Vd:n till FV: ”Ett mirakel att alla klarade sig”

Vd Fredrik Törnqvist berättar. Totalt cirka 150 lägenheter förstördes eller skadades av bomben som exploderade vid ett cykelförråd vid en av Stångåstadens fastigheter i centrala Linköping i fredags morse.

– Det är ett mirakel att ingen blivit allvarligt skadad, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist till Fastighetsvärlden vid 8-tiden på måndagsmorgonen efter att han återigen varit på plats för att se förstörelsen.

Det har även varit en tuff prövning för Stångåstadens personal. När Fastighetsvärlden talade med Törnqvist en timme efter explosionen i fredags berättade Törnqvist att han precis dragit igång bolagets stora krisorganisation.

– 55 anställda var under fredagen helt och hållet dedikerade till uppgiften. Under lördagen och söndagen arbetade 30 anställda med samma sak.

Nu konstaterar han att allt har fungerat väl. Det har handlat om att från att få tag i de boende till att svara på alla möjliga frågor.

– Alla har gjort en fantastiskt insats. Men det är även flera andra som hjälpt till, som kommit med mat och dryck. Och det är även flera andra fastighetsägare som kontaktat oss för att erbjuda sin hjälp. Det är väldigt många som har slutit upp, berättar Fredrik Törnqvist.

131 lägenheter har hållits avspärrade.

– Vi har börjat laga och städa i ungefär hälften av bostäderna. Under första natten ordnade ordnades hotellboende för 15 familjer/boende. Under den andra natten var det 18 familjer som bodde på hotell. Andra löste sin boendesituation själva, genom att bo hos anhöriga eller i sommarstugor.

Återflyttning har inletts och inom några dagar kommer fler av de boende kunna flytta åter. Det gäller alla huskroppar förutom tre där det finns totalt 60 lägenheter. Där handlar det om mer långsiktiga evakueringslösningar och Stångåstaden har löst frågan för 49 av bostäderna och kommer inom kort att göra det för de resterande 20 när klartecken erhållits från de boendes respektive försäkringsbolag.

De allvarligaste skadade huskropparna har adresserna Ådalagatan 1–3 och 2b. Polisen har tidigare sagt att den förstnämnda, som ligger närmast explosionsplatsen, kan behövas rivas. Fredrik Törnqvist dementerar den uppgiften.

Explosionen ska ha ägt rum i, eller i anslutning till, ett cykelskjul utanför Ådalagatan 1.

– I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet, har polisen spaningsledare Magnus Skoglund sagt i intervjuer.

Fler Nyheter från förstasidan

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Här är DLA Pipers nya adress

Ledande advokatfirma flyttar. Tecknat kontrakt för 3.700 kvm.

Arehult om SBB: ”En del av verkligheten”

Hemfosas vd Caroline Arehult berättar för FV om framtiden efter SBB:s överraskande bud på bolaget – som nu dessutom är i mål med köpet.

Tillbaka till förstasidan