Den nya stadsdelen Haga Norra växer fram i Solna. Kvarter 1 är en kontorsfastighet med fasad av ljust återbrukat gult tegel som står klart 2024. I förgrunden syns Kvarter 2 som också är en kontorsbyggnad med fasad i rött tegel som beräknas stå klar 2025. Illustration: Walk the Room

Fabege bygger 30.000 kvm i Haga Norra på spekulation

Fabege har tagit en handfull skalper i Arenastaden. Nu satsar bolaget på nästa genom att bygga 30.000 kvm kontor i närbelägna Haga Norra  – och man gör det helt på kalkylerad spekulation.

Det handlar alltså om den stora fastigheter längs Frösundaleden som tidigare hade Bilia som hyresgäst. Bilhandlaren finns fortfarande kvar som stor hyresgäst i nya lokaler och i ett nytt läge. Det har även av Brabo och Fabege utvecklats bostäder på platsen och hur är det även dags för kontor.

Fabege påbörjar nu  uppförandet av det första kontorskvarteret. Kvarter 1 har en ljus BTA på cirka 31.500 kvm, vilket motsvarar en uthyrningsbar yta på 26.700 kvm fördelat på åtta våningar. Cirka 2.000 kvm avser handels- och restaurangytor och två våningar garage. Haga Norra Kvarter 1 planeras stå inflyttningsklart i början av 2024.

Det finns gott om bra spårbunden kollektivtrafik i närheten. Till pendeltågsstationen Solna station är det 450 meter. Till tvärbanan några steg länge och ytterligare något längre blir det till tunnelbanestationen när gul linje står klar.

Nästa kontorsetapp, Kvarter 2, omfattar ca 20.000 kvm kontor med inflyttning 2025.

Fabeges investering uppskattas till cirka 1,4 Mdkr och Zengun har upphandlats som entreprenör. BAU är arkitekt till kvarter 1.

Fabege startar projektet på kalkylerad spekulation, utan några klara hyresgäster.

– Det finns en stor efterfrågan på bra kontor i och runt Arenastaden och nu skapar vi en kontorsprodukt av hög kvalitet i en mycket trevlig närmiljö som dessutom bara ligger ett stenkast från Solna station. Den ligger helt rätt i tiden och vi ser fram emot att välkomna hyresgäster till denna pärla till kontorsbyggnad, kommenterar Johan Zachrisson, Affärsutvecklingschef på Fabege.

Kontorsplanen förbereds för stor flexibilitet som möjliggör allt i från en hyresgäst i hela huset upp till delning med åtta hyresgäster per kontorsplan.

– Tid från beslut till önskat tillträde är ofta kopplat till kundens storlek. Då vi ser att detta hus även kommer att attrahera mindre och medelstora företag ser vi ett stort värde i att påbörja upphandling och uppförande av Kvarter 1 redan nu för att korta leveranstiden mot kund, säger Johan Zachrisson.

Fastighetsvärlden berättade om Fabeges planer 2019, läs mer här. Inspirationen till området kommer från Paris och Köpenhamn.

Fabege har tidigare lyckats locka exempelvis Vattenfall, SEB, Telia, Ica och TietoEVRY med stora förhyrningar till Arenastaden.

Det som kommer att utmärka stadsdelen Haga Norra är att den redan från början får en urban trivsel som man oftast finner i betydligt äldre stadsdelar, enligt Fabege. Kvarterens medvetna gestaltning och de många bostadskvarteren som utvecklas parallellt bidrar till att butiker och restauranger i bottenvåningarna får kunder i närområdet. Ett småskaligt stadsliv i ett centralt läge växer fram här. De bostadskvarter som redan står klara har sålts i mycket hög takt, och de första etapperna är redan inflyttade. När området är klart kommer det finnas cirka 1.000 lägenheter.

I Haga Norra är miljö- och hållbarhetambitionerna höga och målet för den första kontorsbyggnaden är att minska CO2-avtrycket med 25 procent från tidig beräkning till färdig produkt, vilket kommer ställa höga krav på metodval under både projekterings- och utförandefasen. Det återbrukade teglet i fasad är ett av många exempel på Fabeges hållbarhetsambitioner och byggnaden kommer att certifieras enligt BREEAM-SE Excellent när den står klar. För att skapa en hållbar stadsdel bygger Fabege även en logistikcentral i området som kommer hantera transporter till och från kontor, butiker, restauranger och bostäderna i de olika kvarteren.

Haga Norra, kvarter 1 huvuddentré.
Detta är Fabeges vision för området Haga Norra. Foto: Fabege
Så här såg det ut på platsen i mitten av november 2021. Foto: Fastighetsvärlden
Så här såg det ut när Bilia höll på att stänga och flytta sin verksamhet till en ny plats inom kvarteret. Foto: Fastighetsvärlden
Totalt tusen bostäder och tiotusentals kvadratmeter kontor ska byggas på vad som tidigare var känt som Biliatomten.
Den första byggnaden, närmast Arenastaden, är klar och innehåller bostäder och Bilias nya showroom.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan