Jacob Torell och Joakim Garfvé säljer en tredjedel av Next Step Group till Erik Selins Balder.

Erik Selin in som storägare i Next Step Group

För en kvarts miljard förvärvar Balder en tredjedel av stads- och fastighetsutvecklingsbolaget Next Step Group som bland annat utvecklar life science-projektet Goco om 100.000 kvm bredvid Astras stora anläggning.

Next Step utvecklar tre av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt: Nya Hovsås, life science-projektet Goco Health Innovation City om 100.000 kvm (söder om Astras anläggning i Mölndal) och bostadsprojektet Wendelstrand.

Nu säljer grundarna Jacob Torell och Joakim Garfvé en tredjedel av sitt bolag till Balder för att kunna fortsätta sin expansionsresa.

Balder kapitaliserar bolaget med en kvarts miljard, genom en emission.

Next Step bildades 2004. Erik Selin och grundarna har fört dialog under flera år – men det är först nu parterna tycker att stunden är rätt för att ta nästa steg.

– Jag har följt Next Step Group genom åren och är imponerad över vad de åstadkommit i Nya Hovås och Goco Health Innovation City, säger Erik Selin i en kommentar.

– De har en förmåga att skapa attraktiva stadsdelar på oväntade platser. Jag ser fram emot nästa steg, som är trästaden Wendelstrand och de 1.000 bostäder vi ska utveckla vid Landvettersjön utanför Mölnlycke.

Next Steps mål är att skapa attraktiva stadsdelar på oväntade platser för morgondagens boende och företagande.

Nyckeln, enligt bolaget, är modellen Samskapande stadsutveckling – vilket går ut på att tidigt i projekten samla alla intressen och remissinstanser för att skapa en gemensam vision för området som ska utvecklas. Det gör att processen sedan kan hålla hög takt trots kreativ arkitektur och fokus på kvalitet och detaljer.

Jacob Torell, vd och grundare för Next Step Group:

– Jag och Joakim är väldigt glada att få in Erik och Balder som ägare i moderbolaget. Erik är en mycket inspirerande person som vi har stor respekt för. Vi trivs bra tillsammans och får genom Erik in en kapitalstark aktör med unik erfarenhet av att bygga fastighetsbolag. Det känns helt rätt nu när vi expanderar så fort.

Projektet GoCo ligger bredvid Astras stora anläggning i Mölndal. Det drivs i ett jv tillsammans med Vectura. Där planeras för cirka 100.000 kvm lokaler, läs mer här.
Nya Hovås blir platsen för Göteborgs första kontorshus i trä. Att huset kragar ut betyder att varje kontorsplan och lokal blir unik. Uthyrningsbar yta är 4.600 kvm. Illustration: Wingårdhs.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan