Eurocommercial satsar på solenergi med Swede Energy

Att använda förnybar energi är en viktig insats för ett hållbarare klimat. Nu storsatsar Bergvik Köpcenter på solenergi och installerar i samverkan med Swede Energy, Värmlands största solcellsanläggning, som täcker hela 5.132 kvm takyta vilket innebär hela 2.674 stycken paneler.

Sedan 2016 köper vi bara in miljömärkt el, vi har Värmlands största bergvärmeanläggning och vill nu även vara med och bidra till utbyggnaden av förnybar el i Sverige.

Genom detta initiativ får vi en anläggning som har en installerad effekt av närmare 1000 MWh fossilfri energi per år vilket motsvarar 20% av vår årliga elkonsumtion för köpcentrumets allmänna ytor, berättar Olof Ljungberg, Centrumchef på Bergvik.

Den nya anläggningen levererar energi som motsvarar behovet av hushållsel för ca 200 normalstora villor eller ca 400 lägenheter – det räcker exempelvis till att koka 40 miljoner koppar kaffe eller att rosta 80 miljoner brödskivor.

-Vi har fastställt långsiktiga miljömål i vår verksamhet och har ett starkt hållbarhetsperspektiv i alla investeringar. Därför har vi valt att investera i en solcellsanläggning på Bergvik som blir helt dominerande i Karlstad och den största som går att bygga med hänsyn till nuvarande skatteregler, säger Patrik Sörnell, Sverigechef Eurocommercial.

-Det är med stor glädje som vi nu kan bevittna det som är Värmlands största solcellsanläggning. Det är ett unikt samarbete som ligger bakom detta, där Bergvik och Eurocommercial enbart köper den gröna elen som solcellerna genererar och vi tillsammans med Swede Solar står för solcellsanläggningen och dess drift. Vi ser en ökad efterfråga på den här typen av smarta lösningar, där fastighetsägare väljer att teckna längre elavtal, istället för att själva ta investerings- och underhållskostnaden för solcellsanläggningen, säger Christoffer Caesar, vd Swede Energy.

-Vi hoppas att denna satsning kan inspirera både våra besökare och länets fastighetsägare till liknande investeringar, avslutar Olof Ljungberg, Centrumchef.

Fler Nyheter från förstasidan

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Tillbaka till förstasidan