Erik Paulsson lämnar Fabeges styrelse

Erik Paulsson lämnar styrelsen och ordförandeklubban i såväl Fabege som Wihlborgs under våren 2018. När han lämnar bolagen har han hunnit hylla 76 år.

Annons

 Eriks elva budord

 • Älska människor, älska affärer, älska fastigheter.
 •  Gör affären enkel.
 • Båda skall vinna på en affär, var inte girig.
 • Det är aldrig förbjudet att göra affärer på fest.
 • Kontakter är ofta det viktigaste i affärer.
 • Hjälp andra när de har problem.
 • Ha så lite titlar som möjligt.
 • Det finns bara ett sätt att tjäna pengar: spara.
 • Det skall gå att tala med högre chefer om mindre saker.
 • Konkurs är en dödssynd.
 • Håll dig i form, motionera, gå i trappor.

Källa: Magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2004.

Visa faktaruta

Det blir nu respektive valberednings uppgift att, i enlighet med ordinarie rutiner, föreslå val av styrelse inklusive ordförande inför respektive bolags årsstämma 2018.

När det gäller Fabege avser Erik Paulsson att lämna sitt uppdrag i styrelsen vid årsstämman den 9 april 2018. När det gäller Wihlborgs avser han att lämna sitt uppdrag i styrelsen vid årsstämman den 25 april 2018. Catena, där han varit styrelseledamot, lämnar han vid stämman 26 april.

– Med ålderns rätt tycker jag att yngre krafter ska få träda in och utveckla verksamheten. Jag är 75 år och då ska man tänka till att man inte sitter för länge för då kanske man inte är lika effektiv. Jag har förberett detta med min familj, säger han till Dagens Industri.

Erik grundande byggbolaget Peab tillsammans med brodern Mats Paulsson i slutet av 60-talet. Men entreprenörer var de redan innan dess, med start i slutet av 50-talet och det hade blivit mer och mer anläggningsjobb. Inriktningen mot byggsidan fick bolaget att växa kraftigt. Många bolag togs över och i början av 90-talet tog de över stora BPA med ett stort omstruktureringsbehov. För några år sedan delade de upp sina äganden i olika gemensamma bolag, och Erik Pulsson har sedan dess inget ägande i byggbolaget.

När Peab växte som snabbast tog man även kontrollen över Fastighets AB Storheden som köpte upp flera andra fastighetsbolag och Paulsson blev VD för bolaget. Därefter blev den operativa ansvarsfördelningen klar. Den äldre brodern Mats sysslade med byggsidan och Erik med fastighetssidan.

År 1998 var det dags för nästa stora affär. Wihlborgs hade köpt in fastighetsbolaget Klövern till ett alldeles för högt pris. Metoden för lösa det dilemmat blev att låta Wihlborgs, där Peab blivit stor aktieägare, köpa upp det andra börsnoterade fastighetsbolaget med ett stort fackligt ägande, Storheden.

Några år senare lade Wihlborgs bud på Fabege och då skapades det för tiden Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag.

Karusellen fortsatte med att Wihlborgs bytte namn till Fabege, fokuserade sitt bestånd till Stockholm och delade ut fastigheterna i Öresund till aktieägarna i form av ”nya Wihlborgs” under 2005. Sedan dess har det blivit ytterligare många affärer men inte med riktigt samma magnitud som då.

Fastighetsbolagen under Erik Paulsson paraply:

Fabege. Äger fastigheter i Stockholm och Solna. Bolaget har under de senaste åren varit mycket framgångsrikt på uthyrningssidan i Arenastaden och lockat bland annat Vattenfall, Telia och SEB dit. Bolaget äger även Friends Arena. Bolaget ägde vid halvårsskiftet fastigheter för 52,5 miljarder kronor. Erik Paulsson med familj, privat och via bolag ägde vid halvårsskiftet 15,4 procent av bolaget.

Wihlborgs. Äger fastigheter i Öresundsområdet. Är störst inom kommersiella fastigheter i Malmö. Lund och Helsingborg och har under de senaste åren kraftigt utökat beståndet i Köpenhamn. Är stor ägare i Dockanområdet i Malnö och har stora utvecklingsnyheter i framtidsområdet Nyhamnen. Ägde vid halvårsskiftet fastigheter för 34 miljarder kronor. Erik Paulsson med familj, privat och via bolag ägde vid halvårsskiftet 10,3 procent av bolaget.

Catena. Fokus på moderna logistikanläggningar. Äger fastigheter för 11,5 miljarder kronor. Via Backahill äger Paulsson med familj 34,1 procent av aktierna.

Brinova. Fokus på bostäder och samhällsfastigheter där beståndet hittills finns i Skåne och Blekinge. Bolaget grundades av Paulsson ihop med Erik Selin. Fastighetsbeståndet idag är värt 3,5 miljarder kronor, inklusive icke tillträdda fastigheter. Via Backahill äger Paulsson med familj 29,8 procent av kapitalet. (Erik Paulsson är ledamot i det bolaget, inget har kommunicerats om framtiden).

Fastighetsvärdet i de fyra bolagen summerar till 101,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan