Expansivt Eastnine bidrar i slaget mot corona

Börsnoterade Eastnine AB kommer stödja vårdpersonal vid Vilnius universitetssjukhus, som jobbar med coronadrabbade, genom att skänka måltider från tre restauranger som tillika är hyresgäster hos Eastnine.
– Det är viktigt att samarbeta i dessa svåra tider, säger vd Kestutis Sasnauskas till Fastighetsvärlden.

Eastnine äger fastigheter för cirka 3 miljarder kronor i de baltiska huvudstäderna och är noterat vid Nasdaq Stockholm. Bolaget äger nästan endast kontorsfastigheter, där det även finns bland annat några restauranger. Några rena butikslokaler finns inte i beståndet.

Efter parlamentsbeslutet att sätta litauerna i karantän har alla butiker som inte har livsnödvändig funktion, som apotek och livsmedelsbutiker stängts och restauranger för inte längre servera mat till sina gäster, förutom hämtmat.

Vid Eastnine klurade de anställda på vad man kunde göra för att hjälpa till. Man kom fram till att stödja vårdpersonal vid Centre of Infectious Diseases and National Cancer Institute of Vilnius universitetssjukhus Santaros Klinikos genom att bidra med 230 måltider per dag. Måltiderna kommer att tillagas och levereras av tre restauranger som tillika är hyresgäster i Eastnines fastigheter.

– Corona-pandemin har en negativ inverkan på samhälle, bolag och individer. Med detta vill Eastnine bidra med något positivt för vårdpersonal i Vilnius som gör en så viktig insats för alla de som insjuknat. Samtidigt stöttar vi några av de restauranger som är hyresgäster hos oss och vars möjligheter att bedriva sin vanliga verksamhet blivit starkt kringskuren, säger Eastnines vd Kestutis Sasnauskas.

Totalt kommer cirka 4.600 måltider att levereras under en månads tid.

– Vi får se hur länge det behövs. Vi följer utvecklingen. Restaurangerna är nu stängda till 13 april, men det kommer troligen att förlängas.

Därefter kommer insatsen och eventuellt framtida behov att utvärderas.

– Vi har fått väldigt positiv respons från restaurangerna. Det är viktigt att samarbeta i dessa svåra tider, säger Kestutis Sasnauskas till Fastighetsvärlden.

Eastnine äger fastigheter i Estland, Lettland och Litauen och bestånden finns i de tre huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius. Bolagets mål är att inom en femårsperiod dubblera dagens bestånd. På sikt kan även Litauens nästa största stad Kaunas bli aktuell. Kestutis Sasnauskas säger till Fastighetsvärlden att bolaget ser extra stor potential för expansion i Riga, som är Baltikums största stad men som har den minsta kontorsstocken av de tre huvudstäderna. Den största finns för övrigt i Tallinn som är minst av de tre städerna. Bland Eastnines största finns internationella och nordiska bolag, bland annat Telia, Danske Bank och Swedbank.

Största ägare i Eastnine är Peter Elam Håkansson (27 procent).  Andra stora ägare är Keel Capital och Mertiva AB. Den norska oljefonden är femte största ägare.

Mat redo för leverans till sjukhuset.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava lägger stort varsel

400 tjänster berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan