Stockholm South Business District I Flemingsberg.

Fabege hyr ut 17.000 kvm i Flemingsberg

Alfa Laval blir Fabeges första stora nya kontorshyresgäst i det stora projektet Stockholm South Business District i Flemingsberg. De kommer att hyra drygt 17.000 kvm med option på ytterligare kontorsytor. Det är samtidigt en smäll för Revelop som får stora ytor tomställda i Tumba.

Stefan Dahlbo, vd Fabege.
Visa faktaruta

Avtalet är på 22 år och tillträde beräknas ske under det andra kvartalet 2025.

Uthyrningen är den största hittills under 2021. Se FV:s topplista här. 

Både Alfa Lavals nya kontor och det högteknologiska innovationscentret kommer att utformas i nära samarbete med Fabege och med stort fokus på människan, platsen och teknologi för att stimulera nya sätt att arbeta. Lokalerna kommer bli arbetsplats för bolagets 700 medarbetare.

Uthyrningen med en årlig hyra på cirka 45 Mkr ger en flygande start på visionen för framtiden där 50.000 arbetande, 50.000 boende och 50.000 besökare förutspås samlas i ett pulserande Flemingsberg.

– Vi är oerhört glada över det förtroende Alfa Laval visar genom att de väljer Flemingsberg för sin framtida utveckling och verksamhet. Huddinge kommuns och vår gemensamma vision har nu fått ytterligare en pusselbit på plats, kommenterar Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

Fastighetsvärlden: Är det proppen ur nu? Liknande som när ni tecknade det stora avtalet med Vattenfall för Arenastaden 2009?

– (haha). Jag förstår liknelsen. Det var första stora kontraktet där. Och nu är detta ett startskott för Flemingsberg. På många sätt var Arenastaden en perfekt plats för många bolag som samordnade sina kontor. För Flemingsberg tror jag på en annan dynamik. Jag tror istället på ett flertal något mindre hyresgäster, delvis drivet av närheten till KTH och Karolinska Sjukhuset där, säger Stefan Dahlbo.

Mindre hyresgäster vill sällan vänta på en hel produktionsfas. Är ni redo att bygga på spekulation?

– Vi kommer säkert att bygga på spekulation, men när och i vilken omfattning får vi återkomma till.

Räknat utifrån 17.000 kvm är det den 26:e största kontorsuthyrningen i Sverige under 2000-talet, enligt Fastighetsvärldens statistik. Under perioden är det Fabeges sjunde största.

I arbetet med utformningen av Flemingsbergsdalen är målet att skapa ett attraktivt nav för näringslivet söder om innerstan och utveckla boendemiljöer med grönska och ett rikt gatuliv i anslutning till kollektiv- och regionaltrafikens södra hubb och ett av Stockholms största naturreservat.

– Jag är glad men inte förvånad över att Alfa Laval väljer Flemingsberg som är ett av Sveriges starkaste utvecklingsområden. Alfa Lavals kontor och innovationscenter markerar en spännande start för det nya centrumet för kontorsarbetsplatser i regionen och kommer bli ett perfekt komplement till de aktörer inom bland annat forskning, medicin och akademi som redan finns i området, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Eva Schiller, PR Manager på Alfa Laval, berättar för Fastighetsvärlden att bolaget utvärderade flera alternativ innan bolaget slutligen beslutade sig för Flemingsberg – och en flytt från Tumba.

– Den nya platsen kommer att anpassas till Alfa Lavals framtida affärsbehov och bli en modern och digital arbetsplats som möjliggör nya sätt att arbeta. Flemingsberg är Sveriges största affärsutvecklingsområde med bra serviceutbud och infrastruktur. Sammantaget hoppas vi att detta kommer att göra Alfa Laval till en attraktiv arbetsgivare för nuvarande och framtida anställda, och ge våra kunder och besökare en bra upplevelse.

Alfa Laval lämnar i och med den nya förhyrningen merparten av Revelops (tidigare Profi Fastigheter) fastighet Tumba 7:150 i Tumba där man varit klart största hyresgäst med ytor om cirka 40.000 kvm.

Alfa Laval kommer att behålla de delar där tung trafik och den stadskärna som planeras i Flemingsberg inte passar så bra ihop.

– Flemingsberg är därför inte en lämplig placering av vårt distributionscentra eftersom den verksamheten kräver frekvent tillgänglighet för lastbilar. Lager och distribution kommer därför inte inkluderas i flyttplanerna till Flemingsberg utan stanna i Tumba, säger Eva Schiller, PR Manager på Alfa Laval, till Fastighetsvärlden.

Revelop förvärvade den 79.000 kvm stora fastigheten i Tumba i november 2016 med relativt stora kontorsvakanser. Revelop köpte den från Starwood som i sin tur köpt sedan från Sveareal/Fortin.

Alfa Laval ägde fastigheten till år 2000 när den såldes till Realia. 2001 gjorde bolagen en tilläggsaffär.

Fabeges investeringskostnad är cirka 670 Mkr exklusive markförvärv. Under byggprocessen kommer Fabege att arbeta aktivt med att minska klimatpåverkan samt säkerställa att husets klimatavtryck under dess livslängd blir så låg som möjligt, bland annat genom att nyttja förnybara energislag så som till exempel solel samt installera energieffektiv teknik och säkerställa en hög grad av energiåtervinning. Byggnaden kommer att certifieras med målet att nå BREEAM-SE nivå excellent.

Tidigare kommunicerades även att detaljplanen för bygget av den Kungliga Dramatiska Teaterns och Kungliga Operans nya ateljéer, verkstäder och repetitionssalar i Flemingsberg vann laga kraft i somras och att projekteringen har inletts. Inflyttning beräknas ske 2024.

Visionsbild för Flemingsbergsdalen 2050. Illustration: BIG

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Köper bredvid Centralen

Fastighetsaffär mitt i Stockholm. Varit till salu sedan 2019. FV avslöjar priset – som är smått chockerande lågt.

Stort kontorsprojekt bantas med 20.000 kvm

Ytan minskas för att rädda floran. Läs om de nya planerna för projektet som ligger inom tullarna i Stockholm.

Klart: Trianon i mål med köp av börsbolag

Fastigheter för 1,5 miljarder kronor ingår.

Skapar jv med risk för kallsup

Investeringsbehovet bedöms uppgå till 40–60 miljarder kronor den närmaste tiden.

SBB fångar polisen och låser in i 15 år

Kontrakt på cirka 9.000 kvm signerat.

Nytt uppbrott på Kungsgatan – lämnar efter 24 år

Fabege har gjort klart med ny hyresgäst i känt hörnläge.

Tillbaka till förstasidan