med ca 60 procent. Detta motsvarar ett tillskott av 3.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för kontor genom påbyggnation samt ett nytt 14 våningars höghus innehållande 10.800 kvadratmeter BTA med kontor och 55 bostadslägenheter.

– Vi är stolta över att kunna omsätta vår hållbarhetsstrategi i praktiken genom att, med befintliga byggnader som plattform, skapa nya kontor och bostäder. Vi önskar Fabege lycka till med fastighetens fortsatta hållbarhetsresa, säger Revelops koncernchef Thomas Sipos.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Starkt från Vasakronan – men ingen utdelning

188-miljardersbolaget visar nyckeltalen för 2022. Fastighetsvärdena skrevs ner under fjärde kvartalet.

Årets lokalkonsult 2022

Den meriterade juryn har korat en vinnare.

Två har hittat nya hem i Bromma –  totalt 16.000 kvm

Två stora hyresavtal är klara när planer på stor stadsutveckling är på gång.

Intar vad som kan bli stans häftigaste takbar

Fantastisk utsikt över Stockholm.

Lämnar Skanska efter 20 år  – får toppjobb vid Humlegården

Blir fastighets- och uthyrningschef.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Tillbaka till förstasidan