Ernst Roséns fastighet på Övre Husargatan 14–26. Bild: Google Maps

Explosion orsakade värre skador än befarat

Det är oklart när personerna som evakuerades efter explosionen i Göteborg kan återvända hem. Samtidigt uppges skadorna på Ernst Roséns fastighet vara värre än man initialt bedömde.

Enligt Aftonbladets uppgifter utreds nu ett spår som inte har koppling till gängkriminalitet.

– Det kommer ut information under dagen, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Klockan 04.48 i tisdags inkom larmet om att en explosion inträffat på Övre Husargatan, i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg. Fastighetsvärlden berättade vid 07.30 tiden att det var Ernst Rosén Fastigheters fastighet Annedal 19:19, med totalt 140 bostäder, som drabbats. Fastigheten finns på gatunummer 14–26.

– De boende är chockade och ledsna. Vi gör allt vi kan för att stötta, sa vd Linda Pettersson till Fastighetsvärlden om de boende under den aktuella morgonen.

Efter en inledande undersökningar fastigheten har det konstaterats att skadorna är större än väntat. På flera ställen i huset har det uppstått sprickor. I en port som ser ut att vara värst drabbad har stöttor ställts upp, för att konstruktionen inte ska rasa ihop.

– Det är bland annat sprickor i tak och väggar. Vissa väggar är uttryckta eller intryckta, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg under onsdagen.

Branden har i stort sett varit begränsad till ett våningsplan och tre uppgångar. Röken och tryckvågen från explosionen bedöms ha vållat de största skadorna.

– Flera mellanväggar och dörrar, bland annat hissdörrar, är helt borta eller tillbucklade, säger Lars Magnusson, insatschef på räddningstjänsten.

Personal vid Ernst Roséns hade under onsdagen  ännu inte fått möjlighet att gå in i fastigheten för att undersöka hur stora skador den fått.

– Vi hör och förstår att det är stora skador i vår fastighet, men omfattningen av det kan jag inte göra en bedömning av i dagsläget, sa vd Linda Pettersson till GT under onsdagen.

Fyra boende fördes till sjukhus för allvarliga skador. Under onsdagseftermiddagen hade samtliga lämnat intensivvården.

Polisen arbetar med att gå igenom tänkbara motiv och hitta skyldiga. Flera medier, inklusive Fastighetsvärlden, har rapporterat om att en polis som arbetat mot organiserad brottslighet och vittnat i flera rättegångar bor på adressen.

Polisen betecknar händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Fortfarande är huvudtesen att någon placerat ett föremål i fastigheten, säger Thomas Fuxborg till Aftonbladet.

Han vill inte säga exakt var explosionen skedde.

– Var är hemligt, så att bara vi och gärningsmannen känner till det, säger Thomas Fuxborg.

Fastighetsbolaget Ernst Rosén kan inte ensamma erbjuda ersättningsboende för alla i de 140 lägenheter som evakuerats. Första nätterna blir det hotell för många och många bor även hos vänner.

– Vi behöver ett samarbete med Göteborgs stad och kollegor i branschen. Jag upplever en stor uppslutning kring det, säger Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén.

– Men vi har försökt vara behjälpliga och har bokat upp ett antal hotellrum i staden om man inte kunnat lösa boende på annat håll, nu under den akuta fasen. Det är en stor bedrövelse som man känner, framför allt för alla hyresgäster, säger hon till GP.

I ett meddelande på bolagets sajt säger Linda Pettersson:

– Jag vill rikta ett stort tack till alla våra medarbetare, jag är stolt över det engagemang och lojalitet alla visat gentemot våra hyresgäster. Jag vill även tacka branschkollegor och andra i samhället som hört av sig och stöttar oss.

– Samarbetet med räddningstjänst, polis, restvärdesledare, Saronkyrkan och Annedalskyrkan, Göteborgs Stad, försäkringsbolag och övriga parter har fungerat helt fantastiskt bra. Det är en stor trygghet för oss att vara en del i detta sammanhang och se hur alla agerar snabbt och effektivt.

19.30-tiden på onsdagen uppgav polisen att avspärrningarna har hävts och att gatan nu är öppen för trafik – fastigheten är däremot fortfarande avspärrad. Vid 09.00-tiden på onsdagen var räddningstjänsten till slut så pass färdiga att polisen kunde börja sitt arbete på riktigt.

Under onsdagskvällen meddelade Ernst Rosén följande till sina boende:

”Vi har fortsatt arbetet med att gå in och tömma kyl och frys i lägenheterna.
Nu går det bra att som hyresgäst gå in i sin lägenhet i uppgångarna 14, 16, 24 och 26. Vänligen observera att det är belyst i trapphusen men ej inne i lägenheterna. Man får som hyresgäst gå in och hämta tillhörigheter men det är absolut förbjudet att bo över inne i lägenheterna. Denna information har även gått ut direkt till dig som hyresgäst via sms. Uppgångarna 18, 20 och 22 är fortfarande avspärrade och får inte lov att beträdas.”

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Tillbaka till förstasidan