Vd:n till FV: ”Ett mirakel att alla klarade sig”

Vd Fredrik Törnqvist berättar. Totalt cirka 150 lägenheter förstördes eller skadades av bomben som exploderade vid ett cykelförråd vid en av Stångåstadens fastigheter i centrala Linköping i fredags morse.

– Det är ett mirakel att ingen blivit allvarligt skadad, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist till Fastighetsvärlden vid 8-tiden på måndagsmorgonen efter att han återigen varit på plats för att se förstörelsen.

Det har även varit en tuff prövning för Stångåstadens personal. När Fastighetsvärlden talade med Törnqvist en timme efter explosionen i fredags berättade Törnqvist att han precis dragit igång bolagets stora krisorganisation.

– 55 anställda var under fredagen helt och hållet dedikerade till uppgiften. Under lördagen och söndagen arbetade 30 anställda med samma sak.

Nu konstaterar han att allt har fungerat väl. Det har handlat om att från att få tag i de boende till att svara på alla möjliga frågor.

– Alla har gjort en fantastiskt insats. Men det är även flera andra som hjälpt till, som kommit med mat och dryck. Och det är även flera andra fastighetsägare som kontaktat oss för att erbjuda sin hjälp. Det är väldigt många som har slutit upp, berättar Fredrik Törnqvist.

131 lägenheter har hållits avspärrade.

– Vi har börjat laga och städa i ungefär hälften av bostäderna. Under första natten ordnade ordnades hotellboende för 15 familjer/boende. Under den andra natten var det 18 familjer som bodde på hotell. Andra löste sin boendesituation själva, genom att bo hos anhöriga eller i sommarstugor.

Återflyttning har inletts och inom några dagar kommer fler av de boende kunna flytta åter. Det gäller alla huskroppar förutom tre där det finns totalt 60 lägenheter. Där handlar det om mer långsiktiga evakueringslösningar och Stångåstaden har löst frågan för 49 av bostäderna och kommer inom kort att göra det för de resterande 20 när klartecken erhållits från de boendes respektive försäkringsbolag.

De allvarligaste skadade huskropparna har adresserna Ådalagatan 1–3 och 2b. Polisen har tidigare sagt att den förstnämnda, som ligger närmast explosionsplatsen, kan behövas rivas. Fredrik Törnqvist dementerar den uppgiften.

Explosionen ska ha ägt rum i, eller i anslutning till, ett cykelskjul utanför Ådalagatan 1.

– I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet, har polisen spaningsledare Magnus Skoglund sagt i intervjuer.

Fler Nyheter från förstasidan

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

År 2012 sänkte Fredrik Reinfeldts alliansregering restaurangmomsen på serverad mat. Under de kommande tre åren följde en mycket hög omsättningsutveckling …

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Tillbaka till förstasidan