Ersta nya sjukhus på Södermalm. Foto: Felix Gerlach

Årets Stockholmsbyggnad 2024: Erstas nya sjukhus

Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Erstas nya sjukhus på Södermalm tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2024.

Annons

Arkitekter bakom projektet är Nyréns Arkitekter, Tengbom Arkitekter, Ratio Arkitekter och byggherre är Ersta Diakoni.

– Erstas nya sjukhus har förtjänstfullt utsetts till vinnare genom omröstning bland medborgarna. Sjukhuset har genomgått en omfattande arkitektonisk utveckling genom ett förslag av Nyréns arkitekter som senare utvecklats av Tengbom Arkitekter och Ratio Arkitekter. Ett fint exempel på hur en byggnad trots en stor volym och modern arkitektur kan samverka väl med stadsbilden i den historiska kontexten. Byggnaden ger ett stort mervärde, en modern och integrerad struktur som är utformad för att främja både medicinsk utveckling och patientens välmående, säger Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd och juryns ordförande.

Sammanlagt kom det i år in drygt 5.318 röster. Vinnaren Erstas nya sjukhus fick 1.245 röster.

Från vänster: Sara Lindholm Larsson, sjukhuschef, Torleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, Stefan Nilsson, direktor, Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd och juryns ordförande samt representanter från Tengbom, Nyrén och Ratios arkitektbyråer

Det är 15:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Erstas nya sjukhus är trots sin stora volym väl inplacerad i kvarteret och samspelar fint med sin omgivning. Fasaden är modernt utformad och samverkar med områdets ton. Entréhallen är ljus, öppen, omhändertagande och välkomnar besökaren. Väl gestaltade gröna gårdar och terrasser har blivit en positiv tillgång för patienter såväl som för personal. Entréns placering mot Folkungagatan ger dignitet åt byggnaden och skapar mer liv på gatan.”

– Vilken glädje att få priset Årets Stockholmsbyggnad! Vi byggde sjukhuset med utgångspunkt i vår värdegrund ”se människan” och ville skapa en plats där man känner harmoni och lugn när man kliver in i entrén. Det var också viktigt att byggnaden blev vacker och funktionell. Sedan invigningen har vi fått mycket positiv respons, och det märks att sjukhuset berör många, både här hemma och utomlands. Jag hoppas att vi genom den här utmärkelsen kan inspirera andra och ge nya idéer om hur vård och omsorg kan bedrivas i framtiden, säger Stefan Nilsson, direktor på Ersta Diakoni.

– Med Erstas nya sjukhus ville vi skapa ett specialistsjukhus som återspeglar Ersta diakonis värdegrund samtidigt som det bevarar platsens identitet. Vi har alla varit involverade i olika delar av processen och resultatet är en modern byggnad i historisk miljö med en tidlös, självständig gestaltning. Vi är så glada att många uppskattar byggnaden, säger representanter från Tengboms, Nyréns och Ratios arkitektbyråer i en gemensam kommentar.

Erstas nya sjukhus fick idag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan