Explosionsartat hett i Örebro

Örebro bjöd på strålande sol och rekordvärme när drygt 160 åhörare samlats vid heldagsseminariet Örebro 2024 .
– Örebro är en oerhört spännande stad. Men det finns fastigheter som pekar långfinger åt besökarna, sa arkitekturkritikern Mark Isitt.
– Det behövs 25.000 nya bostäder i landet årligen framöver. Inte 67.000, glöm det, sa Robert Boije.
– Vi kommer att få se en kraftig förbättring på arbetslöshetssidan, sa minister Johan Pehrsson.

Annons

Det var glada tongångar under i stort sett hela dagen under eventet som ägde rum i Konserthuset i Örebro. Det blev en minst sagt trevlig stund när Kammarorkestern, med full styrka, inledde heldagsseminariet och rev ner applåder.

Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister, född och boende i Örebro, var först upp på scenen:

– Vi ser att inflationen är på väg ut genom dörren, men det är inte en riskfri framtid som möter oss. Vi har några länder runt oss, som Tyskland, som hackar rejält. Men vid årsskiftet räknar jag med en normalkonjunktur och därefter kan landets fulla kraft användas till att bygga Sverige starkare.

Minister Johan Pehrson (L) och Gregor Zubicky, konstnärlig chef för Svenska kammarorkestern i Örebro, i samtal inför Fastighetsdagen Örebro.

Han konstaterade att byggsektorn är en av sektorerna som drabbats hårt på grund av räntehöjningarna.

– Avgörande för många branscher, inte minst fastighetsbranchen, är att räntan går ner, sa Johan Pehrson som även konstaterade att yrkesutbildningar är undervärderade, inte minst inom bygg, och att ville få ett större fokus på detta för att säkra kompetensförsörjningen.

Kammarorkesterns framträdande inför seminariet var mycket uppskattat.

Några avslöjande ur den kommande budgeten, som presenteras 19 september, blev det inte, utan Pehrsson upprepade vad statsministern tidigare sagt.

– Vi ska se till att vi får igång investeringar inom infrastruktur, forskning och utbildning.
Hans egna, lätt lokalpatriotiska, vision är ett förverkligande av ett speciellt och stort projekt.

Tuffare tider – hur hålls sysselsättningen uppe? Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L) var första talare på Fastighetsdagen Örebro.

– Jag är glad över att statsministern lyfte räls. Jag älskar räls. Och Örebro ligger mittemellan Stockholm och Oslo, sa Pehrson och många av åhörarna hoppas nog på projektet Oslo-Sthlm 2.55.

Minister Person avslutade med följande budskap för framtiden:

– Vi kommer att få se en kraftig förbättring på arbetslöshetssidan.

Hur mår svensk ekonomi och bostadsmarknad? Robert Boije, chefsekonom SBAB.

Därefter var det dags för Robert Boije, chefsekonom SBAB, att inta den stora scenen. Även han med Örebrokopplingar. Han har studerat där och nu studerar hans döttrar på universitet där. Han inledde att prata om Johan Pehrsons ansvarsområdet.

– Vi har en tydligt försämrad arbetsmarknad, men under nivån för pandemin och finanskrisen.
Robert Boije var även nöjd över hur storbanken träffat rätt i sina ränteprognoser man offentliggjorde i augusti 2023.

– Vi trodde på en sänkning i maj, ingen i juni, och en vid vardera av höstens fyra möten – vilket nu är Riksbankens spår. I så fall har vi prickat in alla. Då ska jag köpa en flaska champagne till vår prognoschef.

– Jag tror att det blir en räntesänkning vid varje kvarvarande möte

Han varnade dock för att oväntade eller nästan väntade saker kan hända som kan påverka. Han listade en handfull exempel

– Finns många svarta svanar som kan ställa till det.

Robert Boijes svarta svanar…

Angående bostadsmarknaden och priserna sa Robert Boije:

– Det är ett mycket stort utbud just nu jämfört med tidigare, men inte fler budgivare och processerna tar lång tid.

SBAB:s prognos är att priserna går upp 4 procent i år och 5 procent under vardera 2025 och 2026.

Robert Boije kommenterade även SCB:s befolkningsprognos och det låga barnafödandet.

– Får SCB rätt räcker det att bygga 25.000 bostäder per år. Boverkets prognos för några år sedan var att det behövs 67.000 bostäder per år. Glöm det!

Toppolitikerna om framtiden. Andreas Brorsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla, John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro och Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

Som punkt tre på programmet var det dags för tre toppolitiker från länet, alla med positionen som kommunstyrelsens ordförande – alltså den mäktigaste politikern i respektive kommun.

– Örebro är en fantastisk stad. Det har hänt mycket i Örebro. Många sprider en felaktig bild av Örebro, som påverkar oss negativt. Vi växer snabbt, vi behöver lösa frågor på olika sätt. Vi känner av grannkommunernas framgångar och det gynnar vi alla av, sa John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro och sa att han hoppas mycket på Oslo-Sthlm 2.55.

Andreas Brorsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla:

– Vi är beroende av varandra och har ett bra samarbete inom länet. Vi har haft en omsättning i näringslivet sedan Ericsson bantat. I dag har vi ett helt annat näringsliv. Vår strategi är att vara den familjevänliga bostadsorten.

Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga med sin expansiva försvarsindustri:

– Vi hade en extrem expansion till 70-talet, sen minskade Bofors. Från mitten av 90-talet och några år framåt rev allmännyttan tusen bostäder. Då var det nog få trodde att det skulle vända. Nu har vi en tillväxt som är högst remarkabel. Vi har 17 pågående byggprojekt. Från Försvarsindustrin ser man ingen ände på investeringarna.

– Det stora hotet är kompetensförsörjningen. Det handlar inte bara om ingenjörer utan många andra yrkesgrupper.  Vi har inga undersköterskor kvar – de sitter inom industrin och monterar granater.

– Mycket av miljonprogrammet är inte så attraktivt. Vi försöker kunna bygga lite mer strandnära. Vi vill att det ska vara ett kommunalt ansvar, eftersom förutsättningarna ser olika ut i olika kommuner. Vi har det dock ganska bra ställt bra eftersom vi har flera gamla planer.

Försvarsindustrin lyfter hel region. Björn Andersson, vice vd och affärsutvecklingschef Nammo, Johan Markström, head of business support Saab och Daniel Rydén, vd Eurenco.

Efter den första fikapausen var det dags för den heta programpunkten ”Försvarsindustrin lyfter hel region”. Fokus finns förstås på Karlskoga, men investeringar finns även i Karlstad, Örebro och Arboga för att nämna några i närområdet. Orderböckerna är välfyllda, det jobbas skift och fastigheterna byggs ut.

Eurenco – som funnits sedan 1896 och tillverkar krut och sprängämnen – har gått från 250 till 400 anställda på fem år. Det är femskift som gäller för verksamheten och målet är att dubbla omsättningen den kommande sjuårsperioden.

– Vi kommer behöva investera mer än vår omsättning de kommande åren. Nästa steg är att bygga nytt. Det är fullt idag. Det är inte bara att bygga nytt. Det dyker upp tillståndsfrågor, det är en komplex resa vi är i. Vi kommer en bit inom Björkborn industriområdet, sa Daniel Rydén, vd Eurenco och konsterara att det är ett press pussel från alla aktörer för att få ihop framtiden, inte minst måste det till bra skolor för att locka familjer och arbetskraft att flytta till Karlskoga.

Han och de både övriga i panelen konstaterade att verksamheterna för det mesta bedrivs i väldigt speciella lokaler.

– Tre väggar måste vara bastanta. Den fjärde väggen måste kunna ge vika. Vi lägger även stor investering på att snygga till våra fastigheter. Att anpassa dessa till dagens krav. Byggkostnaden är oerhört hög inom Björkborn industriområdet.

Björn Andersson, vice vd och affärsutvecklingschef Nammo (som tillverkar ammunition) instämmer:

– Vi investerar 6 miljarder från 2022 till 2026. Det är inte bara kliva in i vilken lokal som helst. Det krävs avstånd till andra verksamheter och flera väggar, både i betong och lättare väggar som ska kunna rasa

– Det är många fastighetsägare som erbjuder sig att hjälpa till. Men det är väldigt speciella lokaler, med 1,5 meter tjocka väggar. Det får inte ligga i stadskärnor.

Han berättar att Nammo har ett behov att anställa tusen personer på tre år.

Johan Markström, head of business support Saab, berättar att bolaget växt i Karlskoga under tio år. Bolaget har på två år fördubblat sin kapacitet och planerar att dubbla igen de kommande två åren.

– Verksamheten växer explosionsartat.

Han instämde i att det är viktigt att se till att infrastrukturen fungerar och att det finns bra skolor. Huruvida Saab ska äga fastigheter eller vara hyresgäst avgörs från fall till fall.

– Vi äger en hel del själva och är hyresgäst ibland. Var växer gärna genom att kunna samla verksamheter på en plats där det är enkelt mellan flöden.

I Karlstad växer Saab via en fastighetsägare när bolaget ökar från 50 anställda till några hundra.

– Vi har bra samverkan med Karlstad och Örebro universitet. Försvarsindustrin har ett bra footprint i regionen.

Hur mycket kommer coworking att ta över? Emelie Mannheimer, vd United Spaces och Niclas Söör, vd DoSpace, i samtal med dagens moderator Helena Blomquist.

Därefter var ämnet coworking – något som sedan flera år gjort ett stort avtryck på kontorsmarknaderna i exempelvis New York och London, men även i Stockholm. Nu spanar allt fler aktörer på regionstäder som Örebro.

– Vår grundare satt på ett trött kontorshotell och tänkte att det måste finns något bättre. Grundidén att lokalen ska vara en plattform för att kunna växa sitt företag, sa Emelie Mannheimer, vd vid United Spaces som är pionjär inom coworking i Sverige och som ägs av Castellum.

Cowokingmarknaden står idag för 5 procent av kontorsmarknaden. Mannheimer refererade till en rapport som spår att motsvarande siffra 2030 ska vara 30 procent.

– Dyra tioårskontrakt är sådär… Vi erbjuder flexibilitet och bra service, allt finns, all inclusive. Flexibilitet behövs i en tid där det blir mer och mer intressant att hyra saker istället för att köpa. Tider förändras. När Spotify kom försvann cd-skivorna. Men det behöver inte vara vi coworkingbolag som behöver stå för alla ytor som uppges i prognosen för framtiden. Det kan även vara fastighetsbranschen som erbjuder mer coworking själva, sa Emelie Mannheimer.

Niclas Söör, vd DoSpace, instämde i det mesta. Coworkingaktören slår för övrigt snart upp sin första enhet i just Örebro.

– Fastighetsbranschen är väldigt konservativ. Att aktörer som vi kommit in är delvis ett underbetyg till fastighetsbolagen som låtit oss komma in.

DoSpace finns i regionstäder. Hur små städer kan bli aktuella?

– Vi får frågor från städer som Mjölby, Motala… Minsta staden där vi finns idag är Gävle. Vi måste testa oss fram. Ju mindre stad desto bättre för oss på vissa sätt. Nätverksaspekten och samverkan som det ofta handlar, den miljön är lättare att skapa i sådana städer. I Stockholm finns inte samma ”hjälpa varandra”-miljö.

Nya satsningar skapar framtidstro. Ingrid Schuster, vd Regenergy Frövi.

Inför luchpausen berättades det om den nya och intressanta tomatodlingen i Frövi, en av Sveriges största tomatodlingar, som inledningsvis sysselsätter 140 personer i ett växthus om 100.000 kvm.

– Vi hade vår första skörd i mitten av augusti, berättade Ingrid Schuster, vd Regenergy Frövi.

Med hjälp av spillvärme från en intilliggande industri räknar man med att skörda 8000 ton tomater per år. Det motsvarar tio procent av Sveriges konsumtion. Som läget är idag importeras 80 procent av Sveriges konsumtion.

Fredrik Asklund, distriktschef Skanska, talade om hållbarhet där betong, mark och stål står för en stor del av byggjättens miljöpåverkan. Hans tips till branschen:

– Samarbeta med marknaden i tidigare skeden och dela kunskaper. Vi måste spräcka myten att det blir dyrare att bygga hållbart, så behöver det absolut inte vara, sa Asklund och sa att Skanska är genörösa när det gäller att dela med sig av sin kunskap.

Fredrik Asklund lyfte fram Hylie Terrass i Malmö, Boverkets nya kontor i Karlskrona, och Centralsjukhuset i Karlstad som tre projekt som Skanska är extra stolta över när det gäller byggen med högt hållbarhetsfokus.

Plötslig ändring i demografin och framtida bostadsbehov. Emily Folkö och Aila Kollenhag, samhällsplanerare Länsstyrelsen Örebro.

Efter en välbehövlig lunchpaus var det fokus på demografi. Aila Kollenhag och Emily Folkö från Länsstyrelsen Örebro berättade om läget och hur det såg ut inför framtiden:

– Nästan hälften av kommunerna i länet har idag har brist på särskilda boenden för äldre. För framtiden, om 25 år behöver vi 10.000 nya i Örebro län.

Duon konstaterade att allt nödvändigtvis inte behöver vara klassiska äldrebostäder utan att det kan handla om fler billiga småhus.

– Kanske finns det redan lösningar i befintliga bestånd.

Logistikjättarna som tror på Örebro. Therese Marcusson, exploateringschef Örebro kommun, Magnus Larsson, näringslivschef Hallsberg och Fredrik Nygren, commercial manager Logicenters.

Därefter var det dags att fokusera på segmentet logistik, där Örebro har en topposition i landet.

– Vi har en utmaning att vi inte har tillräckligt med mark, så det måste bli rätt etableringar. Vi har sålt till spekulationsbyggare också, men vi vill gärna veta vad det ska bli, sa Therese Marcusson, exploateringschef Örebro kommun.

– Viktigt att vi säkrar att det etableras något, och inte säljer på spekulation. Infrastrukturutvecklingen i vår region är helt avgörande för effektivare volymer från Europa till vår region, sa Magnus Larsson, näringslivschef Hallsberg.

Fredrik Nygren, commercial manager Logicenters, som är en av landets största ägare av logistikfastigheter och som finn i ett 20-tal kommuner,var inte helt förtjust i att höra att kommunerna är skeptiska till att sälja mark utan att fastighetsbolagen har klart med etablering. Han tvekade om han skulle ge kommunerna rätt eller gult kort för den strategin.

– Orange kort. Spekulation är ett verktyg för att vinna tid. Att inte behöva vänta 1,5 år på diverse processer.

Bostäderna – vägen ur krisen. Petra Karlsson Ekström, ny vd Örebrobostäder och Svante Jonsson, vd Tango.

På 13:e dagen på nya jobbet var det dags för Petra Karlsson Ekström att representera kommunala Örebrobostäder som ny vd. Hon hade fullt upp med att sätta sig in i det för henne nya bolaget. Hon trodde inte att byggpriserna skulle sjunka åter.

Svante Jonsson, vd på Tango på Tango, höll med. Han konstaterade även att konkurrensen kunde vara hårdare.

– Det är svårt att etablera byggverksamhet i Sverige, det är våra kunders uppfattning.

Örebros identitet står på spel. Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun, och Mark Isitt, arkitekturkritiker och programledare Grand Design.

Några mingelbilder från Fastighetsdagen Örebro

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över kontorsprojekt efter avhopp

Väljer att inte gå vidare. Stort och noterat bolag kan följa upp två tidigare kontorsprojekt. Totalt 80.000 kvm lokaler.

Stor affär att vänta – anledning att skåla?

Stor miljardfastighet inom tullarna i Stockholm till salu. FV berättar om fastigheten.

Duo säljer till Swiss Life

Över 30.000 kvm lokaler.

Köper tillbaka Northvoltmark för 500 mkr – redo sälja direkt

Det blev ingen batterifabrik – men marken säljs vidare till ett annat företag.

Allt tydligare med grön hyrespremie

JLL har tittat närmare på vilka åtaganden fastighetsbranschen tar på sig inom ESG. Hur påverkas hyres- och transaktionsmarknaden?

Hit flyttade Adidas kontor

Tecknat hyresavtal med börsnoterat bolag i snabbväxande område. Kontrakt om 3.200 kvm kontor.

Leje hyr ut 6.000 kvm för batterifabrik i 08-området

Markus Frisk: ”Det är glädjande att teckna ett avtal med en så spännande aktör”.

Privat bolag kan få äga ett av landets största fängelser

Snabbfotat agerande med markköp i somras ligger bakom.

Bildextra: Så ser nyrenoverade toppläget vid Stureplan ut

Nyinvigd fontän blir kronan på verket för Vasakronans uthyrning på Östermalm.

Nytt ledarskap för framtiden hos Newsec

”Vi känner att det här är ett modernt sätt att leda företag”.

Ambea hyr 2.450 kvm i Humlegårdens nya Origo

Tecknat hyresavtal för nyproduktion.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Explosionsartat hett

SBAB:s chefsekonom: ”67.000, glöm det!” Ministern: ”Lösningen på byggkrisen”. Investeraren: ”Delar ut orange kort”. Utmanaren: ”Som cd-skivorna när Spotify kom”

Förvärvar på Östermalm

”Konkurrerar nu med förvaltningsköparna”.

Tillbaka till förstasidan