Essex köper bostäder av Keops för 2,85 miljarder

Det blev det danska privatägda fastighetsbolaget Essex Invest A/S som förvärvar de 68 svenska bostadsfastigheter som Keops haft till salu under hösten. Priset blev 2,85 miljarder kronor. – Vi har för avsikt att köpa mer i Sverige. Vår plan är att inte nöja oss med detta förvärv, säger Poul Steffensen (bilden), VD Essex Invest A/S.

Essex, med huvudkontor i Århus, är Danmarks största privata fastighetsägare med ett fastighetsbestånd värt drygt tolv miljarder kronor. Merparten av beståndet finns i Danmark och är bostäder, men bolaget äger även fastigheter i Tyskland och sedan tidigare för ungefär en halv miljard kronor i Sverige, bland annat fastigheten Ledebur 15 Malmö, Württemberg 20 i Helsingborg och Aeolus 1 i Sundsvall.
– Vi har för avsikt att köpa mer i Sverige. Vår plan är att inte nöja oss med detta förvärv, säger Poul Steffensen, VD Essex Invest A/S, till Fastighetsvärlden Idag.
I förvärvet från Keops ingår delar av Malmstaden-portföljen (Norrköping), Borgs-portföljen (Norrköping) och PBA-portföljen (Malmö, Kalmar och Karlskrona). Totalt handlar det om 4 489 lägenheter och cirka 346 000 kvadratmeter, främst bostäder. 52 000 kvadratmeter är uthyrda till andra ändamål. Den av Keops sålda portföljen införskaffades från maj 2004 fram till januari 2006 till ett samlat pris på cirka 2.17 miljarder kronor. Avtalet är villkorat köparens finansieringsförbehåll fram till den 10 december 2006. CBRE var rådgivare till Keops.
I samband med affären skrev Keops ett avtal om motköp av av Essex om 14 kommersiella fastigheter i Danmark för nästan 500 miljoner kronor. Den är villkorad av att den större affären blir av. Direktavkastningen är cirka 5,2 procent i affärerna.
Genom försäljningen har Keops nu fastigheter för 22 miljarder i Sverige, nästan bara kommersiella fastigheter. VD Ole Vagner har en stark tro på lägre vakanser och höjda hyror i Sverige. Träffa Vagner på ”Fastighetsmarknaden 2007” den 29 november på Grand Hôtel i Stockholm – se program på Fastighetsvarlden.se
Fastighetsvärlden Idag 2006-11-22

Fler Nyheter från förstasidan

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Tillbaka till förstasidan