Vd:n till FV: ”Ett mirakel att alla klarade sig”

Vd Fredrik Törnqvist berättar. Totalt cirka 150 lägenheter förstördes eller skadades av bomben som exploderade vid ett cykelförråd vid en av Stångåstadens fastigheter i centrala Linköping i fredags morse.

– Det är ett mirakel att ingen blivit allvarligt skadad, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist till Fastighetsvärlden vid 8-tiden på måndagsmorgonen efter att han återigen varit på plats för att se förstörelsen.

Det har även varit en tuff prövning för Stångåstadens personal. När Fastighetsvärlden talade med Törnqvist en timme efter explosionen i fredags berättade Törnqvist att han precis dragit igång bolagets stora krisorganisation.

– 55 anställda var under fredagen helt och hållet dedikerade till uppgiften. Under lördagen och söndagen arbetade 30 anställda med samma sak.

Nu konstaterar han att allt har fungerat väl. Det har handlat om att från att få tag i de boende till att svara på alla möjliga frågor.

– Alla har gjort en fantastiskt insats. Men det är även flera andra som hjälpt till, som kommit med mat och dryck. Och det är även flera andra fastighetsägare som kontaktat oss för att erbjuda sin hjälp. Det är väldigt många som har slutit upp, berättar Fredrik Törnqvist.

131 lägenheter har hållits avspärrade.

– Vi har börjat laga och städa i ungefär hälften av bostäderna. Under första natten ordnade ordnades hotellboende för 15 familjer/boende. Under den andra natten var det 18 familjer som bodde på hotell. Andra löste sin boendesituation själva, genom att bo hos anhöriga eller i sommarstugor.

Återflyttning har inletts och inom några dagar kommer fler av de boende kunna flytta åter. Det gäller alla huskroppar förutom tre där det finns totalt 60 lägenheter. Där handlar det om mer långsiktiga evakueringslösningar och Stångåstaden har löst frågan för 49 av bostäderna och kommer inom kort att göra det för de resterande 20 när klartecken erhållits från de boendes respektive försäkringsbolag.

De allvarligaste skadade huskropparna har adresserna Ådalagatan 1–3 och 2b. Polisen har tidigare sagt att den förstnämnda, som ligger närmast explosionsplatsen, kan behövas rivas. Fredrik Törnqvist dementerar den uppgiften.

Explosionen ska ha ägt rum i, eller i anslutning till, ett cykelskjul utanför Ådalagatan 1.

– I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet, har polisen spaningsledare Magnus Skoglund sagt i intervjuer.

Missa inte! Östgötamarknaden 2019: Nya utmaningar för växande städer

Tisdag 8 oktober 2019, Norrköping.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Humlegårdens hus oskadda

Kraftig explosion i Hagalund där Humlegården äger 80 procent av fastigheterna.

Syskonpar köper för 400 mkr

Förvärvar 32.000 kvm bostäder och lokaler i centralt läge.

Microsoft slår till och köper 120.000 kvm mark

Avser att bygga ett datacenter i världsklass.

Akelius: ”Det är istället ett slag i ansiktet”

Kommenterar förslag som berör 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Tillbaka till förstasidan