EQT tar in 10,5 miljarder i sin andra fond

EQT Real Estate II har stängt på hard cap on 1 miljard euro i förvaltat kapital, motsvarande cirka 10,5 miljarder kronor.

Annons

Kapitalanskaffningen överträffade målstorleken om 750 miljoner euro, och med 1 miljard euro är den mer än 2,5 gånger större än sin föregångare, EQT Real Estate I.

Fonden kommer att göra direkt och indirekt kontrollerande investeringar i fastighetstillgångar, portföljer, operativa företag och joint ventures, och kommer att fokusera på investeringar i storlek från 40 miljoner euro upp till 200 miljoner euro.

EQT menar att fonden kommer att följa en tematisk investeringsstrategi med fokus på attraktiva investeringar som är oberoende av den finansiella cykeln.

Kommande förvärv stöds av tillväxtdrivande faktorer, som inkluderar urbana logistik- och lagerfastigheter som gagnas av en pågående konsumtionstrend mot ökad e-handel, samt bostadsinvesteringar, inklusive nybyggda bostäder, studentbostäder och seniorboenden som gagnas av fortsatt gynnsam dynamik mellan utbud och efterfrågan, urbanisering och befolkningstillväxt.

Fond-teamet kommer också att dra nytta av kunskapen och resurserna från den bredare EQT-plattformen för att skapa och genomföra investeringsmöjligheter utanför marknaden och skapa värde genom intensiv kapitalförvaltning.

Hittills har EQT Real Estate II gjort fyra investeringar i Sverige, Frankrike och Storbritannien, samtliga med en samhällelig påverkanstrategi:

• Stendörren Fastigheter – majoritetskontroll i det börsnoterade bolaget med en portfölj på 733.000 kvm operativ logistik / lagerfastigheter och 124 tillgångar i Stockholm med omnejd och ytterligare 666.000 kvm detaljplanelagd mark med planer på att bygga 800 lägenheter och moderna logistik- och lagertillgångar;

• Svenska Verksamhetsfastigheter – en portfölj med 28 logistik- och lättindustrifastigheter i universitetsstäder runt om i Sverige med en pipeline av ytterligare tilläggsförvärv.

• Nest – en bostadslösningsplattform i Frankrike med planer på att leverera 4.00 specialbyggda lägenheter för att tillgodose bostads- och servicebehov för personer med fysiska funktionsvariationer.

• Saturn – ett bostads-JV med fokus på att leverera 3.000 nybyggda högkvalitativa hyresbostäder i Londonområdet

EQT Real Esates rådgivningsteam utvärderar även transaktioner i Tyskland, Spanien, Italien och Benelux.

– Fokus ligger på att investera i så kallade ’beds and sheds’-tillgångar i europeiska nyckelstäder som gagnas av positiva tillväxtdrivande faktorer och sekulära trender, säger Robert Rackind, partner och chef för EQT Real Estate , i en kommentar.

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan