Europi köper mindre andel i brittiska RDI

Brunswickbolaget Europi har förvärvat en andel om 3,25 procent i RDI, ett ledande noterat fastighetsbolag i Storbritannien. RDI innehåller till hälften hotell- och retailfastigheter – som båda drabbats hårt av Covid-19. Europi följer därmed upp aktieköpet i ett polskt bolag under försommaren.

Europi Property Group AB (Europa) grundades 2019 av före detta Blackstone executive Jonathan Willén och Brunswick Real Estate Ventures. Fastighetsbolaget har kontor i London och Stockholm, och investerar i value-add och opportunistiska affärer inom Europa.

Europi har nu förvärvat 3,25 procent av aktierna i RDI, ett diversifierat fastighetsbolag i Storbritannien med en portfölj av befintliga tillgångar och utvecklingsprojekt.

Bolagets aktiekurs har handlats på en djup rabatt mot dess substansvärde sedan utbrottet av Covid-19, uppger Euro i ett pressmeddelande. I juni förvärvade Starwood Capital Group en 29,54% andel i RDI från dess tidigare största aktieägare Redefine Properties.

RDI:s fastighetsvärde uppgick 1.166 miljoner pund (drygt 13 miljarder kronor), varav hotell står för 310 miljoner pund, retail för 210 miljoner pund och övriga kommersiella fastigheter, främst kontor, för resten och det största värdet.

Jonathan Willén, vd för Europi Property Group, kommenterar:

– Vi är väldigt nöjda med vårt förvärv i RDI där vi får exponering mot dess befintliga högkvalitativa portfölj och marknadsledande plattform. Utbrottet av Covid-19 skapade stor dissonans mellan aktiekurser och substansvärden för några av de diversifierade fastighetsbolagen, vilket gav oss ett utmärkt tillfälle att göra förvärv på fundamentalt attraktiva värderingar. Allteftersom bolaget förädlar sin strategi och portfölj med vägledning av dess största aktieägare Starwood, är vi övertygade om att bolaget kommer generera mycket attraktiv riskjusterad avkastning för sina aktieägare.

Jonathan Willén fortsätter:

– Företagets senaste försäljningar av handelsfastigheter i både Storbritannien och Tyskland, dess nya ledarskap under Stephen Oakenfull och dess mer defensiva kapitalstruktur med endast 32,6% LTV (och £240m redo att användas till nya affärer), pekar tillsammans på ett väldigt attraktivt ’case’ som på nuvarande aktiekurs representerar c40% rabatt mot substansvärde.

– Storbritannien är en av våra fokusmarknader av flera anledningar, bl.a. på grund av dess fortsatt robusta intresse från internationella investorer och likvida kapitalmarknader. När vi fortsätter att utvärdera investeringsmöjligheter i Storbritannien är vi mycket nöjda med att ha investerat i en av landets ledande diversifierade fastighetsplattformar.

Europi förvärvade i maj 2020 12,3 procent i polska Capital Park S.A, ett marknadsledande fastighetsbolag som utvecklar högkvalitativa kontor och innerstadsprojekt, i främst Warszawa – läs mer om den affären här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan