Fabege säljer ytterligare en färdigutvecklad fastighet i Arenastaden till tyska Union. Till höger syns Vattenfallshuset som ingick i förra affären mellan parterna.

Union gör nytt miljardköp från Fabege – på ny rekordnivå

Köper nya Svenska Spel-huset i Arenastaden för 1,2 miljarder. Fabege har tecknat avtal om att sälja fastigheten Uarda 7, i Arenastaden till tyska Union Investment för 1.184 miljoner kronor.

Affären kommer nio månader efter att Fabege sålde Uarda 5 (Vattenfallshuset) till Union 2.257 miljoner kronor (läs mer här).

Fastigheten Uarda 7 är belägen mitt i Arenastaden med adress Evenemangsgatan 17 och Dalvägen 22. Fastigheten omfattar cirka 17.400 kvm kontor och är idag uthyrd till 95 procent. Större hyresgäster är Svenska Spel, KPMG, Sodexo, Nordea och Handelsbanken.

Priset nu motsvarar smått chockerande höga 68.000 kronor per kvadratmeter, vilket är marginellt högre än det pris som AMF Fastigheter betalade för Fatburen på Södermalm. Och då ligger ju som bekant Arenastaden en bra bit utanför tullarna… Flera värderare som Fastighetsvärlden talat med bedömer yielden till rekordlåga 3,75. Någon säger 4,00. Den förstnämnda nivån är i nivå med det bästa i Stockholm CBD.

Cushman & Wakefield var rådgivare i transaktionen.

Affären ger ett resultat om 104 Mkr före skatt och 190 Mkr efter skatt vilket kommer att redovisas under fjärde kvartalet 2016. Tillträde sker första kvartalet 2017.

– Fastigheten motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan, det vill säga att den är färdigutvecklad, fullt uthyrd och med långa avtal. Genom försäljningen skapar vi utrymme för fler värdeskapande investeringar. Jag är nöjd med denna affär som är helt i linje med vår långsiktiga strategi och samtidigt glad över förtroendet att fortsätta förvalta fastigheten och ta hand om relationerna med kunderna, kommenterar Klaus Hansen Vikström, vVD och affärsutvecklingschef på Fabege.

Fastighetsvärlden Idag 2016-11-17

Fastigheten Uarda 7 i Arenastaden.
Fastigheten Uarda 7 i Arenastaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Max Martin och Harald Mix köper i Lärkstaden – läs priset

Köper en mindre fastighet. Båda har sedan tidigare varsin fastighet i närheten.

Tuffa siffror i Tobins Q1-rapport

Vd:n: ”Det något ljusare marknadsläget syns ännu inte i våra siffror.”

Areim hyr ut 5.000 kvm

Den stora fastigheten i det centrala läget är till salu.

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Sällsynt sjukhusaffär för 1,4 mdr

Ett långt hyresavtal samt en nyligen genomförd renovering och tillbyggnad ligger bakom priset. Läs även om köparens tidigare bestånd och ägarbild.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Tillbaka till förstasidan