Eurocommercial satsar på solenergi med Swede Energy

Att använda förnybar energi är en viktig insats för ett hållbarare klimat. Nu storsatsar Bergvik Köpcenter på solenergi och installerar i samverkan med Swede Energy, Värmlands största solcellsanläggning, som täcker hela 5.132 kvm takyta vilket innebär hela 2.674 stycken paneler.

Sedan 2016 köper vi bara in miljömärkt el, vi har Värmlands största bergvärmeanläggning och vill nu även vara med och bidra till utbyggnaden av förnybar el i Sverige.

Genom detta initiativ får vi en anläggning som har en installerad effekt av närmare 1000 MWh fossilfri energi per år vilket motsvarar 20% av vår årliga elkonsumtion för köpcentrumets allmänna ytor, berättar Olof Ljungberg, Centrumchef på Bergvik.

Den nya anläggningen levererar energi som motsvarar behovet av hushållsel för ca 200 normalstora villor eller ca 400 lägenheter – det räcker exempelvis till att koka 40 miljoner koppar kaffe eller att rosta 80 miljoner brödskivor.

-Vi har fastställt långsiktiga miljömål i vår verksamhet och har ett starkt hållbarhetsperspektiv i alla investeringar. Därför har vi valt att investera i en solcellsanläggning på Bergvik som blir helt dominerande i Karlstad och den största som går att bygga med hänsyn till nuvarande skatteregler, säger Patrik Sörnell, Sverigechef Eurocommercial.

-Det är med stor glädje som vi nu kan bevittna det som är Värmlands största solcellsanläggning. Det är ett unikt samarbete som ligger bakom detta, där Bergvik och Eurocommercial enbart köper den gröna elen som solcellerna genererar och vi tillsammans med Swede Solar står för solcellsanläggningen och dess drift. Vi ser en ökad efterfråga på den här typen av smarta lösningar, där fastighetsägare väljer att teckna längre elavtal, istället för att själva ta investerings- och underhållskostnaden för solcellsanläggningen, säger Christoffer Caesar, vd Swede Energy.

-Vi hoppas att denna satsning kan inspirera både våra besökare och länets fastighetsägare till liknande investeringar, avslutar Olof Ljungberg, Centrumchef.

Fler Nyheter från förstasidan

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

Tillbaka till förstasidan