Erik Paulsson lämnar Fabeges styrelse

Erik Paulsson lämnar styrelsen och ordförandeklubban i såväl Fabege som Wihlborgs under våren 2018. När han lämnar bolagen har han hunnit hylla 76 år.

 Eriks elva budord

 • Älska människor, älska affärer, älska fastigheter.
 •  Gör affären enkel.
 • Båda skall vinna på en affär, var inte girig.
 • Det är aldrig förbjudet att göra affärer på fest.
 • Kontakter är ofta det viktigaste i affärer.
 • Hjälp andra när de har problem.
 • Ha så lite titlar som möjligt.
 • Det finns bara ett sätt att tjäna pengar: spara.
 • Det skall gå att tala med högre chefer om mindre saker.
 • Konkurs är en dödssynd.
 • Håll dig i form, motionera, gå i trappor.

Källa: Magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2004.

Visa faktaruta

Det blir nu respektive valberednings uppgift att, i enlighet med ordinarie rutiner, föreslå val av styrelse inklusive ordförande inför respektive bolags årsstämma 2018.

När det gäller Fabege avser Erik Paulsson att lämna sitt uppdrag i styrelsen vid årsstämman den 9 april 2018. När det gäller Wihlborgs avser han att lämna sitt uppdrag i styrelsen vid årsstämman den 25 april 2018. Catena, där han varit styrelseledamot, lämnar han vid stämman 26 april.

– Med ålderns rätt tycker jag att yngre krafter ska få träda in och utveckla verksamheten. Jag är 75 år och då ska man tänka till att man inte sitter för länge för då kanske man inte är lika effektiv. Jag har förberett detta med min familj, säger han till Dagens Industri.

Erik grundande byggbolaget Peab tillsammans med brodern Mats Paulsson i slutet av 60-talet. Men entreprenörer var de redan innan dess, med start i slutet av 50-talet och det hade blivit mer och mer anläggningsjobb. Inriktningen mot byggsidan fick bolaget att växa kraftigt. Många bolag togs över och i början av 90-talet tog de över stora BPA med ett stort omstruktureringsbehov. För några år sedan delade de upp sina äganden i olika gemensamma bolag, och Erik Pulsson har sedan dess inget ägande i byggbolaget.

När Peab växte som snabbast tog man även kontrollen över Fastighets AB Storheden som köpte upp flera andra fastighetsbolag och Paulsson blev VD för bolaget. Därefter blev den operativa ansvarsfördelningen klar. Den äldre brodern Mats sysslade med byggsidan och Erik med fastighetssidan.

År 1998 var det dags för nästa stora affär. Wihlborgs hade köpt in fastighetsbolaget Klövern till ett alldeles för högt pris. Metoden för lösa det dilemmat blev att låta Wihlborgs, där Peab blivit stor aktieägare, köpa upp det andra börsnoterade fastighetsbolaget med ett stort fackligt ägande, Storheden.

Några år senare lade Wihlborgs bud på Fabege och då skapades det för tiden Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag.

Karusellen fortsatte med att Wihlborgs bytte namn till Fabege, fokuserade sitt bestånd till Stockholm och delade ut fastigheterna i Öresund till aktieägarna i form av ”nya Wihlborgs” under 2005. Sedan dess har det blivit ytterligare många affärer men inte med riktigt samma magnitud som då.

Fastighetsbolagen under Erik Paulsson paraply:

Fabege. Äger fastigheter i Stockholm och Solna. Bolaget har under de senaste åren varit mycket framgångsrikt på uthyrningssidan i Arenastaden och lockat bland annat Vattenfall, Telia och SEB dit. Bolaget äger även Friends Arena. Bolaget ägde vid halvårsskiftet fastigheter för 52,5 miljarder kronor. Erik Paulsson med familj, privat och via bolag ägde vid halvårsskiftet 15,4 procent av bolaget.

Wihlborgs. Äger fastigheter i Öresundsområdet. Är störst inom kommersiella fastigheter i Malmö. Lund och Helsingborg och har under de senaste åren kraftigt utökat beståndet i Köpenhamn. Är stor ägare i Dockanområdet i Malnö och har stora utvecklingsnyheter i framtidsområdet Nyhamnen. Ägde vid halvårsskiftet fastigheter för 34 miljarder kronor. Erik Paulsson med familj, privat och via bolag ägde vid halvårsskiftet 10,3 procent av bolaget.

Catena. Fokus på moderna logistikanläggningar. Äger fastigheter för 11,5 miljarder kronor. Via Backahill äger Paulsson med familj 34,1 procent av aktierna.

Brinova. Fokus på bostäder och samhällsfastigheter där beståndet hittills finns i Skåne och Blekinge. Bolaget grundades av Paulsson ihop med Erik Selin. Fastighetsbeståndet idag är värt 3,5 miljarder kronor, inklusive icke tillträdda fastigheter. Via Backahill äger Paulsson med familj 29,8 procent av kapitalet. (Erik Paulsson är ledamot i det bolaget, inget har kommunicerats om framtiden).

Fastighetsvärdet i de fyra bolagen summerar till 101,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Biden slår Trump i kampen om fastighetspengarna

Mångmiljonbelopp doneras av fastighetsaktörer. Men de senaste två gångerna har branschen satsat på förloraren.

50 Mäktigaste: Stor intervju med vinnaren

Berättar om trista 2020 Framtidens behov av kontorsytor Coronarabatter Den växande projektbanken Vem han tror blir Mäktigast 2030.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Hela listan publicerad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Skanska hoppas gräva guld längst i väst

Efter 20 projekt, nästan alla spektakulära, hoppas Skanska gräva guld på ny marknad.

Förmedlar trippelkontrakt i Barkarby

Bland annat ny e-handelsaktör: ”Ytterligare ett tecken på att e-handelsaktörer vill etablera fysiska butiker”.

Jubel hos Oscar

Glädje för Oscar Engelbert: ”Vi är otroligt glada och stolta”.

Bilder: Prestigekontoret fylls med nya hyresgäster

Kämpar på mot pandemin: ”Stor nyfikenhet”

Köper anrik pärla i Roslagen

FV kan berätta om liten affär med en lokalt känd jugendfastighet.

Fyrtal i affärer – byggjätten säljer för 775 miljoner

Avyttrar i Malmö, Partille och Örebro.

Han tar över Catena

Ersätter avgående vd:n Benny Thögersen.

Skanska satsar i Beverly Hills

Bolaget intar sin femte stad i USA. Satsar på nytt kontorshus i det fashionabla området.

Fortsätter resan söderut

Nytt förvärv i Mellansverige för norrländska bolaget.

En jätte tågar in – så påverkas fastigheterna

FV:s Amazonpanel betygsätter fastighetssegmenten – de är hetast och kallast.

Amazon är här

Lanserar med illustrationer på kända svenska byggnader – och en hel del tabbar.

Tillbaka till förstasidan